«Γνώσεις του χθες, τεχνογνωσία του αύριο» στο Ζαγόρι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

zagori ekdilosi
Στη διάσωση και διάδοση παραδοσιακών τεχνικών, στην επαφή των παλιών τεχνιτών με νεότερους, οι οποίοι προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αλλά και στην ενεργοποίηση πολιτών και τοπικών φορέων, οι οποίοι θέτουν ως προτεραιότητα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τόπου τους, στοχεύει το έργο Eco-Management «Γνώσεις του χθες, τεχνογνωσία του αύριο» του προγράμματος Erasmus +, που ξεκίνησε χθες στο Ζαγόρι.

Εταίρος του έργου για την Ελλάδα είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η οποία επέλεξε το Ζαγόρι για την υλοποίηση των δράσεων, ενώ μετέχουν ακόμη πέντε εταίροι, από Γαλλία, Σκωτία, Σλοβακία και Ισπανία.
Η έναρξη του σεμιναρίου έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Ζαγορίου στα ‘Ανω Πεδινά, παρουσία του δημάρχου Βασίλη Σπύρου και τη συμμετοχή εννέα εκπροσώπων από τους πέντε εταίρους των άλλων χωρών, της ΠΕΔ Ηπείρου και την Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης.
Εκ μέρους της ΠΕΔ Ηπείρου, η σύμβουλος Ανάπτυξης, Αθηνά Ιωάννου, η οποία είχε τον συντονισμό της εναρκτήριας εκδήλωσης, μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου και δημάρχου Ηγουμενίτσας, Γιάννη Λώλου, ο οποίος ανέφερε ότι οι γνώσεις και οι παλιές τεχνικές είναι μια υπεραξία για τη βιώσιμη διαχείριση περιοχών, όπως το Ζαγόρι και τόνισε ότι «η ένταξη των νέων στην ανάπτυξη του τόπου και στην βιώσιμη διαχείριση, σε συνεργασία με την Τ.Α., είναι ο καλύτερος οδηγός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας».
Ο δήμαρχος Ζαγορίου, Βασίλης Σπύρου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, λέγοντας ότι ο τόπος αποτελεί ιδιαίτερη περιοχή με πολιτισμικά μνημεία και οικισμούς, αρμονικά δεμένα με το φυσικό περιβάλλον. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα κενό, «έχει χαθεί το νήμα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- ανάμεσα στις παραδοσιακές γνώσεις και τεχνικές, με τις οποίες κατασκευάστηκαν τα σπουδαία μνημεία του παρελθόντος και στο σήμερα, ενώ επισήμανε ότι το έργο αυτό δίνει την δυνατότητα να μεταφερθεί στους νεόερους η αυθεντική γνώση των παλιών τεχνιτών.
«Η ανταλλαγή απόψεων είναι σημαντική για ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πιστεύω ότι θα προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα από αυτή την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Σπύρου και ευχαρίστησε την ΠΕΔ Ηπείρου, για την επιλογή του Ζαγορίου ως κύριας περιοχής υλοποίησης του έργου.
Η ΠΕΔ και η Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου επέλεξαν θέματα που αναφέρονται στην τοπική τεχνογνωσία στην τέχνη της ξερολιθιάς, των αρωματικών φυτών, της παραδοσιακής επεξεργασίας για το μαλλί προβάτων και το γάλα, την ασημουργία. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ολοκληρώνεται την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα και περιλαμβάνει θεωρητικές, πρακτικές καταρτίσεις, επισκέψεις και ξεναγήσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ