Ό. Σολτς: Η Ελλάδα μπορεί πλέον αυτόνομα να χαράσσει την οικονομική της πορεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

611C133C-CCCB-4213-AD82-1CEEF6CA4E69“Η Ελλάδα μπορεί πλέον αυτόνομα να χαράσσει την οικονομική της πορεία. Είναι μια πραγματική επιτυχία” αναφέρει σε συνεντευξή στην εφ. “Τα Νέα”, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, προσθέτοντας “οι ¨Έλληνες έχουν τώρα την ευκαιρία με μια συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμάνουν την οικονομία”.
Θεωρεί ως σημαντικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων την σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά, την αξιοπιστία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και τις καλές υποδομές, σημειώνοντας ότι “όλα αυτά τα σημεία αναφέρονται στοχευμένα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν το εφαρμόσει με συνέπεια, η χώρα θα προχωρήσει μπροστά”.
Ερωτηθείς ποιά θα είναι η αντίδραση τους ως πιστωτών της Ελλάδας αν η σημερινή ή η επόμενη κυβέρνηση δεν τηρήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απαντά χαρακτηριστικά “Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)”, αναφέροντας επίσης “δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικασίες” ως απάντηση στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.
Ο κ. Σόλτς τονίζει την αναγκαιότητα μείωσης του μεριδίου των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί επιτήρησης, ενώ η προσπάθεια μπορει να συνεπικουρηθεί από αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και σοβαρό πτωχευτικό Δίκαιο.
Αναφορικά με την χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θεωρεί ως “έξυπνο και απαραίτητο βήμα” την συμπλήρωση των εθνικών συστημάτων ασφάλειας ανεργίας με μια εφεδρική ασφάλεια για το σύνολο της Ευρωζώνης, κατ’ αναλογία με αντίστοιχη ρύθμιση των ΗΠΑ όπου “οι πολιτείες πληρώνουν ένα ποσό και σε περίπτωση κρίσης παίρνουν ένα δάνειο για να μην υποχρεώνονται να αυξήσουν τις εισφορές ή να περικόψουν τις παροχές. Το δάνειο επιστρέφεται μετά την κρίση”.
Στην παρατήρηση “η Γερμανία στην κρίση χρέους ανήκει στους κερδισμένους. Χρηματοδοτείται δωρεάν και με τις πιστώσεις στην Ελλάδα από το 2010 έχει έσοδα από τόκους 2,9 δισ. Euro” κάνει λόγο για “ευρέως διαδεδομένη παρανόηση”, καθώς “στην πραγματικότητα στόχος είναι όλα τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών να επιστρέφονται τακτικά στο ελληνικό κράτος. Μόλις το αποφασίσαμε αυτό στο Eurogroup για το τέλος του προγράμματος. Κανένας δεν θέλει να κερδίσει από την κρίση της Ελλάδας”.
Ο κ. Σόλτς αναφέρεται στα συμπεράσματα που άντλησε η ΕΕ από την τελευταία κρίση, που “αποκάλυψε πόσο στενή είναι η αλληλεξάρτησή μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη”, προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση θωράκισης της σταθερότητας της Ευρωζώνης, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, την εμβάθυνση της Τραπεζικής Ένωσης με ενίσχυση της κοινής εποπτείας και του ταμείου εξυγίανσης για μεγάλες τράπεζες, ενώ στόχος είναι η δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας ώστε σε περίπτωση πτώχευσης πιστωτικών ιδρυμάτων “να μην επωμίζονται το κόστος συνεχώς οι φορολογούμενοι, αλλά οι ίδιες οι τράπεζες”.
Ερωτηθείς γιατί “ένας Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών επιμένει στο “μαύρο μηδέν” του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, όπως και ο δεξιός Χριστιανοδημοκράτης προκάτοχός του, Β. Σόϊμπλε”, ο κ. Σολτς απάντησε ότι “είναι στη φύση της σοσιαλδημοκρατίας να ασκείται φερέγγυα οικονομική πολιτική και σε καλές εποχές να μη δημιουργούνται νέα χρέη, ώστε σε κακές στιγμές να υπάρχουν περιθώρια χειρισμών”.
“Η σημερινή μείωση του ποσοστού χρέους της Γερμανίας διασφαλίζει οτι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε ενδεχόμενη κρίση θα μπορεί να αντιδράσει με όλη της τη δύναμη και θα έχει επαρκή περιθώρια χειρισμών. Αυτό είναι καλό και για ολόκληρη την Ευρώπη” τονίζει, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ