Οριστικοποιούνται τα κριτήρια και η διαδικασία καταβολής για το φετινό κοινωνικό μέρισμα, μετά και από τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή στους δικαιούχους και τη νέα χρονιά ήταν άλλωστε το θετικό πρόσημο του πλεονάσματος, που διαμορφώνεται στο 4% και ουσιαστικά «πιάνει» τον στόχο. Ειδικότερα, το φετινό υπερπλεόνασμα εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019, κάτι που οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση για να εγκρίνουν οποιασδήποτε άλλης μορφής δημοσιονομικές παραχωρήσεις. Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση η έναρξη της διαδικασίας νομοθετικής ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου, που θα δίνει το «πράσινο φως» για το κοινωνικό πακέτο που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και συγκεκριμένα:
- Μέτρα που θα ενισχύσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
- Επιπλέον δικαιούχοι στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ή σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ένταξη της αύξησης στο κοινωνικό μέρισμα
Μετά το Eurogroup οι αποφάσεις
Συγκεκριμένα, συγκλίνουσες πηγές αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η κατάθεση πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι σχετικές παροχές.
Από το πλεόνασμα «απομένουν» περίπου 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικό μέρισμα, 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.
Τα δύο σενάρια της κυβέρνησης
Δύο σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τα 450 εκατ. ευρώ που αφορούν στην απόδοση μερίσματος για φέτος.
Α.) Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά.
Πέρυσι το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 900 ευρώ.
Β.) Το δεύτερο σενάριο, υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική λογική από την προαναφερόμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως άνεργοι και πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
- Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μοιράσει τα χρήματα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με το πρώτο σενάριο να κερδίζει έδαφος.
Κοινωνικό Μέρισμα: Κλειδώνει η διανομή μέχρι το τέλος του χρόνου:
Πώς θα δοθεί το μέρισμα
- Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr, οι ωφελούμενοι πολίτες μπορούν να διαβάσουν ό,τι χρειάζεται για την ηλεκτρονική τους υπαγωγή στο πρόγραμμα με βάση το κοινωνικό μέρισμα του 2017.
- Αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί και φέτος για την υποβολή των αιτήσεων η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίστηκε σε αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
- Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός του κινητού, το e-mail και το ΙBAN
- Οι φιλοξενούμενοι συμπληρώνουν και αυτοί το φορολογητέο εισόδημά τους
Επίδομα θέρμανσης
Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, διπλάσιο θα είναι το επίδομα θέρμανσης μετά την απόφαση να προσαυξηθεί από το Κοινωνικό Μέρισμα.
Η αύξηση θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που η θέρμανση είναι ζωτική σημασίας για τους κατοίκους.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο διπλασιασμός το ποσού του επιδόματος θέρμανσης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 12,5 ευρώ το λίτρο τουλάχιστον στα 25 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνη δηλαδή για τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν αναμένεται να αλλάξουν για τους δικαιούχους.
Πιο συγκεκριμένα επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται:
- Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.
- Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
- Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
- Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
- Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
- Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.