Ένα Φρούτο Την Ήμέρα Κάνει Πάντα Τον Γιατρό Πέρα; Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι το φρούτο ισοδυναμεί με επιδόρπιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1CCC693E-4A97-4CA3-9617-CC72656F71A2Διανύουμε την αγαπημένη μας εποχή, το καλοκαίρι, και σχεδόν κάθε φρούτο είναι άκρως δελεαστικό! Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης των φρούτων, το καλοκαίρι πολύ συχνά σε οδηγεί σε αυτόν το φαινομενικά ωφέλιμο και δροσερό σνακ! Και σίγουρα, θεωρείς ότι δίνεις το καλύτερο στον οργανισμό σου, αφού όπως οι περισσότεροι έτσι ίσως κι εσύ έχεις ακούσει:
«Τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά», «Τα φρούτα είναι το τέλειο σνακ», «Τα φρούτα έχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά», «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Αλλά τι πραγματικά ισχύει;

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μία διατροφική τάση να συστήνουν 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Κατ’ αρχάς, είναι λάθος να ταυτίζουμε τα λαχανικά με τα φρούτα. Πολλοί έχουν πλάσει ένα πολύ όμορφο μύθο, προκειμένου να τρώνε όσα φρούτα θέλουν, πιστεύοντας ότι κάνουν καλό στην υγεία τους.
Το φρούτο λοιπόν ναι μεν αποτελεί μέρος μιας «ισορροπημένης διατροφής», αλλά μόνο όταν καταναλώνεται υπό προϋποθέσεις. Ο λόγος είναι απλός: είναι πολύ πλούσιο σε απλά σάκχαρα. Στο μυαλό σου λοιπόν πρέπει να μάθεις να θεωρείς το φρούτο ως “το επιδόρπιο της φύσης”, επειδή αυξάνει το σάκχαρο σου. Το αυξημένο σάκχαρο αυξάνει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη “αποθήκευσης λίπους” και δίνει την εντολή στο σώμα να αποθηκεύει σωματικό λίπος. Όταν θέλουμε λοιπόν να κάψουμε σωματικό λίπος και να το χρησιμοποιήσουμε για ενέργεια, τόσο το σάκχαρο όσο και η ινσουλίνη μας πρέπει να είναι σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα. Κάθε φορά που ανεβαίνει η ινσουλίνη και παραμένει σε υψηλά επίπεδα σταματάμε να καίμε λίπος. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, τη συσχέτιση και γιατί πρέπει να μην υπερβάλλεις στην κατανάλωση φρούτων.
Ποια είναι όμως τα 5 σημάδια ότι τρως πάρα πολλά φρούτα;
1.Λιγουρεύεσαι συνέχεια φρούτα
Αν τρως φρούτο μόνο του ως σνακ, θα έχεις παρατηρήσει ότι σε κρατάει χορτάτο για περίπου 30 λεπτά, αλλά σύντομα ξαναπεινάς. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα φρούτα δεν έχουν πρωτεΐνη και λίπος. Ναι, έχουν φυτικές ίνες που βοηθούν λίγο, αλλά δεν αρκούν για να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία. Τι συμβαίνει όμως όταν έχεις υπογλυκαιμία; Το σώμα θέλει να αυξήσει γρήγορα το σάκχαρο σου και σε κάνει να λιγουρεύεσαι οτιδήποτε γλυκό ή ακόμα και τα φρούτα.
Επιπλέον, η φρουκτόζη στα φρούτα δεν ενεργοποιεί τη λεπτίνη, ορμόνη που σηματοδοτεί τον κορεσμό, αλλά ενεργοποιεί τη γκρελίνη, ορμόνη που διεγείρει την πείνα. Οπότε το να τρως φρούτα σε κάνει να θέλεις να φας περισσότερα φρούτα!
Μια καλή λύση είναι να τρως το φρούτο σου μαζί με πρωτεΐνη και λίπος, διότι βοηθούν να ελαχιστοποιηθούν οι επιδράσεις της φρουκτόζης. Για παράδειγμα, μπορείς να φας φρούτο με ταχίνι ή τυρί ή μια χούφτα καρύδια.
2.Δεν μπορείς να χάσεις βάρος
Φαίνεται άδικο να σε παχαίνουν τα φρούτα άλλα συμβαίνει. Κανείς δε συνειδητοποιεί πως μια μπανάνα δίνει τόσους υδατάνθρακες όσο δύο φέτες ψωμί και περισσότερους από κάποια γλυκά. Γι’ αυτό ίσως πρέπει ν’ αλλάξεις την οπτική γωνία, με την οποία προσέγγιζες μέχρι τώρα τα φρούτα.
Αν συνηθίζεις να τρως φρούτο σε κάθε γεύμα και σνακ, σίγουρα το σάκχαρο σου είναι υψηλό. Αυτό οδηγεί στην αύξηση της ορμόνης της “αποθήκευσης λίπους”, της ινσουλίνης που μετατρέπει το σάκχαρο σε λίπος στο σώμα σου, πράγμα που εξηγεί γιατί δεν μπορείς να χάσεις βάρος, αν αυτός είναι ο στόχος σου.
3.Νιώθεις συχνά φούσκωμα
Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε και να απορροφήσουμε μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης. Σύμφωνα με έρευνες, έως και το 40% από εμάς πάσχει από δυσαπορρόφηση στη φρουκτόζη, μια κατάσταση κατά την οποία η φρουκτόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά στο λεπτό έντερο. Επομένως, αντί το φρούτο να μας θρέφει, αποθηκεύεται στο έντερο και ζυμώνεται με τη βοήθεια βακτηρίων. Το αποτέλεσμα αυτών των βακτηριδίων είναι να δημιουργούν πολλά αέρια και φούσκωμα που μας κάνουν να αισθανόμαστε στην καλύτερη των περιπτώσεων πρήξιμο.
4.Έχεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Εκτός από το πρόβλημα της δυσαπορρόφησης της φρουκτόζης, που συνήθως οδηγεί σε διάρροια, πολλά φρούτα όπως τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που τα άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστους Εντέρου (ΣΕΕ) έχουν πρόβλημα να τη διασπάσουν πλήρως. Αν λοιπόν έχεις ΣΕΕ είναι πιθανό ότι ένα μήλο την ημέρα για σένα να μην κρατά το γιατρό πέρα.
5. Έχεις επιθυμία για χυμούς και smoothies
Ακόμα και ένα ποτήρι φρεσκοκομμένου χυμού, έχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης με ένα ποτήρι αναψυκτικό! Ένα ποτήρι χυμού περιέχει τη φρουκτόζη από 3-4 μήλα, χωρίς ωστόσο να σου προκαλεί το ίδιο αίσθημα κορεσμού όπως εάν έτρωγες 3-4 μήλα. Μπορεί να σταματήσεις στο 1 μήλο, όταν το τρως ολόκληρο, αλλά ο χυμός 2 μήλων είναι μόνο 2 γουλιές. Το smoothie είναι ελαφρώς καλύτερη επιλογή, αλλά εξακολουθεί να μην είναι ιδανική.
Μια καλή λύση είναι να φτιάχνεις smoothie με πλήρες γάλα καρύδας, αβοκάντο, μια μικρή ποσότητα μούρα και προαιρετικά κολλαγόνο σε σκόνη. Όλα τα είδη μούρων όπως σμέουρα, φράουλες και βατόμουρα, είναι αρκετά χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, άρα καλές επιλογές για τα smoothies σου.

Το βασικό συμπέρασμα

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το φρούτο πρέπει να το αντιμετωπίζεις διατροφικά ως επιδόρπιο!
Μάθε περισσότερα στο site της Dr. Ελένης Παπαγιαννίδου rebalance.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ