Μείωση αποδοχών σε βουλευτές, σπουδαίους ανθρώπους που νομοθετούν και κατευθύνουν το μέλλον μιας χώρας, είναι ένα κάκιστο μέτρο. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μην έχουν οικονομικά προβλήματα κι να κάνουν την δουλειά τους επαρκώς και αμερόληπτα.
Μείωση αποδοχών σε καραγκιόζηδες, επιβάλλεται.
Γκρίνια βουλευτών για τη μείωση αποδοχών
Πίσω από την περσινή μείωση της βουλευτικής τους αποζημίωσης κατά 5% «οχυρώνονται» οι περισσότεροι βουλευτές, προκειμένου ν αποφύγουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους που προέρχονται από τη Βουλή.
Η προτροπή του πρωθυπουργού να δώσουν κυβέρνηση, υπουργοί και βουλευτές το καλό παράδειγμα, προχωρώντας στη μείωση των αποδοχών τους, δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί την πλειονότητα των βουλευτών, αν και την ίδια στιγμή υπάρχουν και αντίθετες προτάσεις, με υπερβολικότερη όλων εκείνη του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος εισηγείται μείωση της τάξης του 50%.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, ερωτηθείς χθες από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε πως θεωρεί αυτονόητο ότι η μείωση του 5% θα συνεχιστεί και το 2010 (σ.σ.: είχε αποφασιστεί πέρυσι από τον προκάτοχό του, Δ. Σιούφα, και αφορούσε το 2009) και θύμισε πως η Βουλή ήταν η πρώτη που προχώρησε στην περικοπή δαπανών.
Διευκρίνηση
Ο Φ. Πετσάλνικος δεν απέκλεισε επιπλέον μείωση. «Θα το συζητήσουμε, θα δούμε ποια θα είναι η περαιτέρω συμβολή της Βουλής στην προσπάθεια», είπε και διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημα για περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο προτίθεται να συναντηθεί το επόμενο διάστημα.
Οσον αφορά την κατάργηση ή μη του ευνοϊκού καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών (το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης φορολογείται αυτοτελώς) δήλωσε αναρμόδιος: «δεν κάνω εγώ το φορολογικό νομοσχέδιο», είπε.
Φωνές
Κι ενώ αυξάνονται οι φωνές των βουλευτών που δηλώνουν… πένητες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τα κόμματα της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης.
Μείωση των μισθών 50% για όσο διαρκεί η κρίση ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης: «Δεν μπορούμε να πούμε στον λαό «σφίξε το ζωνάρι» κι εμείς να καθόμαστε αναπαυτικά στην «πολυθρόνα των 7.000 ευρώ»», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Υπέρ της μείωσης τάσσονται και τα κόμματα της Αριστεράς.
Ο Α. Σκυλλάκος θύμιζε χθες ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Βουλής τον περασμένο μήνα, επειδή δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για μείωση του μισθού του βουλευτή.
Υπέρ και ο Φ. Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι και οι βουλευτές πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που επωμίζεται η πλειονότητα της κοινωνίας.
ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ
ΕΘΝΟΣ
Ινφογνώμων