Το Μακρύ Χέρι Του Ερντογάν Στην Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

recep tayyip erdogan


Του Γιώργου Σκαφιδά


Μόνο την τελευταία διετία, η συγκεκριμένη οργάνωση έχει κατηγορηθεί για πολλά: ότι κατασκοπεύει Γερμανούς πολίτες συλλέγοντας πληροφορίες τις οποίες εν συνεχεία στέλνει πίσω στην Άγκυρα, ότι προωθεί τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τον αντισημιτισμό, ότι λειτουργεί ως μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Γερμανία, ότι καταχράται κονδύλια του γερμανικού κράτους κ.α…


Και όμως, παρά τα όσα της έχουν κατά καιρούς προσάψει, η Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DİTİB), μια οργάνωση άμεσα συνδεδεμένη με το καθεστώς Ερντογάν, συνεχίζει απτόητη να διευρύνει την επιρροή της μεταξύ των μουσουλμάνων της Γερμανίας.


Μόλις το περασμένο Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, εγκαινίασε στην Κολωνία, παρουσία μάλιστα και του ιδίου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα νέο σουλτανικών διαστάσεων τέμενος. Με δύο μιναρέδες και έναν θόλο ύψους 55 και 35 μέτρων αντίστοιχα, το χωρητικότητας 1.200 πιστών… πενταώροφο κτίσμα (που είναι επί της ουσίας ολόκληρο κτιριακό συγκρότημα καθώς σε αυτό εντάσσονται επίσης βιβλιοθήκες, χώροι λατρείας, καταστήματα, χώροι στάθμευσης κ.α.) ξεχωρίζει σήμερα ως το μεγαλύτερο τέμενος όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μόνο ένα από τα συνολικά περίπου… 900 τεμένη που ελέγχει η DİTİB σε ολόκληρη τη Γερμανία για λογαριασμό του ιδίου του τουρκικού καθεστώτος. Με δεδομένο δε, ότι η Γερμανία φιλοξενεί μετά τη Γαλλία τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στην Ευρώπη (περίπου 5 εκατ. ανθρώπους από τους οποίους οι 4 εκατ. είναι τουρκικής καταγωγής), η όποια επιρροή της DİTİB αποκτάει αυτομάτως πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα… πανευρωπαϊκά.


Η Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων ιδρύθηκε το καλοκαίρι του μακρινού 1984 στην Κολωνία της δυτικής Γερμανίας… ως παράρτημα της κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (της καλούμενης Diyanet). Την εποχή εκείνη, πρωθυπουργός πίσω στην Άγκυρα ήταν ο ισλαμιστής Τουργκούτ Οζάλ και καγκελάριος στη Δυτική Γερμανία ο Χριστιανοδημοκράτης Χέλμουτ Κολ. Όσο για τον Ερντογάν, εκείνος τότε ήταν ακόμη ένας απλός επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του εξωκοινοβουλευτικού Κόμματος Ευημερίας του ισλαμιστή Ερμπακάν πίσω στην Κων/πολη.


Σχεδόν 35 χρόνια μετά, ο Ερντογάν είναι πια πρόεδρος με υπερεξουσίες σε μια Τουρκία που αλλάζει επί το σουλτανικότερο, και η Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DİTİB) πλέον η μεγαλύτερη ισλαμική ένωση της Γερμανίας με 900 τεμένη και περίπου 800.000 μέλη, μια ένωση η οποία έχει μάλιστα κατηγορηθεί για σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και μετά… με τις πραγματικές ευθύνες ωστόσο να αναζητούνται πίσω στην Άγκυρα και στον ίδιο τον Ερντογάν.


Η DİTİB υπάγεται ως παράρτημα στην κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) η οποία με τη σειρά της υπάγεται πια στον ίδιο τον Ερντογάν. Η τουρκική Diyanet είναι εκείνη που διορίζει τον επίτιμο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της DİTİB καθορίζοντας έτσι και τη σύνθεση του ΔΣ. Είναι, επίσης, εκείνη που διορίζει και πληρώνει τους ιμάμηδες στα περίπου 900 τεμένη της DİTİB στη Γερμανία. Μάλιστα, οι εν λόγω ιμάμηδες δεν είναι καν Γερμανοί πολίτες αλλά «στέλνονται» στη Γερμανία απευθείας από την Τουρκία. Πολλοί, εάν όχι οι περισσότεροι, εξ αυτών δεν μιλούν καν τη γερμανική γλώσσα. Πολλοί εξ αυτών έχουν όμως βρεθεί την τελευταία διετία να πρωταγωνιστούν και σε σκάνδαλα ως… ύποπτοι για κατασκοπία.


Ήταν Αύγουστος του 2016, όταν η γερμανική εφημερίδα Die Welt (στον απόηχο άλλων ανάλογων δημοσιευμάτων στις εφημερίδες Zeit και Bild) υποστήριξε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας διατηρούν στη Γερμανία ένα δίκτυο από περίπου 6.000 πληροφοριοδότες και μερικές εκατοντάδες πράκτορες, με την αποστολή να παρακολουθούν αλλά και να εκφοβίζουν όλους εκείνους τους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς πολίτες τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν υποπτεύεται ως «γκιουλενιστές», «φιλοκούρδους» ή «τρομοκράτες».


Τα νούμερα σοκάρουν καθώς ξεπερνούν ακόμη και τον αριθμό των πληροφοριοδοτών που διατηρούσε η ανατολικογερμανική Στάζι στη Δυτική Γερμανία επί Ψυχρού Πολέμου. Σοκάρουν όμως και οι καταγγελίες για τη δράση της Τουρκικής-Ισλαμικής Ένωσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Γερμανίας (DİTİB) τα εκατοντάδες τεμένη της οποίας σε πόλεις όπως είναι η Κολωνία, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ κ.α. φέρονται να λειτουργούν ως ορμητήρια Τούρκων κατασκόπων και πεμπτοφαλαγγιτών στην υπηρεσία του Ερντογάν. Υπό την πίεση των καταγγελιών, οι γερμανικές Αρχές έφτασαν στο σημείο ακόμη και να ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος της εν λόγω τουρκικής-ισλαμικής ένωσης, επιστρατεύοντας την γερμανική αντικατασκοπεία.


Η DİTİB έχει προκαλέσει, ωστόσο, και σε άλλες περιστάσεις στο πρόσφατο παρελθόν: Τον Ιούνιο του 2016 όταν διοργάνωσε διαμαρτυρίες ενάντια στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας. Τα Χριστούγεννα του 2016 όταν δημοσίευσε σκίτσο με έναν μουσουλμάνο να ρίχνει γροθιά στο πρόσωπο του Αγίου Βασίλη ρίχνοντάς τον λιπόθυμο.


Τον Ιούνιο του 2017 όταν αρνήθηκε να πάρει μέρος σε πορεία κατά της τρομοκρατίας στην Κολωνία. Τον Ιανουάριο του 2018 όταν έκανε προπαγάνδα υπέρ της «ηρωικής» τουρκικής στρατιωτικής εισβολής (της επιχείρησης Κλάδος Ελαίας) στα εδάφη της βόρειας Συρίας ζητώντας μάλιστα από τους πιστούς να προσευχηθούν για τη νίκη των στρατευμάτων του Ερντογάν.


Τον Απρίλιο του 2018 όταν αποκαλύφθηκε ότι διοργανώνει σε τεμένη στη Γερμανία πολεμικά σκετσάκια που αναπαριστούν παλαιές νίκες των Οθωμανών, με πρωταγωνιστές παιδιά ντυμένα στρατιώτες, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, τα οποία κείνται στο πάτωμα καλυμμένα με τουρκικές σημαίες παριστάνοντας τους νεκρούς ως «μάρτυρες» στον πόλεμο κατά των απίστων…


Εκείνο που εντυπωσιάζει ωστόσο ίσως περισσότερο από καθετί άλλο στην περίπτωση της Τουρκικής-Ισλαμικής Ένωσης Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι ότι η συγκεκριμένη οργάνωση, μέχρι και πριν ολίγους μήνες, έπαιρνε κονδύλια από το ίδιο το γερμανικό κράτος για το ανθρωπιστικό της έργο υπέρ των προσφύγων… αλλά και για τον αγώνα της ενάντια στον εξτρεμισμό.


Συνολικά, από το 2012 μέχρι και τα τέλη του 2017, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζεται πως έδωσε στην DİTİB περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ. «Λεφτά σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς… παραφράζοντας τον Σόιμπλε.


Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Geopolitics


Πηγή εφημ. «Έθνος της Κυριακής»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ