ΠτΔ: «Άς αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας τις αναλάβουμε ώστε να μη βιώσουμε στο μέλλον άλλη τέτοια καταστροφή» – Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τους στρατιωτικούς μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image«Με την σκέψη μας στα τραγικά θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην Aν. Αττική, ας κάνουμε αυτό το Μνημόσυνο για τις ψυχές όσων χάθηκαν και εμείς οι ζώντες ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και ας τις αναλάβουμε ώστε να μη βιώσουμε στο μέλλον άλλη τέτοια καταστροφή». Μ΄ αυτές τις λέξεις ξεκίνησε η αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκάπη Παυλόπουλου, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη του δήμου Αμοργού.

Στη μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αμοργό με αφορμή τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, έκανε μια μακρά αναφορά στην ιστορία του νησιού «το οποίο μας εμπνέει

θρησκευτικώς και εθνικώς» και επανήλθε στα επίκαιρα μηνύματα του εορτασμού. Μίλησε για «τις αρετές της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης», που πηγάζουν από τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και στις οποίες «ιδίως σήμερα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε, ως λαός και ως έθνος, να μένουμε προσηλωμένοι».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αρετή της δικαιοσύνης, «για να μας καθοδηγεί, κατά την εκπλήρωση του εθνικού χρέους -κι αυτό αποκτά εξαιρετική κρισιμότητα στις μέρες μας, μέσα από τις φονικές συμφορές που πλήττουν τον τόπο μας και τον λαό μας- ώστε να θυμόμαστε ότι βασικές συνιστώσες του Πολιτισμού μας, αλλά και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Ανθρωπισμός, η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Στην αναδρομή που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία του νησιού, τόνισε ότι «συναντώνται, κατά τρόπο αρμονικό, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός με την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση».

Ξεκίνησε από την συμβολή της Αμοργού στον Κυκλαδικό πολιτισμό και τον εμπλουτισμό της από στοιχεία του Μινωϊκού πολιτισμού και από τη δημιουργική ανάμειξη με τους Μιλήσιους.

Στάθηκε στη Βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία κτίσθηκε η Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, «στο ιστορικό μετόχιο της οποίας σήμερα εορτάσαμε την μεγάλη για την Χριστιανοσύνη εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού», όπως είπε.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ιστορία της μονής, είπε ότι σύμφωνα με την τοπική παράδοση, «η εικόνα της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας έφθασε την εποχή της Εικονομαχίας, δια θαλάσσης, και μάλιστα, θεωρείται ότι το μοναστήρι αυτό κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα, την εποχή της άφιξης της ιερής εικόνας».

Μια επιγραφή του σημερινού ΕΠΑΛ Αμοργού που αναφέρει ότι το σχολείο ιδρύθηκε την 21η Ιουλίου 1826, με χρήματα της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης, αποδεικνύει ότι στην Αμοργό λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ερχόμενος στα νεότερα χρόνια, έκανε αναφορά στην «Αμοργό» ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής ποίησης του Νίκου Γκάτσου, παραθέτοντας στίχους του ποιητή.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΤΕΘΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΟΡΓΟΥ

ΑΜΟΡΓΟΣ, 6.8.2018

Κύριε Δήμαρχε,

Θέλω να τονίσω ότι τούτος ο Τόπος είναι ένας Τόπος ιερός, ένας Τόπος ιστορικός.  Πριν απ’όλα εδώ συμβαδίζουν η Ιστορία μας και η Ορθόδοξη Παράδοση.  Και ύστερα αυτός ο Τόπος, αν συλλογισθεί κανείς το πόσο άγριος φαίνεται, το πόσο μόνος μέσα στο Αιγαίο, συλλογισθείτε πόσους αιώνες πριν ήρθαν εδώ και εγκαταστάθηκαν Μινωίτες για να δημιουργήσουν πόλη ολόκληρη, την Μινώα, Ναξιώτες την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού για να φτιάξουν την Αρσεκίνη και, βεβαίως, κάτοικοι της Μιλήτου για να φτιάξουν έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς, που βλέπουμε σήμερα τ’απομεινάρια του.  Ήταν η αρχαία Αιγιάλη, εκεί που βρίσκονται τώρα τα σημερινά Θολάρια, απέναντί μας.  Αυτή είναι η διαδρομή του.

Τιμούμε αυτό τον Τόπο και παίρνουμε διδάγματα, κύριε Δήμαρχε, απ’αυτόν,  όπως τόνισα και όταν μου επιφυλάξατε την μεγάλη τιμή της ανακήρυξής μου ως επίτιμο δημότη του Δήμου σας. Θα ήθελα να επισημάνω δύο σημεία:

Το πρώτο: Σας ευχαριστώ και πάλι γιατί θυμίσατε την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, τους νεκρούς μας και εκείνους που δίνουν την μάχη για την ζωή.  Τιμούμε την μνήμη εκείνων που δεν είναι κοντά μας, που έφυγαν τόσο άδικα.  Προσευχόμαστε για εκείνους, Σεβασμιώτατε, οι οποίοι δίνουν τον αγώνα της ζωής.  Και τότε μόνο θα έχουμε πράξει το χρέος μας, αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας με τρόπο ώστε να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.

Το δεύτερο σημείο, που κι εσείς θίξατε, είναι αυτό των στρατιωτικών μας, οι οποίοι κρατούνται ακόμη στις φυλακές της Αδριανούπολης. Θα το ξαναπώ για μιαν ακόμη φορά: Αν νομίζει η ηγεσία της Τουρκίας ότι με τον τρόπο αυτό κάμπτει το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτικών κάνει τεράστιο λάθος.  Το ηθικό τους είναι ακμαίο και αποδεικνύει τι σημαίνει Έλληνας στρατιωτικός.

Η Τουρκία όμως και η ηγεσία της εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Στα μάτια όλου του Δημοκρατικού Κόσμου αποδεικνύει ότι δεν σέβεται ούτε το Κράτος Δικαίου ούτε την έννοια της Δημοκρατίας και επομένως τα θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η διεθνής κατακραυγή το αποδεικνύει. Και θα πω κάτι: Είμαι βέβαιος ότι δεν αξίζει τέτοια μοίρα στον τουρκικό λαό. Η ηγεσία του με αυτά που κάνει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, και με την τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία, είναι κατώτερη των περιστάσεων απέναντι και στον ίδιο τον τουρκικό λαό. Γιατί αυτά είναι δείγματα γραφής που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλες αντιλήψεις. Δεν έχουν καμιά σχέση με την Δημοκρατία. Δεν επιτρέπουν καμία ευρωπαϊκή προοπτική στην Τουρκία. Και, κυρίως, υπονομεύουν την θέση της ακόμα και ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και ας μην ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο μόνος δεσμός της Τουρκίας με την Δύση και με τον Δημοκρατικό Κόσμο.  Αλλά μ’αυτά που κάνει είναι αμφίβολο αν μπορεί να διατηρήσει αυτή τη θέση.

Προειδοποιούμε, λοιπόν, την Τουρκία: Στεκόμαστε δίπλα της στον αγώνα που κάνει, αλλά είμαστε απέναντι σε συμπεριφορές οι οποίες δεν πλήττουν μόνο Έλληνες πολίτες και Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά πλήττουν την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, το οποίο διαθέτει και εκείνη ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα υπερασπισθούμε την Δημοκρατία και βεβαίως τους στρατιωτικούς μας.  Αλλά πριν απ’όλα θα υπερασπισθούμε την Δημοκρατία και τον Άνθρωπο. Ας πάρει αυτό το μήνυμα η Τουρκία, όσο ακόμα δεν είναι πολύ αργά.

Και πάλι, κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη φιλοξενία. Εύχομαι σε τούτο τον Λαό, τον Λαό της Αμοργού να πορεύεται μέσα στον χρόνο, όπως ακριβώς έχει πορευθεί μέσα στους αιώνες. Και να δίνει με τον δικό του τρόπο το παράδειγμα σε όλους εμάς, στους υπόλοιπους, σε όλη την Ελλάδα για να ξεπεράσουμε οριστικά και αμετάκλητα και αυτή την κρίση και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε στις γενιές που έρχονται το μέλλον που τους αξίζει.-

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΗΡΑΣ, ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ κ.ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

6.8.2018

Σεβασμιώτατε,

Άγιοι Πατέρες,

Παρακαλώ να προσεύχεσθε για μένα και για όλους εκείνους, οι οποίοι φέρουμε την ευθύνη της διαχείρισης της τύχης του Τόπου μας και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, να ασκούμε τα καθήκοντά μας τηρώντας τις δύο Αρχές τις οποίες εκπέμπει το Θαβώρειο Φως: Τις Αρχές της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Να μπορούμε να συναισθανόμασθε τις ευθύνες μας, να τις αναλαμβάνουμε με θάρρος και, κυρίως, να πορευόμασθε σύμφωνα με το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, όπως ορίζει το Σύνταγμα και όπως είναι το Χρέος κάθε πολιτικού που σέβεται την αποστολή του.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς, χρόνια πολλά για την ημέρα και ευχαριστώ τον ευσεβή Λαό της Αμοργού που μου επιφύλαξε, αυτές τις πονεμένες ώρες, τούτη την τόσο θερμή υποδοχή.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ