Πειραιάς: Σιίτες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώνονται για να γιορτάσουν την Ασούρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 
Πειραιάς: Σιίτες μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα παίρνουν μέρος στη θρησκευτική γιορτή Ασούρα, την ανάμνηση του μαρτυρίου και του θανάτου του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.
Η Ασούρα, επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, είναι η σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, η οποία και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Ιράν, το Ιράκ, την Ινδία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν, έως τη Νιγηρία, το Σουδάν, την Τανζανία, αλλά και τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Ρωσία και την ΕΕ.
Όπου υπάρχουν σιίτες , ο ιμάμης Χουσεΐν τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου, δηλαδή, μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.
 
Η Ασούρα γιορτάζεται στην Ελλάδα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε το 1978).
Στη χώρα ζουν τουλάχιστον 5 με 6 χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι – τόσοι είναι καταγεγραμμένοι σε διάφορους σιιτικούς συλλόγους στην Αθήνα και την επαρχία (Κρήτη, Λαύριο, Θήβα και Πάτρα) – ενώ, σύμφωνα με τον Syed Ashir Haider, εκπρόσωπο των σιιτών μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να αγγίζει και τις 10.000.
Η τελετή διαρκεί συνολικά 10 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες που βασανιζόταν ο ιμάμης Χουσέιν στην πόλη Κερμπάλα, του σημερινού Ιράκ, έπειτα από την ήττα των στρατευμάτων του στη μάχη εναντίον του χαλίφη Γιαζίντ Α’.
 
Για εννέα νύχτες οι πιστοί συγκεντρώνονται στους κατά τόπους χώρους λατρείας, όπου και ακούν τις αφηγήσεις για τον μάρτυρα Χουσεΐν και προσεύχονται (την παραμονή η προσευχή διαρκεί ολόκληρη τη νύχτα).
Τη 10η μέρα, βγαίνουν στο δρόμο, όπου και αναπαριστούν το μαρτύριο του Χουσεΐν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ