Όποιος βιάζεται… παχαίνει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

eat fast
Εκτός από την ποιότητα της διατροφής μας πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το πώς τρώμε. Πόσο γρήγορα καταναλώνουμε το γεύμα μας αλλά και υπό ποιες συνθήκες.

Οι fast eaters έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο (σύνολο συμπτωμάτων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαταραχές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρδιαγγειακών) και αύξηση βάρους και περιφέρειας μέσης, προσθέτοντας έτσι και νούμερο στα παντελόνια.

Η κατανάλωση φαγητού δεν είναι αγώνας δρόμου!

Η ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε το γεύμα μας συσχετίζεται με τη μελλοντική εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Όταν τρώμε βιαστικά επεμβαίνουμε στο σύστημα μετάδοσης του αισθήματος κορεσμού της πείνας από το στομάχι στον εγκέφαλο, καθώς το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει το σχετικό μήνυμα και έτσι δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν πεινάμε άλλο. Έτσι καταλήγουμε να τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ή γλυκού, απολαμβάνοντάς τα λιγότερο λόγω της βιασύνης που δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε τη γεύση, το χρώμα, την υφή και τη νοστιμιά του φαγητού.

Τι κάνουμε γιαυτό; Τρώμε συνειδητά και μασάμε αργά και σταθερά την τροφή και απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Το στομάχι τότε θα στείλει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει και δεν θα υπερκαταναλώσουμε φαγητό.

Κακές συνήθειες

Εκτός από την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε το γεύμα μας, πολλές φορές τρώμε στο πόδι, στο αυτοκίνητο ή στο γραφείο. Το να μην τρώμε καθιστοί το γεύμα μας, δυσχαιρένει το μεταβολισμό και την καλή χώνεψη του φαγητού, με αποτέλεσμα να μη φτάνουμε σε κορεσμό ή να φτάνουμε νωρίτερα και έτσι μετά από λίγη ώρα ξαναπεινάμε. Αυτό οδηγεί σε μετέπειτα τσιμπολόγημα ή ακόμη και σε υπερφαγικό επεισόδιο.

Τι κάνουμε γι’ αυτό; Είναι σημαντικό να τρώμε καθιστοί και σε ήρεμο περιβάλλον. Αφιερώνουμε χρόνο για τη διαδικασία της σίτισής μας. Αν δεν φάμε σωστά δε θα έχουμε ενέργεια για τις μετέπειτα εργασίες της μέρας οπότε είναι απαραίτητο να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο.

Δύσκολη μέρα στη δουλειά; Αντί να παραλείψεις το γεύμα σου ή να το καταναλώσεις βιαστικά μπροστά από τον υπολογιστή απαντώντας email, πήγαινε για 15-20 λεπτά στο χώρο εστίασης ή κλείσε τον υπολογιστή και φάε με ηρεμία το γεύμα σου. Θα σου δώσει ενέργεια να συνεχίσεις τη δουλειά και να κόψεις δρόμο. Το να αφήνεις τον εαυτό σου χωρίς ενέργεια είναι αδιανόητο και μη παραγωγικό!

Μια συνήθεια σαν αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου σε βάθος χρόνου. Αν δεν έχεις χρόνο φάε ένα μικρό σνακ (ξηροί καρποί με φρούτο) για να σε κρατήσει μέχρι να μπορείς να απαλλαγείς για λίγο και για να φας το γεύμα σου ήρεμα.

Ραφαέλα Μακρή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
diatrofi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ