Η «ανακάλυψη της δεκαετίας» – Βρέθηκε πλοίο που ναυάγησε πριν από τέσσερις αιώνες στην Πορτογαλία – Μετέφερε μπαχαρικά από την Ινδία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

portugal navagio
Πλοίο που βυθίστηκε πριν από περίπου τέσσερις αιώνες βρέθηκε στις ακτές της Πορτογαλίας κοντά στη Λισαβόνα. Οι αρχαιολόγοι μιλούν για την ανακάλυψη της δεκαετίας. Οι ερευνητές εκτιμούν το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 1575 και του 1625. Το πλοίο εντοπίστηκε 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στο εσωτερικό, αλλά και περιμετρικά του πλοίου βρέθηκαν μπαχαρικά, εννέα μπρούτζινα κανόνια με χαραγμένα το οικόσημο της Πορτογαλίας, κινεζικά κεραμικά και κοχύλια κάουρι, έναν τύπο νομίσματος που χρησιμοποιούταν στο δουλεμπόριο την εποχή των αποικιοκρατών. Το πλοίο φαίνεται πως μετέφερε μπαχαρικά από την Ινδία στην Πορτογαλία.
portugal navagio1
«Στην Πορτογαλία, είναι το σημαντικότερο εύρημα όλων των εποχών», σύμφωνα με τον διευθυντή της έρευνας, Ζόρζι Φρέιρει. Το ναυάγιο βρέθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου στην παραθαλάσσια πόλη Κασκάις κοντά στη Λισαβόνα μετά από δεκαετή έρευνα που υποστηρίχθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, το Πολεμικό Ναυτικό, την πορτογαλική κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Νόβα της Λισαβόνας. Τόσο το πλοίο όσο και τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Για πολλά χρόνια οι αρχαιολόγοι υποστήριζαν ότι στον ποταμό Τάγο που καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό είχαν ναυαγήσει πολλά πλοία και το συγκεκριμένο εύρημα ήρθε να το επιβεβαιώσει. Σε προηγούμενες ανασκαφές είχαν βρεθεί αντικείμενα από πορσελάνη που χρονολογούνται από την εποχή του αυτοκράτορα Wanli της Κίνας στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα.
portugal navagio2
portugal navagio3
portugal navagio4
Πηγή εικόνων: Reuters
mixanitouxronou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ