Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός, Νίκος Πλουμπίδης 1902 -1954» ?στο χώρο εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22 -24).
Η έκθεση παρουσιάζεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».?
Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έκανε τα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει οπτικό υλικό, επιστολές και κείμενα του Ν. Πλουμπίδη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης την έκθεση επισκέφθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας ο οποίος χαιρέτισε τον πρωθυπουργό και παρακολούθησαν μαζί τα δυο τελευταία εκθέματα.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης , ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου κ.α.
Νίκος Βούτσης: Ο Πλουμπίδης κορυφαία προσωπικότητα στο πάνθεο των σταθερά αγωνιζόμενων ανθρώπων
Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός, Νίκος Πλουμπίδης 1902 -1954» που διοργανώνει στο χώρο εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22 -24), το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.
Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έκανε τα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει οπτικό υλικό, επιστολές και κείμενα του Ν. Πλουμπίδη.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, την έκθεση επισκέφθηκε και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας, ο οποίος χαιρέτισε τον πρωθυπουργό και παρακολούθησαν μαζί τα δυο τελευταία εκθέματα.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης και Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, κ.ά..
«Ο Πλουμπίδης ήταν η ψυχή της τεράστιας αντιφασιστικής εκδήλωσης που έγινε το 1943 μέσα στην Κατοχή και απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση. Ήταν η καρδιά του απελευθερωτικού αγώνα τη στιγμή της κορυφαίας οριακής σύγκρουσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τις δυνάμεις κατοχής. Και σαν τέτοιος αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα στο πάνθεο των πιο σταθερά αγωνιζόμενων και διακριτών ανθρώπων τις προηγούμενες δεκαετίες, και ειδικά μέσα στην Κατοχή» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας νωρίτερα απόψε την έκθεση.
«Η εκδήλωση για το Νίκο Πλουμπίδη, είναι ενταγμένη οργανικά στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη» είπε ο κ. Βούτσης και συνέχισε:
«Εμείς από την πλευρά της Βουλής, και οφείλω να το πω αυτό χωρίς ενστάσεις, τουλάχιστον από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ενθαρρύνουμε την προσπάθεια που γίνεται, ώστε να αναδειχθεί η πραγματική Ιστορία της χώρας, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, που υπάρχει ανάγκη για την ανασύσταση του κοινωνικού ιστού, που είναι στοιχείο για την ανασύσταση μιας κοινωνικής κουλτούρας συλλογικής μνήμης για το τι έγινε στη χώρα. Πιστεύουμε ότι μόνο αν μελετήσουμε την Ιστορία μας όσο πιο αντικειμενικά και σφαιρικά, θα έχει μέλλον ο τόπος μας και θα μπορέσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε σε προοδευτικούς δρόμους».
«Τη χώρα μας την έχει σφραγίσει κάτι μοναδικό: Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έγινε εμφύλιος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και αυτή η σφραγίδα διαχέεται στις γενιές. Όσο η μοναδικότητα αυτή μένει κρυμμένη, επιλεκτικά αφορισμένη, είναι μια αρνητική εικόνα που οδηγεί τις νέες γενιές στην απαξία της Δημοκρατίας και της πολιτικής. Ο αντιφασιστικός αγώνας που δυναμώνει και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, έχει ανάγκη αυτή την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
Κεντρικοί ομιλητές σε αυτήν ήταν οι καθηγητές Χάρης Αθανασιάδης, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, καθώς και η διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος.
Οι θεματικοί άξονες που παρουσιάστηκαν στις εισηγήσεις των ομιλητών, συνθέτουν και τις οκτώ ενότητες της έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται ποικίλα τεκμήρια της περιόδου και προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Πλουμπίδη. Οι ομιλητές ανέδειξαν πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Πλουμπίδη, μέσα από τις ποικίλες και συχνά παράλληλες εκφάνσεις τους. Υπογράμμισαν ακόμη την καθοριστική συμβολή του στην επάνοδο της Αριστεράς στον κοινοβουλευτισμό, και της διασφάλισης της συνέχειας της πολιτικής της δράσης, ενώ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα γεγονότα της σύλληψης και της καταδίκης του, καθώς και στα πρόσωπα που σημάδεψαν τον βίο του.
Επεσήμαναν ιδιαίτερα το ρόλο του στις κινητοποιήσεις του 1943 κατά της πολιτικής επιστράτευσης που είχε εξαγγείλει η Γερμανική Διοίκηση, και την σημασία αυτών των κινητοποιήσεων στη διαμόρφωση των πολιτικών συγκρούσεων μετά το τέλος της Κατοχής.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2019 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 ως τις 19:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.