Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Υπεράσπιση του Θεσμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 8722Από τον
δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
Ως σκεπτικιστής που είμαι, απόρησα ιδιαίτερα από την οξεία επίθεση που δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) μας, κ.Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο κατακαμένο Μάτι πριν έξι ημέρες. Ιδιαίτερα καυστικά και κοροϊδευτικά σχόλια συγκέντρωσε φωτογραφία του, στην οποία ήταν με χέρια σταυρωμένα, εμφανώς λυπημένο ύφος, μέσα στα απομεινάρια ενός καμένου σπιτιού. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έγινε «ΜΕΜΕ» στα κοινωνικά δίκτυα, ένα είδος επαναλαμβανόμενης και ταχύτατα μεταδιδόμενης εικόνας, όπου αλλάζεται από πολλούς κάθε φορά με κολλάζ και κοροϊδευτικές επεμβάσεις, με σκοπό την γελοιοποίηση του υποκείμενου (στην συγκεκριμένη περίπτωση, τον ΠτΔ μας).  Απόρησα με ειλικρίνεια όταν συνειδητοποίησα την μαζική χλεύη. Τι περίμενε ο λαός από τον κ.Παυλόπουλο; Να μην επισκεφτεί το Μάτι; Να μην αναμιχθεί; Σε αυτή την περίπτωση θα τον κατηγορούσαν για αναλγησία. Το ότι πήγε στο Μάτι και ήταν ειλικρινώς αποσβολωμένος και εμφανέστατα λυπημένος βλέποντας τον κρανίου τόπο που άφησε η πυρκαγιά, τι ενόχλησε; Γνωρίζουν οι ανθρωποφάγοι Δημοσιογράφοι των ΜΜΕ που σιγοντάρισαν αυτή την χλεύη, ότι ο ΠτΔ ως ρόλος, δεν έχει διοικητική εξουσία; Τι περίμεναν από τον κ.Παυλόπουλο να πράξει; Να σβήσει μόνος του τις φλόγες ή να «παραιτηθεί» όπως παραληρηματικά προτείνει η ακροκεντρώα ελίτ ώστε να «πέσει ο Σύριζα»;

Σε αντίθεση με πολλούς κατ’επίφαση «Δημοκράτες» φιλελεύθερους που ευαγγελίζουν απόψεις ότι «δεν μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι πολίτες παρά μόνο οι ορθολογιστές και οι μορφωμένοι» ή ότι πρέπει να παραιτείται ο ΠτΔ όποτε οι κυβερνητικές εξελίξεις είναι αντίθετες με τον προσωπικό τους πολιτικό προσανατολισμό, προσωπικά δηλώνω βαθύτατα Δημοκράτης, με αντίληψη –βάσει Συντάγματός μας- των Θεσμών και του τρόπου που λειτουργούν. Όσο μακάβριο και να ακούγεται, ο ΠτΔ έχει υποχρέωση να ζήσει για πέντε έτη, ώστε να μην προκαλέσει με τον θάνατό του (ή την παραίτησή του) πρόωρες εκλογές και πολιτική αναταραχή. Ο ΠτΔ δεν έχει διοικητική εξουσία, δεν είναι στις αρμοδιότητές του να συντονίζει έκτακτες επιχειρήσεις πυρόσβεσης, ούτε μπορεί να νομοθετεί ώστε να προστατεύονται οικισμοί από φλόγες, και δεν έχει την δυνατότητα να εκπονεί και να εφαρμόζει πολεοδομικά σχέδια ώστε να αυξάνεται η πυρασφάλεια μιας πευκόφυτης περιοχής.

Θα επαναλάβω πρόβλεψη που είχα αρθρογραφήσει και παλιότερα: Ανυπομονώ να δω όλο αυτό το συρφετό της ακροκεντρώας ψευδοελίτ πως θα αντιδράσει, όταν ο κ.Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προτείνει και να ψηφίσει τον κ.Παυλόπουλο στις αρχές του 2020 ως ΠτΔ.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ