Ιστορική διάκριση για το ΑΠΕ! Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων για πρώτη φορά στην ιστορία του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 894Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) πραγματοποίησε την ετήσια σύνοδό της σήμερα, 21η Σεπτεμβρίου, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, τα μέλη της ΕΑΝΑ εξέλεξαν νέο πρόεδρο της Συμμαχίας με διετή θητεία τον Πέτερ Κροπς, πρόεδρο γενικό διευθυντή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA. Στη θέση του γενικού γραμματέα με τριετή θητεία εξελέγη ο Αλεξάντρου Τζιμπόι, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Ρουμανίας AGERPRES. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξελέγησαν ο Γίρι Μάιστρ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Τσεχικού Πρακτορείου Ειδήσεων CTK, και ο Μιχάλης Ψύλος, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπως και ο Κλέμενς Πιγκ, πρόεδρος γενικός διευθυντής του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων APA, ο οποίος θα υπηρετήσει το διοικητικό συμβούλιο για μια ακόμη διετία.
Μετά την ψηφοφορία, ο Πέτερ Κροπς δήλωσε: “Ευχαριστώ τον απερχόμενο πρόεδρο Γιόνας ‘Ερικσον από το Σουηδικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΤΤ για τη σπουδαία δουλειά του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από το 2016. Είμαι βέβαιος ότι μιλώ και εκ μέρους όλων των μελών της ΕΑΝΑ, όταν ευχαριστώ τον απερχόμενο γενικό γραμματέα ‘Ερικ Νίλεν, ο οποίος φρόντισε με τόσο εξαιρετικό τρόπο την ΕΑΝΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 ετών. Η ΕΑΝΑ θα εξετάσει στην επόμενη θητεία του διοικητικού της συμβουλίου πολλά θέματα. Η μάχη για μια δίκαιη οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, για την ελευθερία του Τύπου και για μια ορθή μετάβαση της επιχειρηματικότητας των ειδησεογραφικών πρακτορείων θα είναι σίγουρα στις προτεραιότητες της.
Η ΕΑΝΑ ιδρύθηκε στις 21 Αυγούστου 1956 στο Στρασβούργο. Είναι ένα φόρουμ συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών των ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων. Η ΕΑΝΑ αριθμεί 32 μέλη πρακτορεία ειδήσεων που προωθούν και σέβονται τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, την πρόσβαση στην ποιοτική πληροφορία, την τεχνολογική ανάπτυξη των μέσων και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, την ελευθερία του Τύπου.
“Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκλεγώ μέλος της ΕΑΝΑ. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τα θέματα που αφορούν τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πνευματικά δικαιώματα”, δήλωσε ο Μιχ. Ψύλος.
Ο τελευταίος πρόεδρος του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων που μετείχε στην ΕΑΝΑ ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου την περίοδο 1998-2000 και πρόεδρός της την περίοδο 2000-2002.
“‘Οπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό συνιστά μια αδιαμφισβήτητη νίκη, καθώς υπήρξαν 438 ψήφοι υπέρ της απόφασης, παρά την εκστρατεία των κολοσσών του Διαδικτύου που έστελναν e-mails στα μέλη του κοινοβουλίου μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει μια τελική ψηφοφορία. Τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων οφείλουν με τη σειρά τους να πείσουν τις κυβερνήσεις και τους εκδότες για τα δικαιώματά μας”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΑΠΕ ΜΠΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ