Συμφέροντα πίσω από τα χτυπήματα σε βάρος της ΕΡΤ, έδειξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Ο κ. Κρέτσος, προσδιόρισε ως αιτία των επιθέσεων εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης, την απόφασή της να επενδύσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα και να προωθήσει «εμβληματικού τύπου σχέδια» στα οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία αθλητικού καναλιού. Ο κ. Κρέτσος, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η ΕΡΤ μολονότι αναπτύσσει τα προγράμματά της, το κάνει με σημαντικά μικρότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν και κάλεσε όσους μιλούν για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας να τα καταθέσουν στην Δικαιοσύνη, διότι πλήττουν το brand name της εταιρείας με παραπλανητικά σχόλια και αοριστολογίες.
Απαντώντας στον βουλευτή της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τού ζήτησε να πάρει θέση για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από δημοσιογράφους, στελέχη της ΕΡΤ και ακόμη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο κ. Κρέτσος είπε πως «η ΕΡΤ ξαναστοχοποιείται ενώ από τότε που ξαναστάθηκε στα πόδια της είναι σίγουρο ότι ενοχλεί κάποιους».
Λίγο αργότερα, σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Κρέτσος παραδέχθηκε ότι το θέμα με την ΕΡΤ έχει προσλάβει και εσωκομματικά χαρακτηριστικά «κάτι που δεν μπορούμε να αρνηθούμε».
Ο αρμόδιος υφυπουργός, από την Ολομέλεια πάντως ανάφερε πως ο ίδιος δεν θα ισχυριστεί ότι όλα είναι τέλεια, αναρωτήθηκε δε, «γιατί ξαφνικά υπάρχει ένας τέτοιος μεγάλος θόρυβος» και πρόσθεσε, «υπάρχουν ενίοτε και χτυπήματα κάτω από την ζώνη».
«Ένα κλίμα που δημιουργείται ώστε να το εκμεταλλευτούν κάποιοι για να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να ικανοποιήσουν το διακαή τους πόθο για μια ΕΡΤ κλειστή, συρρικνωμένη, ένα απλό φθηνό παρακολούθημα των ιδιωτικών καναλιών» είπε και διεμήνυσε, «αυτό δεν θα τους περάσει, εμείς προχωρούμε με όραμα, με ειλικρίνεια και με ξεκάθαρους στόχους ανάπτυξης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός ενημέρωσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζονται τέσσερα εμβληματικού χαρακτήρα πρότζεκτ, όπως είναι η δημιουργία του αθλητικού καναλιού ΕΡΤsports, η δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών της ΕΡΤ (η μία που θα αναλάβει την προώθηση νέων τεχνολογιών διάχυσης καινοτομίας και την προώθηση της έρευνας, και η άλλη που θα παράγει και θα βοηθήσει στη διανομή πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου), η υιοθέτηση του προτύπου HbbTV2.0 στην υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ για την ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Σχολίασε δε τα περί «κακοδιοίκησης» λέγοντας πως το 2011 δόθηκε μία μελέτη του ΙΟΒΕ, όπου αναφέρει ότι οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες SUPER LEAGUE εκτιμάται ότι προσφέρουν άμεσα ή έμμεσα 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, περίπου 550 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργούν πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. Εξήγησε ότι το αναφέρει αυτό διότι οι μεταδόσεις της SUPER LEAGUE δεν φέρουν μόνο σημαντική αύξηση τηλεθέασης στην ΕΡΤ, η οποία είναι εμφανής και αφορά στο νεανικό και ανδρικό κοινό, «το οποίο είχε λείψει από την ΕΡΤ» όπου το σχετικό τηλεμερίδιο φθάνει σε κάποιες μεταδόσεις το 30% και το ξεπερνάει. Ο κ. Κρέτσος, κάλεσε την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αν θεωρούν ότι κακώς η ΕΡΤ πήρε τα δικαιώματα εφτά ΠΑΕ της SUPER LEAGUE και κακώς επενδύει στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα να το πουν καθαρά και ευθέως «και όχι μέσω των εντύπων και των ιστοσελίδων του κ. Μαρινάκη», όπως ανέφερε.