Όταν ήρθαν οι μοντέρνοι αρχιτέκτονες, η πλατεία Συντάγματος έχασε τα νεοκλασικά της. Μετά έχτισαν και το υπουργείο Οικονομικών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno syntagma
Σύνταγμα γύρω στο 1960. Τα παλιά νεοκλασικά συνυπάρχουν με μεγάλες διαφημιστικές ταμπέλες ΝΕΟΝ. Σύντομα τα κτίρια αυτά θα αποτελούν παρελθόν. Η μεταπολεμική Ελλάδα κοιτάει μόνο μπροστά. Δεν την ενδιαφέρει τίποτα από το παρελθόν.

Το κτίριο δεξιά, γνωστό ως ξενοδοχείο «Νέα Αγγλία», διανύει τις τελευταίες του μέρες. Δε θα αργήσει να δώσει τη θέση του στο πολυώροφο κτίριο γραφείων (αρχικά της BP) του αρχιτέκτονα Δ. Παπαζήση.

Τα κτίρια μεταξύ Ερμού και Μητροπόλεως θα αντέξουν έως, περίπου, το 1963.

keimeno syntagma1
Πλατεία Συντάγματος. Αθήνα 1930-2013. Οι συγκρίσεις απογοητεύουν. (Φωτογραφία Δ.Δρεπανιά)

Το Μέγαρο Κορομηλά (στη συμβολή με Ερμού), στέγαζε στο ισόγειο το ζαχαροπλαστείο του Ζαβορίτη και κατεδαφίστηκε περίπου έναν αιώνα μετά τη κατασκευή του. Μαζί με το κτίριο στη συμβολή με τη Μητροπόλεως, θα δώσει τη θέση του σε νέο πολυώροφο, το σημερινό υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 το Σύνταγμα θα έχει μια εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία.

keimeno syntagma2
Στην πρώτη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Αθανασίου βλέπουμε την Πλατεία Συντάγματος του 1890. Διακρίνεται το Μεγάρο Σκουλούδη (στην θέση του σημερινού ξενοδοχείου King George) και το Μέγαρο Βούρου (στην θέση του σημερινού ξενοδοχείου Athens Plaza). Οι εργασίες για την ανέγερση και των δύο αυτών κτιρίων άρχισαν ταυτόχρονα, τον Αύγουστο του 1873.Το έργο ολοκληρώθηκε, αλλά οι νεοέλληνες τα ισοπέδωσαν όλα, σχεδόν 100 χρόνια αργότερα… Στη θέση του Μεγάρου Γεωργίου Καλλιγά, σηκώθηκε το πολυόροφο κτήριο με την Στοά που ενώνει Καραγ. Σερβίας με Σταδίου. Εις ανάμνηση σήμερα ονομάζεται Στοά Καλλιγά. Το Grand Hotel d’ Athenes & η οικία Βούρου είναι ανάμνηση. Η οικία Βούρου κατεδαφίστηκε τον Μάρτιο του 1963

Πηγές: billy-files και Η Αθήνα μέσα στο χρόνο…
mixanitouxronou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ