Με καταιγισμό νομοθετημάτων σηματοδοτεί η κυβέρνηση την επόμενη μέρα του τέλους των μνημονίων, θέτοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση των αμοιβών, τη διόρθωση των αδικιών της πολύχρονης λιτότητας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Το βάρος της αποκατάστασης πέφτει στο υπουργείο Εργασίας, με την αρμόδια υπουργό, Έφη Αχτσιόγλου, να προετοιμάζει βεντάλια παρεμβάσεων μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο τη δημιουργία ομαλού εργασιακού περιβάλλοντος (μέσω της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων), την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και την μείωση της ανεργίας.
Του Σωτήρη Καψώχα
[email protected]
Πρωτεύουσα θέση κατέχει η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός από τις αρχές του έτους θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ και από 586 ευρώ σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 636 ευρώ τον μήνα.
Η πλήρης επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή στα 751 ευρώ) θα γίνει σε βάθος τριετίας.
Σημαντικό κομμάτι των δράσεων καταπολέμησης της ανεργίας είναι η υλοποίηση έντεκα νέων προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε συνολικά 88.500 ανέργους. Το σχέδιο προβλέπει και κίνητρα επανόδου νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, καθώς περίπου 25.000 άτομα θα αμείβονται με μισθούς από 1.200 έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2019 την προκήρυξη έντεκα νέων προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, τα οποία θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους. Από τις συνολικές θέσεις στα εν λόγω προγράμματα οι 31.500 θα αφορούν αποκλειστικά σε νέους ανέργους.
Σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου, η στόχευση της κυβέρνησης για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα την επομένη των μνημονίων αντανακλάται στο σχεδιασμό των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας.
«Θέτουμε στο επίκεντρο τη νέα γενιά, υλοποιώντας άμεσα πέντε προγράμματα για 31.500 νέους άνεργους επιστήμονες. Τα προγράμματα αυτά διασφαλίζουν ότι το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό θα εργαστεί με απολαβές σημαντικά υψηλότερες του κατώτατου μισθού, με στόχο την ανάσχεση και αντιστροφή του brain drain», υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η βελτίωση του εισοδήματός τους και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αποτελούν «τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου και σε αυτό στοχεύει έμπρακτα κάθε μας παρέμβαση».
Με βάση τον προγραμματισμό, η πρώτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους. Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ.
Με βάση το υπουργείο Εργασίας, η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επιδότηση θα είναι 12μηνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, διαμορφώνεται δε ως εξής:
- Εως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός: 1.600 ευρώ).
- Εως 700 ευρώ για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός: 1.400 ευρώ).
- Εως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός: 1.200 ευρώ).
Η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 90 εκατ. ευρώ και στόχο έχει την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό αντικείμενό τους, τη θεσμική αναβάθμιση του Δημοσίου μέσω συγκεκριμένων πρότζεκτ που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες.
Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έως τα 1.040 ευρώ, για την κατηγορία τεχνολογικής εκπαίδευσης έως τα 990 ευρώ, ενώ για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.
Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελουμένων είναι οι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 90 εκατ. ευρώ.
Μειώσεις φόρων και εισφορών
Σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών, που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, «αποκαθιστούν αδικίες των μνημονίων και δίνουν ώθηση στην οικονομία», προωθούνται το επόμενο δίμηνο με σχετικά νομοθετήματα. Η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης προβλέπεται για τα μέσα Δεκεμβρίου και δεν είναι άλλη από την κατάργηση του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η απόφαση για τις συντάξεις (αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Κομισιόν) να συνοδεύεται και με μέτρο-έκπληξη που θα απευθύνεται στους συνταξιούχους και θα έχει πάγια και μόνιμα χαρακτηριστικά.
Οι κεντρικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού που παίρνουν τον δρόμο της εφαρμογής από τις αρχές του 2019 είναι οι εξής:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020. Το μέτρο θα νομοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/2019. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή στα 64,5 ευρώ τον μήνα.
- Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σταδιακά μέχρι την 1/1/2022, αρχής γενομένης από 1/1/2019, που αναμένεται να μειωθεί κατά μία μονάδα.
- Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200 ευρώ τον μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες από 1/1/2019.
- Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
- Ενίσχυση και μονιμοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑμεΑ, με 3.000 άμεσες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.
- Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.
- Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς/ΚοινΣΕπ, καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις από 1/1/2019.
- Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/2019 και 100% από 1/1/2020.
«Βόμβα» ρευστότητας 8 δισ. ευρώ
Η ρευστότητα της οικονομίας και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων και της Attica Bank, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Στόχος της συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ήταν η ενημέρωση των ανώτατων τραπεζικών στελεχών ως προς τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία που είτε ήδη εφαρμόζονται είτε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα για τη στήριξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Αναφέρθηκε δε ότι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ύψους 7,5-8 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Επενδύσεις νέων τεχνολογιών
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά την επιχορήγηση οπτικοακουστικών παραγωγών της τάξης του 35% χωρίς το όριο των 5 εκατ., όπως ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα στη Βουλή, προχωρούν σε νέα μέτρα ενίσχυσης της οπτικοακουστικής παραγωγής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) και του αναπτυξιακού νόμου.
Η νέα δέσμη παροχών και κινήτρων αφορά στα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία για την υποστήριξη οπτικοακουστικών παραγωγών που πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτά είναι:
- Το νέο πρόγραμμα της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ, συνολικού ύψους 1,06 δισ. ευρώ, που αφορά στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων και στα videogames Προσφέρει επίσης δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, εγγυοδοσία και μικροπιστώσεις (χρόνος διάθεσης: δ΄ τρίμηνο 2018).
- Πρόγραμμα Δημιουργική Βιομηχανία Ι – ΕΤΕΑΝ Α.Ε., που αφορά στην εγγυοδοσία, με συνολικό ύψος προγράμματος 25 εκατ. ευρώ για οπτικοακουστικές παραγωγές.
- Πρόγραμμα Δημιουργική Βιομηχανία ΙΙ – ΤΑΝΕΟ Α.Ε. Αφορά στη δημιουργία του πρώτου επενδυτικού ταμείου για την οπτικοακουστική παραγωγή με τη μορφή Venture Capital Fund (κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών) με συνολικά κεφάλαια της τάξης των 70 εκατ. (χρόνος διάθεσης: α΄ τρίμηνο 2019).
- Με βάση την τελευταία τροποποίηση του Ν.4487/17, που έγινε πριν από έναν μήνα, παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος να πάρουν επιχορήγηση, βάσει της οποίας να μπορεί να εκχωρηθεί η απόφαση υπαγωγής στις εμπορικές τράπεζες ως εξασφαλιστικού στοιχείου, με σκοπό την προχρηματοδότηση με κεφάλαιο κίνησης του δικαιούχου παραγωγού.
- Στον νέο κύκλο της Γενικής Επιχειρηματικότητας του αναπτυξιακού που θα βγει ξανά τον Νοέμβριο μπορούν να ενισχυθούν επενδύσεις σε κινηματογραφικά – τηλεοπτικά στούντιο (κτιριακές υποδομές, αγορά καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού κ.λπ.). Το ύψος της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο 10% έως και 55% της συνολικής επένδυσης, ανάλογα με την περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης. Το μέγιστο ποσό ανά επενδυτικό σχέδιο που μπορεί να εισπραχθεί είναι 5 εκατ. ευρώ.
Οπως δήλωσε στη «Νέα Σελίδα» ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος: «Η Ελλάδα γίνεται πλέον ανταγωνιστική στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων στην οπτικοακουστική παραγωγή. Η οπτικοακουστική βιομηχανία συνιστά προνομιακό πεδίο ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας»
Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα», στο φύλλο 72, σελ 10-11 την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.