Μία από τις περιοδικές επιβεβαιώσεις πόσο χαμηλά έχουν πέσει πολιτικοί και δημοσιογράφοι στα μάτια του λαού είναι οποιαδήποτε συνέντευξη Τύπου παραχωρείται από πολιτικό αρχηγό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μία προς μία δεν είναι τίποτε άλλο παρά κακοστημένες κωμωδίες.
Οι δημοσιογράφοι καταδέχονται να υποβάλουν ανώδυνες, προσυνεννοημένες ερωτήσεις και οι πολιτικοί αρχηγοί υποκρίνονται ότι ψάχνουν να βρουν τρόπο να τις απαντήσουν. Οι τηλεθεατές, φυσικά, δεν πείθονται από το θέαμα και γι’ αυτό τα ποσοστά των τηλεθεάσεων στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (και σε όλες τις υπόλοιπες των άλλων πολιτικών αρχηγών) οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ που εκπροσωπούν ανέλαβαν προθύμως τον ρόλο των κομπάρσων. Εκαναν κωμικές ερωτήσεις-πάσες στον αρχηγό της Ν.Δ. και απέφυγαν να θίξουν φλέγοντα θέματα, όπως το σκάνδαλο της Novartis, οι offshore εταιρίες, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η διαπλοκή και η οικογενειοκρατία. Κάπως έτσι οι συνεντεύξεις τύπου στη ΔΕΘ και αλλού καταντούν ανούσιοι κομματικοί μονόλογοι.
Η απαξίωση των ΜΜΕ και της πολιτικής δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός ούτε κατάσταση η οποία δεν είναι ανάλογη με την πραγματικότητα. Oλα όσα διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση στη χώρα μας συντείνουν στην περαιτέρω μείωση της απήχησης και της αξιοπιστίας των ΜΜΕ και των πολιτικών. Ο λαός δεν πείθεται από τα λεγόμενά τους γιατί προηγουμένως έχει δει τις πράξεις τους και έχει υποστεί τις συνέπειές τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενημερωτικά μέσα, όπως η «δημοκρατία», θεωρούνται ενοχλητικά. Για όλους όσοι θεωρούν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα η εφημερίδα μας θεωρείται αποσυνάγωγη, μια δυσάρεστη εξαίρεση στην οποία δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να υποβάλει κάποια… απρόβλεπτη ερώτηση.
Γι’ αυτό δεν μας δόθηκε ο λόγος στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι η προτίμηση που μας δείχνουν οι αναγνώστες μάς καθιστά πρωταγωνιστική δύναμη στον χώρο των εφημερίδων.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ