Οταν η έμπειρη στο πολιτικό ρεπορτάζ Χριστίνα Κοράη αποκαλύπτει συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάτι ξέρει! Ψηφίζεις Κούλη, και βγάζεις Σημίτη και Γιάννο… @christina_korai

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΗΜΙΤΗΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣΧριστίνα Κοραή
Μέσα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό και με ανοιχτή την ημερομηνία των εκλογών η Πειραιώς καταστρώνει σχέδια στρατηγικής όσον αφορά στην διεύρυνση και τα μηνύματα που θέλει να στείλει. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σύντομα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται ονόματα για τις περιφέρειες. Πολλές επαφές και συναντήσεις γίνονται για τα ψηφοδέλτια που αφορούν τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το άνοιγμα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και την κεντροαριστερά είναι στην εκλογική προτεραιότητα της Πειραιώς, ενώ για πρώτη φορα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι επιδιώκεται συνεργασία και με πρόσωπα που προέρχονται από την αριστερά.
Δηλώσεις στήριξης
Σε ότι αφορά στις εθνικές εκλογές προεκλογική συνεργασία θα υπάρξει κατ´ αρχήν με μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες στελεχών που έχουν αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ που μετεξελίχθηκε σε Κίνημα Αλλαγής. Ακούγονται ακόμη και ονόματα πρώην υπουργών -πέραν της Αννας Διαμαντοπούλου που δεν θα συμπεριληφθεί πάντως σε ψηφοδέλτια. Τα στελέχη και οι ομάδες στελεχών αναμένεται να προχωρήσουν σε δηλώσεις στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του σχεδίου του για τη χώρα, στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Κάποια θα συμπεριληφθούν και στα ψηφοδέλτια.
«Θα δείτε διεύρυνση στα ψηφοδέλτιά μας με ανθρώπους από την Κεντροαριστερά και -γιατί όχι- από την Αριστερά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από εκεί και πέρα, θα είναι στο χέρι των πολιτών να διαλέξουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης». Προανήγγειλε μάλιστα ότι άξια πρόσωπα από την κεντροαριστερά θα μπουν και στην κυβέρνηση του.
Το Ποτάμι
Η προσέγγιση που επιχειρήθηκε με το Ποτάμι προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων υπό τη ΝΔ, αυτήν τη στιγμή είναι στον αέρα. Έγινε συνάντηση σε καλό κλίμα στα Χανιά το Καλοκαίρι, του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο του Ποταμιού. Η θέση του Ποταμιού για το σκοπιανό -ο Σταύρος Θεοδωράκης και τρεις βουλευτές του δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία – βάζει φρένο στα όποια σενάρια προεκλογικής συνεργασίας. Ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τότε, όλα δείχνουν ότι θα αποχωρήσουν από το Ποτάμι και θα συνεργαστούν με τη ΝΔ με την οποία θα κατεβούν και στις εκλογές.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι το Ποτάμι θα έχει αυτόνομη πορεία και τις αποφάσεις θα τις πάρει την επομένη των εκλογών γιατί δεν θα ήθελε η χώρα να μείνει ακυβέρνητη. Ενα τέτοιο σενάριο όμως προϋποθέτει την είσοδο του Ποταμιού στη Βουλή κάτι που εμφανίζεται εξαιρετικά δύσκολο λόγω της δημοσκοπικής συρρίκνωσης που έχει υποστεί.
Κυβερνητική συνεργασία
Η οποιαδήποτε συνεργασία της ΝΔ με κομματικούς σχηματισμούς θα επιδιωχθεί μετά τις εκλογές ώστε να δημιουργηθεί μια κυβερνητική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κορυφαίος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και η ψήφιση ενός εκλογικού νόμου που θα είναι ένα πιο δίκαιο σύστημα και θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.
Το Κίνημα Αλλαγής ως κυβερνητικός εταίρος είναι η πρώτη επιλογή του προέδρου της ΝΔ. Από την άλλη η κυρία Φώφη Γεννηματά περιχαρακώνει το εκλογικό της κοινό καθ´οδόν για τις εκλογές. «Δεν υπάρχει δεδομένη πλειοψηφία πριν μιλήσει ο ελληνικός λαός» δήλωσε (Action24).
Σχετικά με τα ανοίγματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε στελέχη της Κεντροαριστεράς, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «είναι άλλο πράγμα τα πολιτικά ανοίγματα κι άλλο η μικροκομματική προσέγγιση με παλαιοκομματικές τακτικές».
Η δυναμική που θα έχει η ΝΔ την επομένη των εκλογών θα παίξει κρίσιμο ρόλο για το ποιοι θα πάνε με ποιον και με ποιους όρους.
Κοινή στήριξη αυτοδιοικητικών
Στην Πειραιώς υπάρχουν εισηγήσεις να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Χαριλάου Τρικούπη ώστε η ΝΔ να στηρίξει επιλεκτικά υποψήφιους του Κινήματος Αλλαγής σε περιφέρειες και δήμους που θεωρούνται ότι έχουν καλές πιθανότητες εκλογής ενώ της ΝΔ λιγότερες. Να συμβεί και το αντίθετο εκεί που είναι ισχυρότερη η ΝΔ. Ενα από τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν η κοινή στήριξη του Μιχάλη Μαλέλη ή του Σταύρου Αρναουτάκη. Τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο κορυφής Κυριάκου – Φώφης και τέτοιες γέφυρες δεν άνοιξαν μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ