Αυτό δεν είναι κοσμηματοπωλείο, άλλη δουλειά κάνει…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

242E82E0-DD63-4D0B-BE9C-84F6C682278CΑκολουθεί αναδημοσίευση από τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο:
Γιάννης Ανδρουλιδάκης & Γεωργία Ανάγνου – Ερωτηματικά για το είδος των δοσοληψιών που είχε στο μαγαζί του ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, κατηγορούμενος για τον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, εγείρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο 105,5 Στο Κόκκινο.
Αναφορές από τρεις διαφορετικές πηγές συγκλίνουν  ότι το κατάστημα της οδού Γλάδστωνος, πέρα από τη συνηθισμένη εμπορική δραστηριότητα, επεκτείνει το εύρος εργασιών του σε παράνομες αγορές κοσμημάτων αγνώστου προέλευσης.
Συγκεκριμένα, κοσμηματοπώλης αναφέρει: «Είναι κοινό μυστικό στον χώρο μας ότι όλα τα κοσμηματοπωλεία γύρω από την Ομόνοια, που δεν είναι περισσότερα από 7-8 μαγαζιά, στην πραγματικότητα δεν κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά λειτουργούν ως κλεπταποδοχικά».
Στην ερώτηση αν γνωρίζει ότι συγκεκριμένα σε αυτό το κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος γίνονται κλεπταποδοχές, απαντά : «Όλα τα αντίστοιχα μαγαζιά γύρω από την Ομόνοια αυτό κάνουν. Φαντάζομαι ότι το κάνει και αυτός».
«Δεν έχει μέσα φροντισμένες προθήκες, ακριβό εμπόρευμα, το μαγαζί δε στηρίζεται στην πώληση κοσμημάτων. Δεν είναι κοσμηματοπωλείο, άλλη δουλειά κάνει…», λέει, επιμένοντας: «Είναι γνωστό στους κύκλους των κοσμηματοπωλών ότι τα μαγαζιά γύρω από την Ομόνοια είναι στέκια για την πώληση κλεμμένων χρυσαφικών». «Δεν είμαστε άλλωστε κανένας πολύ μεγάλος χώρος. Γνωριζόμαστε», προσθέτει.
«Οι εξαθλιωμένοι είναι ευκαιρία για μεγαλύτερο κέρδος»
Άνθρωπος που έχει εργαστεί σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, επιβεβαιώνει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτά τα μαγαζιά. «Όλοι ξέρουμε ότι απ’ όταν ξεκίνησε η κρίση υπάρχει έκρηξη στην αγοραπωλησία χρυσού. Άνθρωποι που έχουν ανάγκη για ρευστό, μπαίνουν πχ σ’ ένα κοσμηματοπωλείο και «σκοτώνουν» τη βέρα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κοσμηματοπωλείων θα το κάνουν αυτό, ακόμα και τα καλά. Σ’ αυτά όμως δε θα μπορέσει ποτέ να μπει και να πουλήσει πχ ένας εξαρτημένος ή ένας άνθρωπος εμφανώς εξαθλιωμένος. Αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε στα κοσμηματοπωλεία στην Ομόνοια, αυτά θα τους ανοίξουν την πόρτα τους. Και σ’ αυτά τα κοσμηματοπωλεία θα πάει όποιος θέλει να πουλήσει κάποιο κλοπιμαίο», μας λέει.
Μέσα σε λίγες μέρες, αναφέρει ο συνομιλητής μας, μπορεί κανείς να αποκομίσει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει. Τοξικοεξαρτημένοι φέρνουν χρυσαφικά και οι «κοσμηματοπώλες» τους τα αγοράζουν για λίγα ευρώ. «Γιατί είναι άλλη η τιμή που θα πάρει ένας «ευυπόληπτος» πολίτης, και άλλη ένα «πρεζάκι». Οι εξαθλιωμένοι είναι ευκαιρία για τον «κοσμηματοπώλη» για μεγαλύτερο κέρδος», σημειώνει και προσθέτει. «Είναι πολύ συνηθισμένες οι φασαρίες και οι καυγάδες ανάμεσα σε «κοσμηματοπώλες» και «πελάτες», πάνω στη διαπραγμάτευση της τιμής».
Όπως μας εξηγεί ο συνομιλητής μας, όταν αυτά τα μαγαζιά αγοράζουν πχ μια βέρα, στη συνέχεια λιώνουν το μέταλλο και κατασκευάζουν άλλο κόσμημα, εξαφανίζοντας έτσι το πρώτο και την ιστορία του. Δεν ρισκάρουν σχεδόν ποτέ να το πουλήσουν. Το νέο κόσμημα που θα πωληθεί, εμφανίζεται σαν παραγωγή κάποιου εργαστηρίου και πωλείται νόμιμα στην αγορά.
«Όλα τα παραπάνω, γίνονται συχνά και με την επίφαση της νομιμότητας, σε καταστήματα δηλαδή που έχουν άδεια ενεχυροδανειστηρίου», υπογραμμίζει η πηγή μας.
«Χρυσές δουλειές» για τα ενεχυροδανειστήρια
Είναι κοινός τόπος ότι την περίοδο της κρίσης, τα ενεχυροδανειστήρια άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μέσα στις γειτονιές. Με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος, αρκεί να είσαι 18 χρονών και να έχεις λευκό ποινικό μητρώο και με μια αίτηση στο οικείο αστυνομικό τμήμα μπορείς να βγάλεις άδεια.
Στην περίπτωση αυτή, όπως μας εξηγεί η πρώτη πηγή μας,  είναι υποχρεωτική η σχετική σήμανση απ΄έξω και η παρουσία -βάσει νόμου- τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στο οικείο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να κατατίθεται πλήρης λίστα όσων έχουν αγορασθεί με φωτογραφίες, όπως και τα στοιχεία των πωλητών.
Το 2014 τα ενεχυροδανειστήρια είχαν φτάσει τα 1.136, με το ποσοστό παραβατικότητας σύμφωνα με ελέγχους του ΣΔΟΕ να αγγίζει το 60% και τις αρχές, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, να αναζητούν κοσμήματα, προϊόντα κλοπής από ιδιώτες, καθώς πλήθαιναν οι ομολογίες διαρρηκτών ότι έχουν «σκοτώσει» τη λεία τους σε ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα χρυσού.
«Δεν υπάρχει κοσμηματοπωλείο χωρίς άθραυστα τζάμια»
Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι είδους δοσοληψίες λάμβαναν χώρα στο κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος.
Πάντως όπως υποστηρίζει έτερος κοσμηματοπώλης που μας μίλησε, για κάθε άνθρωπο της δουλειάς είναι σαφές ότι στο κοσμηματοπωλείο που έγινε παγίδα θανάτου για τον 33χρονο Ζακ, δεν ακολουθούνται οι συνήθεις πρακτικές της δουλειάς, με πρώτη και κύρια τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Όπως μας λέει, «ακόμα και το μικρότερο κοσμηματοπωλείο, έχει άθραυστα τζάμια. Δεν υπάρχει κοσμηματοπωλείο χωρίς άθραυστα τζάμια και χωρίς διπλή πόρτα ασφαλείας που να είναι αδύνατο να ανοίξει ή να σπάσει, όσο και αν προσπαθείς».
Στην επισήμανση ότι σύμφωνα με αναφορά σε δημοσίευμα η πόρτα του κοσμηματοπωλείου είχε προσωρινά τεχνικό πρόβλημα, απαντά κατηγορηματικά: «Σε αυτή την περίπτωση, κάθε άνθρωπος της δουλειάς θα έκλεινε το μαγαζί. Και πάντως δεν θα πεταγόταν για εφημερίδα, όπως υποστηρίζει ότι έκανε αυτός ο καταστηματάρχης. Σε οποιοδήποτε κοσμηματοπωλείο, με μία απλή κίνηση του χεριού, μπορεί να αποσπαθεί ένα μικρό αντικείμενο αξίας εκατοντάδων ευρώ. Κανένας κοσμηματοπώλης δεν αφήνει «για λίγο» το μαγαζί του».
«Και σε κάθε περίπτωση, δεν νοείται κοσμηματοπωλείο χωρίς κάμερα ασφαλείας», προσθέτει ο συνομιλητής μας. «Ψάξτε τι έχει καταγράψει. Οι πιο φτηνές διατηρούν αρχεία στη μνήμη για 10 μέρες» μας λέει. «Εκεί θα δείτε ποιος μπαίνει και τι δοσοληψίες γίνονται».
Καμία απάντηση από την αστυνομία για οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας του μαγαζιού
Οι πληροφορίες που προέκυψαν από το ρεπορτάζ του 105,5 Στο Κόκκινο, εάν επιβεβαιωθούν αλλάζουν δραματικά το πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς ο «φιλήσυχος νοικοκύρης» που κατά την επικρατούσα ρητορική «φοβήθηκε για το μαγαζί του», θα αποδειχτεί όχι και τόσο «φιλήσυχος» ούτε και τόσο «νοικοκύρης».
Σίγουρα προκύπτει το ερώτημα αν αυτές οι πληροφορίες -που πάντως από τους συνομιλητές μας χαρακτηρίστηκαν ως κοινός τόπος – είναι καινοφανείς ή αν έχουν υποπέσει στην αντίληψη της αστυνομίας. Έχει εικόνα η αστυνομία για παράνομες δοσοληψίες στα κοσμηματοπωλεία της Ομόνοιας και συγκεκριμένα στο κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος;  Και πώς αυτές, αν υπάρχουν, σχετίζονται με τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής;
Σε κάθε περίπτωση, το οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό του μαγαζιού θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις ως προς τις δοσοληψίες που λάμβαναν χώρα στο, γνωστό πλέον, «Di Angelo». Το υλικό αυτό θα ήταν ούτως ή άλλως πολύτιμο, για να διαφωτίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο μαγαζί, στιγμές πριν από όσα έχουμε ήδη δει. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή έχει προκύψει το ερώτημα, υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο μαγαζί και τι έχουν καταγράψει;
Η δικηγόρος της οικογένειας Άννυ Παπαρρούσου βεβαιώνει στον 105,5 Στο Κόκκινο ότι το ερώτημα έχει απευθύνει αρμοδίως ο ανακριτής της υπόθεσης στην αστυνομία, χωρίς να έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση. Ο κίνδυνος να έχει ήδη καταστραφεί σημαντικό οπτικό αποδεικτικό υλικό είναι μεγάλος. Και σε αυτή την περίπτωση, προκύπτει αβίαστα ακόμα ένα ερώτημα, αν έχουμε να κάνουμε με ανικανότητα ή σκοπιμότητα των αστυνομικών αρχών.
Πηγή: stokokkino,gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ