Θρούμπι, ένα μπαχαρικό…. φάρμακο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

throumbi
Το θρούμπι είναι ένα αρωματικό φυτό, ιδιαίτερα γνωστό λόγω της ευχάριστης γεύσης του. Προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο και η ιστορία του απαριθμεί περισσότερα από 2000 χρόνια. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν, αρχικά ως υποκατάστατο αλατιού και έπειτα ως φαρμακευτικό βότανο και αφροδισιακό.

Αργότερα, το εισήγαγαν στην Αγγλία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές εξαιτίας του έντονο αρώματος και της πικάντικης γεύση του. Σύντομα, το θρούμπι έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας, όπου χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα ως ενισχυτικό γεύσης σε πιάτα κρεατικών, ψαριών και ως αρωματικό σε σαλάτες και σάλτσες.
Εκτός από την μαγειρική, το θρούμπι εφαρμόζεται, όπως αναφέραμε, και στην εναλλακτική ιατρική. Ως θεραπευτικό βότανο έχει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του βήχα, του πονόλαιμου, της διάρροιας και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων. Παράλληλα, περιέχει ουσίες που τονώνουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της πέψης.
Διατροφική αξία
Τα 100 γραμμάρια αποξηραμένου βοτάνου περιέχουν:
Ενέργεια: 13,5% RDA
Υδατάνθρακες: 53% RDA
Πρωτεΐνη: 12% RDA
Σύνολο λιπών: 30% RDA
Χοληστερίνη: 0% RDA
Φυτικές ίνες: 120% RDA
Βιταμίνες *RDA
Νικοτινικό οξύ: 25,5%
Πυριδοξίνη (Β6): 139%
Ριβοφλαβίνη (Β2): 36%
Θειαμίνη (Β1): 30,5%
Βιταμίνη Α: 177%
Βιταμίνη C: 83%
Ηλεκτρολύτες *RDA
Νάτριο: 1,5%
Κάλιο: 22%
Μεταλλικά στοιχεία *RDA
Ασβέστιο: 210%
Χαλκός: 94%
Σίδηρο: 474%
Μαγνήσιο: 94%
Μαγγάνιο: 265%
Φώσφορος: 20%
Σελήνιο: 8%
Ψευδάργυρος: 39%
*RDA: Recommended Dietary Allowance / Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
Οφέλη
Τα οφέλη που παρέχει το θρούμπι στον οργανισμό αντιστοιχούν σε αναλγητικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση, ιδανικό για αντιμετώπιση του κρυολογήματος, βελτιώνει την πέψη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, δείτε αναλυτικά:
Φυσικό αναλγητικό
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι το θρούμπι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, τους πόνους που προκύπτουν από στομαχικές διαταραχές και αρθρίτιδα, καθώς και τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας. Αν θέλετε λοιπόν, οι πόνοι να αποτελούν παρελθόν, το μόνο που έχετε να κάνετε, να ενσωματώσετε στις διατροφικές σας επιλογές το θρούμπι.
Βελτιώνει την διαδικασία της πέψης
Εξαιτίας των ευεργετικών επιδράσεων στην διαδικασία της πέψης, το θρούμπι εξακολουθεί μέχρι και σήμερα, να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά θεραπευτικά βότανα. Η υψηλή περιεκτικότητα πτητικών ελαίων συμπεριλαμβανομένης της καρβακρόλης και του ρ-κυμένιου, του χαρίζει αντισηπτικές ιδιότητες και το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση των πεπτικών προβλημάτων όπως ο μετεωρισμός, ο κολικός στομάχου και η δυσπεψία.
Αποτελεσματική θεραπεία του κρυολογήματος
Οι αντισηπτικές ιδιότητες του βοτάνου δεν βοηθούν μόνο την διαδικασία της πέψης αλλά διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αφεψήματος ή τσαγιού από θρούμπι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα και τον πονοκέφαλο του κρυολογήματος ή της γρίπης και ταυτόχρονα να καθαρίσει την αναπνευστική οδό από φλέματα και βλέννα.
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Τα εύγευστα φύλλα και οι βλαστοί περιέχουν πολύτιμες χημικές ενώσεις που προσδίδουν στο θρούμπι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προάγουν την συνολική υγεία του οργανισμού. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες του βοτάνου συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL).
Αντιμικροβιακές δράσεις
Τα αρωματικά φύλλα περιέχουν βασικές φαινόλες πτητικών ελαίων, όπως θυμόλη και καρβακρόλη, καθώς και ενώσεις όπως η λιναλόλη, το καμφένιο, το καρυοφυλλένιο, η τερπινεόλη, το μυρσένιο και άλλα τερπενοειδή.
Η θυμόλη, είναι ένα σπουδαίο αιθέριο έλαιο, με ισχυρές αντισηπτικές και αντιμυκητιακές δράσεις.
Ενώ, η φαινολική ένωση καρβακρόλη, αναστέλλει την ανάπτυξη αρκετών βακτηρίων συμπεριλαμβανομένου των Ε. Coli και Bacillus cereus. Εξαιτίας λοιπόν, των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, το θρούμπι έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις, αλλά και ως συντηρητικό τροφίμων και απολυμαντικό.
Καλή πηγή θρεπτικών ουσιών
Το αρωματικό βότανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές καλίου, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Επιπλέον, το θρούμπι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνης Α και βιταμίνης C. Η βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και καταστέλλουν το άγχος. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό από τις επιβλαβείς δράσεις των ελευθέρων ριζών, ενώ η βιταμίνη Α βελτιώνει την υγεία των ματιών.
Άλλα οφέλη
Εκτός από τα οφέλη που αναφέραμε, το θρούμπι βοηθά και στα παρακάτω:
Συμβάλλει στην σωστή λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.
Διεγείρει την όρεξη.
Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πυρετό.
Το θρούμπι στην κουζίνα
Εκτός από παραδοσιακό φάρμακο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην μαγειρική.
Πιο συγκεκριμένα:
– Τα αρωματικά φύλλα του βοτάνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην μαγειρική ως φρέσκα, είτε αποξηραμένα. Η γεύση τους είναι ελαφρώς πικάντικη και θυμίζει αυτήν, της μαντζουράνας. Ο συνδυασμός του με άλλα βότανα (ρίγανη, θυμάρι κ.τ.λ.) δίνει εξαιρετικό, γευστικό αποτέλεσμα.
– Προκειμένου να διατηρηθεί άθικτο το άρωμα και η γεύση του, καλό είναι να προστίθεται μετά το μαγείρεμα.
– Τα φρέσκα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα σε σαλάτες.
– Με αποξηραμένα φύλλα του βοτάνου μπορείτε να παρασκευάσετε αρωματικό τσάι, ένα δημοφιλές ρόφημα που ενισχύει την υγεία του οργανισμού.
– Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σούπας και σάλτσας, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό στην παρασκευή μαρινάδας κρέατος και ψαριού.
Επιλογή και αποθήκευση
Μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο ή αποξηραμένο θρούμπι από τα σούπερ μάρκετ ή καταστήματα μπαχαρικών. Μπορείτε επίσης, να το καλλιεργήσετε στον κήπο σας.
Τα φρέσκα φύλλα διατίθενται μόνο κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τους. Αντίθετα, τα αποξηραμένα μπορείτε να τα αγοράσετε καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
Εάν θέλετε να αποξηράνετε μόνοι σας τα φύλλα από το θρούμπι, τα συλλέγεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας τους. Έπειτα, τα απλώνετε σε ένα χαρτί και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου έως ότου στεγνώσουν. Στην συνέχεια, αφαιρείτε τα φύλλα από τα στελέχη και τα αποθηκεύετε σε γυάλινο βάζο, σε σκιερό και δροσερό μέρος. Τα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.
Για να διατηρηθούν τα φρέσκα φύλλα, τα τυλίγετε σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα και τα τοποθετείτε σε πλαστική σακούλα μέσα στην κατάψυξη. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βυθίσετε σε ξύδι και να τα φυλάξετε στο ψυγείο.
Παρενέργειες
Το θρούμπι είναι ένα ασφαλές βότανο, ωστόσο, η φαρμακευτική του χρήση απαιτεί την καθοδήγηση του γιατρού, διότι υπάρχουν αναφορές:
Για αλλεργικές αντιδράσεις.
Η απευθείας εφαρμογή φρέσκου φυτού στο δέρμα είναι πιθανό να προκαλέσει δερματίτιδα.
Οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν το αιθέριο έλαιο του βοτάνου, διότι περιέχει υψηλά ποσοστά καρβακρόλης και θυμόλης.
Προσοχή! Τα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε υπό την επίβλεψη γιατρού, πριν χρησιμοποιήσετε το θρούμπι συμβουλευτείτε το γιατρό σας για πιθανές παρενέργειες.
votanonkipos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ