Συμφωνία Ελλάδας-ΕΚΤ για μείωση του ανώτατου ορίου για ELA – Bloomberg: H μείωση αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 3716

Η μείωση του ανώτατου ορίου της έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) αντικατοπτρίζει τη βελτίωση στην κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ροές που προέρχονται από τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Είχε προηγηθεί, χθες Πέμπτη, η απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα  προς τις ελληνικές τράπεζες, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο του ELA μειώθηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ και πλέον, διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, η συνολική εξάρτηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον ELA υποχώρησε στα 4,49 δισ. ευρώ από 4,84 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και η κεντρική τράπεζα διέκοψε την απευθείας πρόσβαση στη «φθηνή» χρηματοδότηση.

Τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου, η ΕΚΤ ήρε το waiver, σταματώντας να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την τραπεζική δανειοδότηση.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ