Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Τι είναι πια αυτό το «Καζαμπούμπου»;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

A4EBCB3F-9DE7-4FA4-BDC6-2D10686E0B9BΚάποια στιγμή, όταν ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα του 2004, πολύς κόσμος αναφερόταν στον Εμάνουελ Ολισαντέμπε ως «Καζαμπούμπου». Από τότε το έχουμε διαβάσει και ακούσει πάμπολλες φορές. Συνήθως, όσοι το χρησιμοποιούν, απευθύνονται σε Αφρικανούς ποδοσφαιριστές. Από που και γιατί προέκυψε αυτό το όνομα.
Η αλήθεια είναι πώς προέρχεται από ελληνική ταινία. Ο Θανάσης Βέγγος το είχε χρησιμοποιήσει στην ταινία «Μην τον είδατε τον Παναή», σαν λογοπαίγνιο και σαν αστείο, αφού αναφερόταν στον εαυτό του. Μόνο που αυτό το αστείο τα μετέπειτα χρόνια, πήρε ρατσιστική χροιά στην καθομιλουμένη, αφού χρησιμοποιείται για να κοροϊδέψει ή ακόμα και για να γελοιοποιήσει ή να μειώσει.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8CO2SmhO8Ao]

Δυο μήνες νωρίτερα βέβαια, είχε κυκλοφορήσει η ταινία «Ο Θόδωρος και το δίκαννο», όπου ο Μίμης Φωτόπουλος το αναφέρει και αυτός, προσθέτοντας μάλιστα ένα ακόμα «μπου». Ίσως λοιπόν να μην πρόκειται για επινόηση του Βέγγου, όπως όλοι νομίζουν, αλλά για ένα ατυχές διαδεδομένο αστείο της εποχής.
Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου χρησιμοποιείται κυρίως για παίκτες του ποδοσφαίρου, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις που κάποιος θέλει να αναφερθει υποτιμητικά σε έναν άνθρωπο που είναι μαύρος.
Πώς προέκυψε η λέξη «Καζαμπούμπου»; Είναι μια παράφραση του ονόματος του Τζόζεφ Καζαβούμπου (Joseph Kasa – Vubu) του πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας του Κόνγκο, τον οποίο διόρισε η θρυλική μορφή της χώρας, Πατρίς Λουμούμπα, ο μεγαλύτερος πολιτικός του αντίπαλος, όταν κέρδισε τις εκλογές. Ο Καζαβούμπου έγινε πρόεδρος το 1960 και έμεινε στον προεδρικό θώκο για πέντε χρόνια. Οι ταινίες που αναφέραμε κυκλοφόρησαν και οι δυο το τελευταίο τρίμηνο του 1962.
67364e22e387d0cd5589b785eddca68f

ΔΗΜΟΦΙΛΗ