Ελένη Λεκαπηνή- Όμορφη και Έξυπνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

lekapini eleni
Η Ελένη Λεκαπηνή (910 – 19 Σεπτεμβρίου 961) ήταν Βυζαντινή αυτοκράτειρα. Ήταν κόρη του Ρωμανού Α΄ και της συζύγου του Θεοδώρας και σύζυγος του Κωνσταντίνου Ζ΄. Διακρίθηκε για την ομορφιά και την εξυπνάδα της τόσο στην αυτοκρατορία όσο και στο εξωτερικό.

Φωτογραφία: Ο θάνατο της Ελένης Λεκαπηνής
Ο αυτοκράτορας Ρωμανός πάντρεψε την κόρη του Ελένη με τον Κωνσταντίνο, γιο του Λέοντα ΣΤ΄, διάδοχο του θρόνου, για πολιτικούς σκοπούς. Το 922, η Θεοδώρα, μητέρα της Ελένης, πέθανε. Στη συνέχεια, η Ελένη πήρε τη θέση του μητέρας της. Από το 945, ο Κωνσταντίνος κατάφερε να γίνει ο μόνος αυτοκράτορας με τη βοήθεια της συζύγου του.
Η Ελένη αργότερα έγινε νονά της Όλγας του Κιέβου.
Χήρα και θάνατος
Τον Οκτώβριο του 959, ο Κωνσταντίνος Ζ΄ πέθανε. Η αιτία του θανάτου του δεν έχει επιβεβαιωθεί, επειδή ο γιος του με την Ελένη Ρωμανός Β΄ και η σύζυγός του Θεοφανώ προσπάθησαν δύο φορές να τον δηλητηριάσουν. Ο Ρωμανός έγινε αυτοκράτορας.
Μετά το θάνατο του πατέρα τους, οι πέντε κόρες του (Ζωή, Θεοδώρα, Αγάθη, Θεοφανώ και Άννα) στάλθηκαν στο μοναστήρι από τον αδελφό τους, που επηρεάστηκε πιθανότατα από τη σύζυγό του. Η Ελένη πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου του 961.
wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ