ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ.
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ “ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ” ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ OLAF ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ!
Νέα τροπή προσλαμβάνει η υπόθεση της καταγγελίας περί κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών μετά την παραδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως δεν διαθέτει στοιχεία για τέτοια κακοδιαχείριση και πως δεν είναι αυτή που προσέφυγε στην υπηρεσία OLAF για την περαιτέρω διαλεύκανση του ζητήματος.
Συνάμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής
Ένωσης – OLAF διερευνά καταγγελίες οι οποίες έχουν κατατεθεί από τρίτους κι όχι από την Κομισιόν, αφήνοντας να εννοηθεί πως εκτός ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχουν καταγγέλλοντες οι οποίοι προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες.
Εκ των συμφραζομένων συνάγεται το συμπέρασμα πως κάποιοι «κάρφωσαν» κάποιους εκτός θεσμικών κυκλωμάτων και εκτός διαδικασιών ελέγχου της Κομισιόν. Η υπόθεση προσλαμβάνει έτσι νέες διαστάσεις μετά και τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία για το πώς πραγματοποιήθηκαν οι διαγωνισμοί, πώς ελέγχθηκαν και από ποιους μηχανισμούς. Η Κομισιόν, δηλαδή, ξεκαθαρίζει ότι από τους δικούς της ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν προκύπτουν στοιχεία που να παραπέμπουν την υπόθεση σε έλεγχο από την OLAF.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει στοιχεία για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό από την Ελλάδα, ωστόσο αποφάσισε να ζητήσει από την OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης, να ξεκινήσει έρευνα, διότι υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Κομισιόν αποφάσισε να ζητήσει από την ΟLAF να διεξαγάγει έρευνα για τα μεταναστευτικά κονδύλια προς την Ελλάδα.
Η Ν. Μπερτό τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των κονδυλίων και πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου για να διασφαλίζει ότι όλα τα κονδύλια δαπανώνται σωστά, ενώ πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Όλα τα μακροπρόθεσμα κονδύλια υπόκεινται σε ετήσιες εκκαθαρίσεις λογαριασμών, που σημαίνει ότι ελέγχουμε ετησίως ότι όλα έχουν δαπανηθεί σωστά».
Σε ό,τι αφορά στα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, για τα οποία και γίνεται λόγος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι υπόκεινται σε ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης και ότι σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί δύο φορές τα εν λόγω έργα για να επαληθεύσουν ότι πράγματι πραγματοποιούνται.
«Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου» είπε η Ν. Μπερτό και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ αναφέραμε το θέμα στην OLAF επειδή δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες. Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της Ε.Ε. που έχει εντολή να διερευνά οτιδήποτε σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».
Καταλήγοντας, η Ν. Μπερτό επεσήμανε ότι οι επιτόπιες επισκέψεις της Επιτροπής είναι για να επαληθεύσουν πρώτα ότι το έργο πραγματοποιείται, ότι για παράδειγμα το φαγητό παρέχεται πράγματι, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του. «Δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρείες τροφοδοσίας, γι’ αυτό αναφέρουμε το θέμα στην OLAF» ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Κομισιόν.