Πατέρας της Γαστρονομίας θεωρείται ο φημισμένος Συρακούσιος ποιητής και φιλόσοφος του 4ου αι. π.Χ. Αρχέστρατος. Ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη και μάλιστα έγραψε το περίφημο ποίημα Ηδυπάθεια, στο οποίο αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας.
Στο έργο του αυτό κάνει εκτενείς αναφορές στο ψάρι, στα όσπρια και στο κρασί – δηλαδή στα τρόφιμα που εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και τα οποία χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την υγιεινή ελληνική διατροφή.
Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής
Ο Αρχέστρατος ήταν αυτός που πρωτοχρησιμοποίησε τη λέξη «γαστρονομία» (η οποία στην κυριολεξία σημαίνει «οι κανόνες του στομαχιού» – από τις λέξεις γαστήρ και νόμος) και κατέθεσε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής τέχνης στον κόσμο.
Οι χρυσοί κανόνες περί γαστρονομικής τέχνης του Αρχέστρατου ήταν:
– Αγνά υλικά για την παρασκευή φαγητού.
– Αρμονία των υλικών μεταξύ τους.
– Όχι στις βαριές σάλτσες και στα καυτερά υλικά. Καλύπτουν και δεν αναδεικνύουν τις επιμέρους γεύσεις.
– Ελαφρές σάλτσες, που βοηθούν στην απόλαυση του ουρανίσκου.
Πληροφορίες από: www.tovima.gr / www.mouseioaianis.gr
https://bimag.gr/o-prwtos-sef-tou-kosmou-arxestratos/