Είναι γνωστό πλέον, ότι συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός είναι προέκταση της Τουρκική πολιτικής στην Ελλάδα κι έκανε εντύπωση που ακούσαμε πριν λίγο καιρό απειλές κατά της Κύπρο με αναφορά τον νεκρό σχέδιο Αναν και προσπάθεια ανάστασης του
Από τις αναφορές στο σχέδιο Αναν και τις απειλές για σχέδιο εισβολής στην Κύπρο, ακολούθησε η απελευθέρωση του Αμερικανού Πάστορα Μπράνσον και φυσικά το χθεσινό επεισόδιο με τον Barbaros και πλέον δένουν τα κομμάτια του παζλ.
Η Τουρκία βλέποντας ότι έχει χάσει το τραίνο της ΑΟΖ, με την ένταση που έχει δημιουργήσει με τον Τράμπ, αλλά και την επιθετική διπλωματία της Ελλάδας στην περιοχή, με Κύπρο, Αίγυπτο κι Ισραηλ, προσπαθεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι όπως γνωρίζει, μέσω των προκλήσεων.
Φυσικά οι καιροί είναι δύσκολοι για…επίδοξους Σουλτάνους. Η Ελλάδα από το 2015 έχει αφήσει πίσω της την υποχωρητικότητα των γκρίζων ζωνών από την εποχή Σημίτη και την μειονεκτική εξωτερική πολιτική της εποχής των Σαμαροβενιζέλων, που μοίραζε λιμάνια του Αιγαίου σε Τούρκους επιχειρηματίες.
Φυσικά και η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν το διεθνές δίκαιο με το μέρους τους, έχουν τα “αεροπλανοφόρα”, έχουν την Exxon Mobil και την Total, έχουν τις συμφωνίες για αναβάθμιση των βάσεων του NATO, με τον Αμερικανό Υπουργός Αμυνας να τονίζει μετά την συνάντηση του με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, ότι η Σούδα είναι η σπουδαιότερη βάση της συμμαχίας “από οπουδήποτε” (βίντεο εδώ).
Αλλά, να μην έχετε αμφιβολία, ότι Τουρκία θα επιδιώξει την ένταση για δυο λόγους. Ο πρώτος ότι θα προσπαθήσει να επαναφέρει ένα νέο Σχέδιο Αναν, εξ ου και οι αναφορές του στον σταθμό του Φαλήρου, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο στο φυσικό αέριο κι ο δεύτερος να προσπαθήσει να αποδείξει στις ΗΠΑ, ότι αυτοί είναι οι ισχυροί παίκτες της περιοχής και έχουν θέληση να επιστρέψουν στην Δύση, εξ ου κι η απελευθέρωση του πάστορα.
Ομως η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει το πολιτικό προσωπικό με την αποφασιστικότητα και να απαντάει με ψυχραιμία στις προκλήσεις, όπως έκανε η Φ/Γ Φωκάς στον Barbaros και έχει χτίσει συμπαγείς αμυντικές συμμαχίες με όλους τους παίκτες στην ανατολική μεσόγειο και με τις χώρες που ενδιαφέρονται για τον υποθαλάσσιο πλούτο.