Η διαχείριση από το ΥΠΕΘΑ των κονδυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού γίνεται με πλήρη διαφάνεια και κάτω από αυστηρούς δημοσιονομικούς και κοινοτικούς ελέγχους, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου.
https://www.dailymotion.com/video/x6u5i5f
Ο κ. Καμμένος ανέφερε πως από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει διαχειριστεί περίπου 100 εκατομμύρια. «Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. Γι’ αυτό καλώ τον οποιοδήποτε να περάσει από όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρους αυστηρούς» σημείωσε.
Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε πως είχε ως στόχο να πλήξει το υπουργείο. Επίσης, υποστήριξε ότι η εφημερίδα δεν τήρησε τη διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή δεν ρωτήθηκε το ΥΠΕΘΑ για αυτά τα οποία γράφτηκαν στην εφημερίδα και δεν υπήρχε καν αίτημα να δοθούν από την πλευρά του υπουργείου τα σχετικά στοιχεία. Ο κ. Καμμένος ζήτησε από την εφημερίδα στο επόμενο φύλλο της να δημοσιευτούν τα στοιχειά που δόθηκαν, συνοδευόμενα από μία συγγνώμη προς το πρόσωπό του, αλλιώς θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας αστικές αποζημιώσεις.
Επιπρόσθετα, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί φωτογραφικών διαγωνισμών, επισημαίνοντας πως δεν γίνονται απευθείας αναθέσεις και πως τα Γενικά Επιτελεία αναρτούν στη Διαύγεια και στους ιστότοπούς τους όλα τα στοιχεία των διαγωνισμών. Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο ουδέποτε επιδίωξε να αναλάβει τους σχετικούς διαγωνισμούς και προσπαθεί να απεμπλακεί από αυτούς.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και επιβεβαιώθηκε, πλήρως, από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η σωστή διαχείριση που γίνεται από το ΥΠΕΘΑ και στα κονδύλια αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε πως οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, σε μία περίοδο κρίσιμη, όπου η χώρας μας αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση. Αναφορικά με το hot spot στη Μόρια παρατήρησε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και πως σύντομα θα γίνουν κινήσεις κινήσεις αποσυμφόρησης της, ενώ πρόσθεσε ότι η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του υπουργείου εθνικής Άμυνας ξεκινάει αύριο εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα της Μόριας. Τέλος, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν κοινωνικό έργο και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι απευθύνονται σε αυτές με τέτοιο τρόπο και χωρίς να έχουν σχετικά στοιχεία.
Ο κ. Καμμένος τοποθετήθηκε και για το τραγικό περιστατικό στην ομόνοια με τον θάνατο του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου σημειώνοντας: «Όταν βλέπει κανείς αυτό το βίντεο είναι μία συγκλονιστική εικόνα. Ένας άνθρωπος υπό την επήρεια ναρκωτικών προβαίνει σε μία παράνομη πράξη για να εξασφαλίσει τη δόση του. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην αντιδράσει, όπως αντιδράσαμε όλοι. Από κει και πέρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους αγανακτισμένους. Βεβαίως και αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του καθενός να προστατεύσει την περιούσια του, αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αν το γεγονός αυτό συνδυαστεί και με τη χθεσινοβραδινή επίθεση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κωνσταντινέα, θα δείτε πως κινδυνεύουμε από τα άκρα να οδηγηθούμε μακριά από τις αξίες του ελληνικού λαού». Επίσης, ο κ. Καμμένος τόνισε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών τον απασχολεί ιδιαίτερα και σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ρήγας επισήμανε πως «τέτοιες αντιλήψεις, τις οποίες δυστυχώς προσπαθεί και μία μερίδα του πολιτικού συστήματος να επιβάλλει, είναι επικίνδυνες και καταδικαστέες. Η αυτοδικία και το λιντσάρισμα δεν δικαιολογούνται. Κατά τη γνώμη μου, έχουμε μεγάλη ευθύνη, το σύνολο του πολιτικού κόσμου με διαφορετικούς όρους. Δεν μας βοηθάει η ρητορεία μίσους. Ελπίζω και εύχομαι όλο το πολιτικό σύστημα να βάλει έναν φραγμό σε όλο αυτό».