Ο Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ σε ημερίδα με θέμα την παιδική κακοποίηση – σχολικός εκφοβισμός (bullying)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cf84ceb6ceb1cebdceadcf84cebfcf82-cf86ceb9cebbceb9cf80cf80ceb1cebacebfcf83-2ceb7-ceb7cebcceb5cf81ceafceb4ceb1-ceb3ceb9ceb1-cf84cebfcebdΟ Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, συμμετείχε στην 2η Ημερίδα και Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα:

την Παιδική Κακοποίηση και τον Σχολικό εκφοβισμό (Bullying): Διαστάσεις, συνέπειες και αποτροπή του φαινόμενου, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και πλήθους εκπροσώπων Κοινωνικών Φορέων, ανήμερα του Αγιασμού για την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς.
Εισηγητές και συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων, απέστειλαν ισχυρό μήνυμα συστράτευσης και ενεργής παρέμβασης για ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας, σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει ο κύκλος της βίας, που τραυματίζει και ακρωτηριάζει παιδικές ψυχές.
Στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε, προέδρευσε ο Υφυπουργός και Πρόεδρος του ΙΓΜΕΑ κ. Νικόλαος Μαυραγάνης, με την συμμετοχή των εισηγητών, επιστημόνων και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, όπου οι 25 συμμετέχοντες, κατέθεσαν διαπιστώσεις και επισημάνσεις, από την εμπειρία της δραστηριοποίησης τους σε διάφορους και διαφορετικούς κοινωνικούς θεσμούς και τις θέσεις τους για τα σχετικά ζητήματα.
Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ Υποδομών και Μεταφορών και Πρόεδρε του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών, αγαπητέ φίλε Νίκο Μαυραγάνη,
Αξιότιμη κυρία Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων – Αγαπητή κα Μίκα Παππά – Σέβου,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναγωνιστές στο Κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Η Γραμματεία Αλληλεγγύης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, από την ίδρυση της, εδώ και 6 χρόνια, επιδεικνύει σημαντικό έργο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως η προστασία των παιδιών και των νέων.
Αντίστοιχα, η Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία», στηρίζουν έμπρακτα πρωτοβουλίες, δράσεις και εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, που μόνο οφέλη μπορούν να προσφέρουν προς την ελληνική κοινωνία.
Δεν χρειάζεται φυσικά να τονίσω ότι το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης και του σχολικού εκφοβισμού μας αφορά όλους, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε: Δημόσιους φορείς, Αρχές, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Μέσα Ενημέρωσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, όλους –μα όλους– ανεξαιρέτως!
Ημερίδες, λοιπόν, όπως η 1η ημερίδα για την παιδική κακοποίηση (που διοργανώθηκε με επιτυχία πριν δύο περίπου μήνες) και η σημερινή, 2η , αντίστοιχη ημερίδα, σκοπό έχουν
να μας αφυπνίσουν,
να μας ενημερώσουν,
να μας ευαισθητοποιήσουν ακόμα περισσότερο και φυσικά
να συμβάλλουν μέσω προτάσεων στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών προστασίας και μέριμνας.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο. Αναμένω κι εγώ με τη σειρά μου να ακούσω με ενδιαφέρον τους εκλεκτούς ομιλητές της εκδήλωσης, που θα αναπτύξουν θέματα ιδιαίτερης βαρύτητας, για γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γενικότερα.
Οι λέξεις – κλειδιά που θα ήθελα, ωστόσο, να συγκρατήσουμε στο τέλος της ημέρας είναι «ενημέρωση» και «ευαισθητοποίηση», «πρόληψη» αλλά και «έγκαιρη αντίδραση».
Είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως οι γονείς και οι δάσκαλοι να είναι κοντά στα παιδιά, να μιλάνε μαζί τους και να τους μαθαίνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες –για να μην πω τραγικές– καταστάσεις.
Επίσης, η άμεση ενημέρωση των Αρχών αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές σωτήρια.
Επιτρέψατε μου να γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η Ελληνική Αστυνομία προσφέρει τεράστιο έργο στα θέματα προστασίας ανηλίκων. Αστυνομικοί εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών βρίσκονται μέρα νύχτα στο πλευρό όσων τους έχουν ανάγκη.
Κι επειδή η πρόληψη, όπως είπαμε ήδη, είναι το «νούμερο ένα», σας παροτρύνω να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου μπορείτε να αναζητήσετε χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες που έχουν συνταχθεί από τους ψυχολόγους της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Αστυνομίας. Πρόκειται για συμβουλές, που σκοπό έχουν την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης, κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος τους.
Αντίστοιχα υπάρχει και η ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που επίσης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού – και όχι μόνο.
Διαρκής είναι εξάλλου και η παρουσία εξειδικευμένων αξιωματικών της εν λόγω Υπηρεσίας στα σχολεία, όπου μέσα από τη διεξαγωγή ειδικών ημερίδων, ενημερώνουν γονείς, δασκάλους και μαθητές για κρίσιμα θέματα προστασίας στο διαδίκτυο.
Ας έχουμε λοιπόν όλοι τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά και ας είμαστε δίπλα στα παιδιά, όχι μόνο τα δικά μας, αλλά και όλα τα παιδιά, ενημερώνοντας τα, βοηθώντας τα και συνδράμοντας –όπου χρειάζεται- το έργο των Αρχών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και να ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη σε όλους και φυσικά καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας.
Ας ενώσουμε όλοι τις φωνές μας ενάντια στην παιδική κακοποίηση και τον σχολικό εκφοβισμό, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας, ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας!
Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, ας μην το ξεχνάμε.
Σας ευχαριστώ θερμά.»
Παρευρέθηκαν επίσης τιμώντας την εκδήλωση:
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Ζουράρης
Ο Πρόξενος της Δημοκρατίας της Λετονίας, κ. Άγις Κυνηγόπουλος
Η Συνταγματάρχης κ. Ακογλάνη Βασιλική, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή
Η Αν/τρια Διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Κοκκινίδου Βασιλική
Η Πρόεδρος των ΑΧΕΠΑΝΣ με κλιμάκιο μελών, κ. Έλενα Στεργίου – Γακη
Το Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Φιλιππιδάκη Δέσποινα
Ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης
Ο Σύμβουλος του ΥΕΘΑ κ. Χάρης Φαλάς
Ο Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Ευθύμιος Δρόσος
Διευθυντής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Κώστας Συψής
Ο Πρόεδρος της Νεολαίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Κώστας Καράμπελας
ο π. Βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Γαβριήλ Αβραμίδης
Κλιμάκιο της Γραμματείας Γυναικών και οικογένειας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γραμματείς των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων
Χαιρετισμό και Μήνυμα στήριξης της διοργάνωσης, απέστειλαν τα παιδιά των ΚΑΛΑΣ σε επιστολή του εκπρόσωπου του κ Taleem Kalash από την περιοχή των Ιμαλαΐων, όπου ζει η φυλή του των Kalash, που θεωρούνται απόγονοι των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλέξανδρου, που εξεστράτευσαν στην περιοχή του!
Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, με εισηγήσεις:
Μαυραγάνης Νικόλαος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών – Πρόεδρος ΙΓΜΕΑ, Νομικός. «Παιδική κακοποίηση. Κοινωνία και νομολογία».
Τεντζεράκης Χρήστος, Εκπαιδευτικός, Phd Candidate, «Σχολικός εκφοβισμός, Αιτιολογικοί παράγοντες – Πρόληψη και Αντιμετώπιση».
Κουσίδου Μαρία, Αστυνόμος Α’, Τμηματάρχης Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων « Παιδική σεξουαλική κακοποίηση – Αστυνομική προανακριτική προσέγγιση».
Βαλάνη Στέλλα, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. «Παιδική κακοποίηση. Νόμοι για την Πρόληψη και την καταστολή».
Τσούγκας Ματθαίος, Καθηγητής Ιατροδικαστικής – Τοξικολογίας «Παιδική Κακοποίηση».
Από τους αξιόλογους εισηγητές, τονίσθηκε η ανάγκη για στήριξη και ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, τους τρόπους προστασίας των παιδιών και την ανεκτίμητης αξίας, σημασία του ρόλου τους.
Το κοινό της εκδήλωσης εξέφρασε με θέρμη τις ευχαριστίες του για το επίπεδο των εργασιών της ημερίδας και την σημαντικότητα της κοινωνικής προσφοράς της που τιμά τους διοργανωτές.
Η Γραμματέας Αλληλεγγύης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Μίκα Παππά – Σέβου, επισημαίνει και τονίζει, ότι η χαρά και η ικανοποίηση της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο και η συνδρομή στην επίλυση κοινωνικών ζητημάτων, αποτελεί την επαρκή και μόνη ανταμοιβή των άοκνων προσπαθειών της, στην κατεύθυνση αυτή.
Η Γραμματεία απέδειξε άλλη μια φορά ότι είναι πάντα ευαίσθητη στην αντίληψη των κοινωνικών αναγκών, επίκαιρη και πρωτοπόρα στις δράσεις της καθώς το μήνυμα του Υπουργού παιδείας, για το νέο σχολικό έτος ήταν αφιερωμένο στην αντιμετώπιση του Σχολικού εκφοβισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ