Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΙΑΣ, ο Απόστολος
ΟΙ ΑΓΙΟΙ 10 ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΜΑΡΚΙΑΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ, ΑΛΕΞΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΦΩΤΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ η Πατρικία, που μαρτύρησαν στη Χάλκη
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΝΟΣ (στα Μηναία γράφεται Αντώνιος) από την Αλεξάνδρεια.
Ο ΟΣΙΟΣ ΨΟΗΣ
ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ στα Καμουλιανά
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΟΥ (εν τω Δευτέρω)
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ο Α’ Πατριάρχης Κων/πολης. Βλέπε βιογραφία του την 29η Ιουλίου.
Ο ΑΓΙΟΣ OSWALD (Αγγλος)
Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ο εν Αλάσκα
Αναλυτικά
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΙΑΣ, ο Απόστολος
Πώς ο Ματθίας κατατάχθηκε στο χορό των δώδεκα Αποστόλων, το γνωρίζουμε από τις Πράξεις των Αποστόλων. Μετά την προδοσία και τον απαγχονισμό του Ιούδα και μετά την Ανάληψη του Κυρίου, οι έντεκα μαθητές με την Παναγία βρίσκονταν στο υπερώων. Τότε ο Πέτρος πρότεινε να εκλεγεί άλλος αντί του Ιούδα, από τους άνδρες που ακολουθούσαν υπηρετώντας το Χριστό. Η πρόταση έγινε δεκτή και τέθηκαν δύο υποψήφιοι: ο Ιωσήφ, ο καλούμενος Βαρσαββάς, και ο Ματθίας. Τότε έβαλαν κλήρο και δίνοντας σε όλους εμάς παράδειγμα εναπόθεσης κάθε εκλογής μας στο Θεό, προσευχήθηκαν όλοι μαζί ως εξής: “Συ Κύριε, καρδιογνώστα πάντων, ανάδειξαν όν έξελέξω εκ τούτων των δύο ένα, λαβείν τον κλήρον της διακονίας ταύτης και αποστολής. Δηλαδή: Συ Κύριε, που γνωρίζεις τις καρδιές όλων, φανέρωσε καθαρά εκείνον που εξέλεξες, ένα από αυτούς τους δύο, για να επωμισθεί το αξίωμα της αποστολικής διακονίας. Στη συνέχεια ο κλήρος έπεσε στο Ματθία. Και έτσι προστέθηκε στους έντεκα Αποστόλους. Από τη μετέπειτα ζωή του Ματθία, γνωρίζουμε ότι κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και τελείωσε τη ζωή του μαρτυρικά.
1. Πράξεις των Αποστόλων, α’ 23-26.
Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείω Πνεύματι, κεκληρωμένος, συνεπλήρωσας, των Αποστόλων, την δωδεκάριθμον φάλαγγα ένδοξε · μεθ’ ων κηρύξας του Λόγου την κένωσιν, έθαυμαστώθης Ματθία Απόστολε. Άλλα πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ίλασμόν και μέγα έλεος.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ 10 ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΜΑΡΚΙΑΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ, ΑΛΕΞΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΦΩΤΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ η Πατρικία, που μαρτύρησαν στη Χάλκη
Πύλη για την εικόνα του Σωτήρος Ιησού Χριστού
Το μαρτύριο των Αγίων αυτών αναφέρεται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντα του Γ’, ο όποιος, όπως είναι γνωστό, με διάταγμά του το 728 εμπόδισε ολοσχερώς την ανάρτηση αγίων εικόνων, όχι μόνο στις εκκλησίες αλλά σ’ οποιοδήποτε άλλο μέρος. Στο διάταγμα αυτό αντιστάθηκε ο Πατριάρχης Γερμανός, αλλά ο βασιλιάς συγκάλεσε συνέδριο και καταδίκασε τη στάση του Πατριάρχη. Τότε αυτός παραιτήθηκε και δυστυχώς τη θέση του δέχτηκε να πάρει ο σύγκελλος και μαθητής του, Αναστάσιος, ο όποιος άρχισε αμέσως να εκτελεί το αυτοκρατορικό διάταγμα. Τότε κάποιος αξιωματικός πολύ προκλητικά πήγε σε μια οικοδομή που αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο τα προπύλαια των ανακτόρων και που ονομαζόταν Χάλκη Πύλη, διότι η στέγη της ήταν χάλκινη, και με ένα τσεκούρι άρχισε να ξηλώνει την εικόνα του Χριστού που ήταν πάνω σ’ αυτή. Εξοργισμένος ο ορθόδοξος λαός μπροστά σ’ αυτό το έγκλημα, έριξε τον ασεβή αξιωματικό από τη σκάλα, πάνω στην οποία ήταν, με αποτέλεσμα αυτός να σκοτωθεί. Τότε ο βασιλιάς έστειλε τη φρουρά του και σκότωσε πολλούς από το έντονα διαμαρτυρόμενο πλήθος. Μεταξύ αυτών ήταν και οι δέκα συγκεκριμένοι Μάρτυρες. Τα ονόματά τους ήταν τα έξης: Ιουλιανός, Μαρκιανός, Ιωάννης, Ιάκωβος, Αλέξιος, Δημήτριος, Φώτιος, Πέτρος, Λεόντιος και Μαρία η Πατρικία
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΝΟΣ (στα Μηναία γράφεται Αντώνιος) από την Αλεξάνδρεια.
Πατρίδα του η Αλεξάνδρεια, οπού με ζήλο κήρυττε δημόσια την αλήθεια του Ευαγγελίου του Κυρίου Ιησού Χριστού. Συνελήφθη από τον άρχοντα της Αλεξάνδρειας και βασανίστηκε σκληρά. Στην αρχή τον κρέμασαν και ξέσχισαν τις σάρκες του. Κατόπιν τον έριξαν μέσα σε αναμμένο καμίνι, όπου παρέδωσε την αγία ψυχή του στο Θεό. Το άγιο λείψανό του βρέθηκε μέσα στο καμίνι απείραχτο, χωρίς η φωτιά να βλάψει ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά της κεφαλής του!
Ο ΟΣΙΟΣ ΨΟΗΣ
Απεβίωσε ειρηνικά προσευχόμενος.
ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ στα Καμουλιανά
Ή ψευδεπίγραφη αυτή διήγηση για την εύρεση της αχειροποίητης εικόνας του Χριστού από την ειδωλολάτρισσα Ακυλίνα και μετέπειτα χριστιανή (σύμφωνα με τη διήγηση), μέσα σε κιβώτιο, αποδόθηκε στον Γρηγόριο Νύσσης, από κάποιον μεταγενέστερο, προκειμένου να δώσει κύρος σ’ αυτή.
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΟΥ (εν τω Δευτέρω)
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ο Α’ Πατριάρχης Κων/πολης. Βλέπε βιογραφία του την 29η Ιουλίου.
Ο ΑΓΙΟΣ OSWALD (Άγγλος)
Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο “Οι Άγιοι των Βρεττανικών Νήσων”, του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985.
Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο εν Αλάσκα
Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο ” Άγιοι της Αλάσκας”, του Γ.Ε. Πιπεράκη, Έκδ. Έπτάλοφος”, Αθήναι.
http://www.pigizois.net/index2.php