Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά: Η απάντηση μιας πραγματικής πατριώτισσας στους πατριδοκάπηλους και γιαλαντζί μακεδονομάχους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 0133Η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παραβρέθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου απηύθυνε ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης Μακεδονικός Αγώνας”.

 

Η Υφυπουργός στην ομιλία της, μεταξύ άλλων,  τόνισε:

 

Το ένοπλο μέρος του Μακεδονικού Αγώνα  ήταν μόνο μια πλευρά της μεγάλης μάχης απέναντι στην προσπάθεια να διαρραγεί η ιστορία και η ταυτότητα του τόπου. Οι προσπάθειες όμως να αλλάξει το εθνολογικό μείγμα δεν απέδωσαν. Απέναντί τους στάθηκαν, όπως στέκονται πάντοτε, οι απλοί κάτοικοι ολόκληρης της Ελλάδας, που με τη στάση τους ξεκαθάρισαν ότι αυτός ο τόπος ήταν, είναι και θα είναι ελληνικός.

 

Το ζητούμενο, σήμερα, για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν σε συγκρούσεις να περάσουν οριστικά στο παρελθόν και να επικρατήσει η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η καλή γειτονία. Αυτό έχει όμως ως προϋπόθεση το σεβασμό της Ιστορικής και Επιστημονικής Αλήθειας και των διεθνών συμφωνιών.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα και την ομοψυχία του Ελληνικού λαού, και να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που μας προσφέρει η Δημοκρατία, ώστε να προστατεύσουμε την Πατρίδα.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού:

 

 

«Αξιωματικοί και πολίτες, Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο για τα εγκαίνια της έκθεσης για το Μακεδονικό Αγώνα!

Συγχαίρω τους διοργανωτές που με την πρωτοβουλία τους μας προσφέρουν την ευκαιρία να βρεθούμε για ακόμη μια φορά κοντά στην Ιστορία αυτού του τόπου. Ευχαριστώ επίσης όλους τους παρευρισκόμενους που με την παρουσία τους τιμούν την Έκθεση και θα γίνουν φορείς και μεταδότες των πολύτιμων μηνυμάτων της.

Φίλοι και φίλες, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο επίκαιρο είναι το θέμα της Έκθεσης. Γιατί μας δίνει μια ιδιαίτερα καλή ευκαιρία για να αυξήσουμε τη γνώση μας για το κρίσιμο θέμα της εθνικής και ιστορικής ταυτότητας της Μακεδονίας.

Την οποία, όχι μόνο τα εθνικά μας συναισθήματα, αλλά και η επιστημονική έρευνα, δένουν άρρηκτα με τον Ελληνισμό.

Η Μακεδονία δεν είναι απλώς μια περιοχή της Ελλάδας, που μοιράστηκε κάποτε το μεγαλείο της κλασσικής αρχαιότητας ή αποτέλεσε επαρχία των Ελληνιστικών Βασιλείων και του Βυζαντίου. Ήταν και είναι, σε κάθε στιγμή της Ιστορίας, κεντρικός άξονας του Ελληνισμού και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του. Για αυτό το λόγο ο Μακεδονικός Αγώνας κινητοποίησε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονταν στον κόσμο, ώστε να επιτευχθεί το μεγάλο όνειρο της επανένωσης της Μακεδονίας με την υπόλοιπο κορμό της πατρίδας.


Το ένοπλο μέρος του Μακεδονικού Αγώνα, ήταν μόνο μια πλευρά αυτής της μεγάλης μάχης απέναντι στην προσπάθεια να διαρραγεί η ιστορία και η ταυτότητα του τόπου.

Στην πρόσφατη ιστορία έχουμε δυστυχώς το φαινόμενο οι συγκρούσεις να μην γίνονται μόνο με όπλα, αλλά να έχουν μεταφερθεί και στο επίπεδο της πληροφορίας και των πεποιθήσεων. Οι προσπάθειες όμως να αλλάξει το εθνικό μείγμα του λαού της Μακεδονίας δεν απέδωσαν. Απέναντί σ’ αυτές τις προσπάθειες στάθηκαν, όπως στέκονται πάντοτε, οι απλοί κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης, και ολόκληρης της Ελλάδας, που με τη στάση τους ξεκαθάρισαν ότι αυτός ο τόπος ήταν, είναι και θα είναι, ελληνικός.

Φίλες και φίλοι, αυτές είναι οι σκέψεις που αναγκάζουν κάποιους από εμάς, να θεωρούν σήμερα ως ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της ονομασίας ενός άλλου κράτους, που προσπαθεί να μοιραστεί, χωρίς να έχει δικαιώματα πάνω του, το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας.

Γιατί αποτελεί μια ανεδαφική και άδικη προέκταση των σχεδιασμών άλλων εποχών, που δημιουργεί όμως προϋποθέσεις για ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον.

Το ζητούμενο, σήμερα, για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι να περάσουν οριστικά στο παρελθόν οι παράγοντες που οδηγούν σε συγκρούσεις, και να επικρατήσει η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η καλή γειτονία. Αυτό έχει όμως ως προϋπόθεση το σεβασμό της Ιστορικής και Επιστημονικής Αλήθειας και των διεθνών συμφωνιών.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα και την ομοψυχία του Ελληνικού λαού, και να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που μας προσφέρει η Δημοκρατία, ώστε να προστατεύσουμε την Πατρίδα. Και χωρίς καμία υπερβολή ή ακρότητα, να τιμήσουμε με το δέοντα σεβασμό όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και των Ελλήνων.

Ο δρόμος μας παραμένει περίπλοκος και δύσκολος, αλλά επιτρέψτε μου τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, οι Έλληνες και η Δημοκρατία, θα βγούμε ξανά νικητές.

Συγχαίρω λοιπόν για ακόμη μια φορά τους διοργανωτές, που με την έκθεση μας θέτουν μπροστά σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ προσθέτουν και ενισχύουν τη γνώση μας για την Ιστορική Πραγματικότητα.

Κλείνω με την ευχή να σταθούμε και εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, στο ύψος των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα.

Και, αντλώντας από τα ιδανικά του Ελληνικού Πολιτισμού, και την Ορθόδοξη Πίστη μας, να αγκαλιάσουμε την Ιστορία και την Αλήθεια, και να διώξουμε μακριά ότι προσπαθεί να μας διασπάσει και να μας διαχωρίσει.

Σας ευχαριστώ πολύ, και καλή επιτυχία στην Έκθεση. »

ΔΗΜΟΦΙΛΗ