Βάρβαρος νεοφιλελευθερισμός με σφαγή στο Δημόσιο και δώρο στους ιδιώτες υγεία και παιδεία.
Του Σωτήρη Καψώχα
Με κεντρικό σύνθημα «Εμείς Μπορούμε», που αποτελεί αντιγραφή του «Yes, We Can» του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές εκλογές του 2012, ο πρόεδρος της ΝΔ προσφέρει στην ελληνική κοινωνία ένα νέο νεοφιλελεύθερο μνημόνιο από το βήμα της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Επιχειρώντας να γκρεμίσει όσα πέτυχε η κυβέρνηση βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μη μπορώντας να παρουσιάσει μια διαφορετική πρόταση, καθώς έχει δεσμευτεί στο Βερολίνο ότι θα ακολουθήσει πιστά τη σκληρή γραμμή στην οικονομία, ρίχνει το βάρος στον αφανισμό της κοινωνικής πολιτικής και στην αποδυνάμωση του κράτους, προσφέροντας απλόχερα στους ιδιώτες το ασφαλιστικό, την υγεία και την εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα, αδιαφορώντας για τις πληγές που υπέστησαν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας από την επιβολή των μνημονίων, φροντίζει να προσφέρει γενναία τόνωση στην επιχειρηματικότητα, με μειώσεις φόρων και άλλων επιβαρύνσεων του κεφαλαίου (φορολογία επιχειρήσεων, μερίσματα και ακίνητη περιουσία).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαία στελέχη του κόμματός του τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να δημοσιοποιούν μέρος του κυβερνητικού τους σχεδίου, αποκαλύπτοντας την πλήρη ταύτισή τους με τα συμφέροντα αλλά και τις ακραίες θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, που σε κάθε συνέντευξή του διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, διαψεύστηκε από τον ίδιο τον αντιπρόεδρό του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι θα απομακρυνθούν 80.000 συμβασιούχοι. Πιθανότατα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το έκτακτο προσωπικό, ενώ, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρελθόν, θα επανεξεταστούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στη μεταμνημονιακή εποχή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κρατήσει τον νόμο των πρώτων μνημονίων, που είχε ουσιαστικά εφαρμοστεί όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος υπαγόρευε πως για να γίνει 1 πρόσληψη στο Δημόσιο θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί 5 αποχωρήσεις.
Για να δικαιολογήσει δε τη «σφαγή» που θα γίνει στο κράτος στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, «αξιοποιεί» τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το «μπλακάουτ» που έγινε στην Αττική κ.ά., μιλώντας για «διάλυση του κρατικού μηχανισμού», ο οποίος, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να είναι μικρός και ευέλικτος.
Ουσιαστικός στόχος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι η είσοδος των ιδιωτών στον δημόσιο τομέα τόσο στην υγεία όσο και στην παιδεία. «Το κράτος μόνο να κερδίσει έχει από τη συνεργασία» και «το Δημόσιο δεν θα πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», είχε υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του ΣΕΠΕ.
Τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να «αμπαλάρει» το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του με επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του είναι εκείνα που αποκαλύπτουν τα πραγματικά του σχέδια. Εξάλλου, εκτός από τις απολύσεις των συμβασιούχων που προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, είχε προηγηθεί ο Κώστας Καραγκούνης, ο εκπρόσωπος Τύπου επί Αντώνη Σαμαρά.
Ο βουλευτής της ΝΔ, την ώρα που ο πρόεδρος της παράταξης είχε ανακοινώσει μετά βαΐων και κλάδων την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε στο ασφαλιστικό ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή.
Το συγκεκριμένο σύστημα με τους τρεις πυλώνες που θέλει να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέχει μόνο μια ελάχιστη εθνική σύνταξη και δεν καλύπτει παρά όσους έχουν υψηλά εισοδήματα σε όλο τον εργασιακό τους βίο. Βάζει στο παιχνίδι τους ιδιώτες και, ασφαλώς, είναι εξαιρετικά κερδοφόρο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το μότο του προέδρου της ΝΔ είναι ότι ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική του σύνταξη μέσα από μια συμφωνία με έναν ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος σε πρώτη φάση θα πάρει τα επικουρικά ταμεία.
Κόστος 55 δισ. ευρώ
Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επιχειρηματολογώντας επί των προθέσεων της ΝΔ για την είσοδο ιδιωτών στην επικουρική ασφάλιση, ανέφερε ότι οι σημερινές εισφορές είναι που πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της ΝΔ δημιουργεί κενό για τη χρηματοδοτική κάλυψη της καταβολής των συντάξεων των 1,2 εκατ. επικουρικών συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη.
Προκειμένου να μην μείνουν στον αέρα 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, το ποσό που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις που δικαιούται το σύνολο των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων είναι 30 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο της ΝΔ αφαιρεί πόρους από το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, με τους οποίους αναμένουν να χρηματοδοτηθούν, όχι μόνο οι σημερινοί συνταξιούχοι, αλλά και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι – σημερινοί ασφαλισμένοι του δημόσιου συστήματος.
Στην πραγματικότητα, οι εισφορές που έχουν καταβάλει οι σημερινοί ασφαλισμένοι, καθώς και οι μελλοντικές συντάξεις τους τίθενται υπό διακινδύνευση με την πρόταση αυτή. Το κόστος δε για την κάλυψη αυτών των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ.
«Το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη για την επικουρική ασφάλιση είναι 55 δισ.», σχολίασε η κυρία Αχτσιόγλου.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 67 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 16/9