Το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας που ολοκληρώθηκε χθες ήταν η πρώτη σχετική συνάντηση μετά την υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Προσδοκίες αλλά και προβληματισμός για το μέλλον.
Ήταν η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας στην Κολωνία μετά το Μπαντ Χόνεφ το 2014 και τη Θεσσαλονίκη το 2017. Ήταν όμως η πρώτη φορά που το Φόρουμ έγινε μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πολυσυζητημένο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα. Μάλιστα και η έναρξη του 3ου Φόρουμ επισφραγίστηκε από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τη δήμαρχο Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ με συγκεκριμένες στοχεύσεις και πεδία δράσης για τη νεολαία.
Με αυτά τα δεδομένα το ξεκίνημα του φετινού Φόρουμ δεν θα μπορούσε παρά να είναι πιο αισιόδοξο από ποτέ. Για τρεις ημέρες νέοι, εκπρόσωποι φορέων, θεσμών, οργανώσεων, συλλόγων από την κοινωνία των πολιτών που εστιάζουν στην νεολαία μίλησαν για όλα: για ελληνογερμανικά προγράμματα ανταλλαγής νέων, κοινές δράσεις, για την τυπική και άτυπη εκπαίδευση, τον εθελοντισμό, για συνεργασία στο πεδίο των τεχνών, για δράσεις σχετικά με την ιστορία, τη μνήμη, την αλληλοκατανόηση, για τις τοπικές πολιτικές νεολαίας, τη σχέση κράτους και κοινωνίας και πολιτών κ.ά.
Το μεγάλο βήμα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
Δίχως αμφιβολία στο φετινό Φόρουμ το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο ήταν τα επόμενα βήματα για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. «Ήταν μια καλή συγκυρία και ευκαιρία» ανέφερε στη DW η Αναστασία Πρωτοψάλτη υπεύθυνη για την ελληνογερμανική συνεργασία στη Γ.Γ. Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης σημειώνοντας: «Ο ρόλος των νέων σε αυτό θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ενεργός, να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα. Εκείνοι αποφασίζουν, εκείνοι θα πρέπει να θέσουν το στίγμα για το τι θέλουν να κάνουν και πού θέλουν να εστιάσουν. Εμείς είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε τα εργαλεία που θα χρειαστούν».
Aπό την πλευρά της η Ντοροτέε Γέκερινγκ, υπεύθυνη για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στο γερμανικό υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας υπογράμμισε μιλώντας στη DW ότι«στόχος της γερμανικής κυβέρνησης ήταν εξαρχής η στήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας προκειμένου να εντατικοποιηθεί η ελληνογερμανική συνεργασία στο πεδίο της νεολαίας και φυσικά να βελτιωθεί, τόσο η εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανίας όσο και το αντίθετο, ειδικά μετά την κρίση, η οποία άφησε πίσω της πολλά αρνητικά στερεότυπα». Η ίδια σημειώνει ότι η επιλογή της Ελλάδας για ένα τέτοιο Ίδρυμα –σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο άλλα δύο αντίστοιχα, το γερμανοπολωνικό και το γερμανογαλλικό- ήταν μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή με στόχο την αλληλοκατανόηση των δύο λαών.
Πάντως αυτό που διαφάνηκε και από τις ημέρες του Ελληνογερμανικού Φόρουμ είναι ότι στο όλο εγχείρημα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας που τώρα ξεκινά, υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα θεσμικού και οργανωτικού χαρακτήρα, που πρέπει να αποσαφηνιστούν άμεσα στην πράξη. Aυτό ζητούν τόσο η κοινωνία των πολιτών όσο και οι ίδιοι οι νέοι. Ποια θα είναι όμως τα επόμενα βήματα, τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο στη Γερμανία; H πρόεδρος της Ένωσης Γερμανοελληνικών Εταιρείων και πρώην βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ θεωρεί πολύ σημαντικό βήμα την πρόσφατη υπογραφής την συμφωνίας μετά από χρόνια αναμονής, αλλά εστιάζει κυρίως στο δεύτερο σημαντικότερο, όπως λέει, βήμα δηλαδή την επικύρωση της συμφωνίας από τη γερμανική βουλή αλλά και τα κοινοβούλια των κρατιδίων. Άλλωστε η Γερμανία είναι αυτή που χρηματοδοτεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το όλο εγχείρημα με ένα υψηλό προϋπολογισμό.
Πού είναι όμως οι ίδιοι οι νέοι;
Πάντως με μια πρώτη ματιά στους κύκλους διαλόγου και τις ομάδες εργασίας διέκρινε κανείς περισσότερους μεσήλικες εκπροσώπους θεσμών, φορέων και οργανώσεων παρά νέους, δηλαδή τους άμεσα ενδιαφερόμενους.«Οι νέοι είναι λίγοι, θα περίμενε κανείς να είναι περισσότεροι. Η χώρα μας δεν δίνει τα κίνητρα σε νέους ανθρώπους από άλλες πόλεις, πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που δεν έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις, να συνδιαλέγονται σε ένα τέτοιο πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου και ανταλλαγής γόνιμων ιδεών», ανέφερε στη DW η Δήμητρα Φαντίδου, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας και φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών». Από την πλευρά του ο Μάρκος Χιόνος από τη Σιάτιστα Κοζάνης που εκπροσωπεί την ομάδα νέων «Έλληνες Οδυσσείς» στο Φόρουμ σημειώνει: «Στη Γερμανία έχουν θεσμοθετήσει πιο πολύ την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με εθελοντισμό ή με τη συμμετοχή των νέων στα κοινά ή ακόμη και στα προγράμματα εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα καλούμαστε να τα κάνουμε όλα λίγο πολύ μόνοι μας».
Παρόλ´ αυτά οι νέοι που βρέθηκαν εκεί διακρίνονταν όλοι από τον ίδιο ενθουσιασμό και τη διάθεση για νέες, δημιουργικές ελληνογερμανικές συνεργασίες. Όπως για παράδειγμα στο πεδίο της δημοκρατικής συμμετοχής νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση.«Μπορούμε με τη Γερμανία και με την Κολωνία, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη εδώ και 30 χρόνια, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και εμπειρίες στα θέματα των συμβουλίων νεολαίας και της συμμετοχής των νέων στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Μπορούμε επίσης να προχωρήσουμε περαιτέρω τη συζήτηση για ανταλλαγές νέων και τον σχηματισμό κοινού working group σε θέματα νεολαίας, όπως προβλέπει και το σύμφωνο που υπογράφηκε στην Κολωνία» εκτιμά ο φοιτητής Χρηματοοικονομικών Zαφείρης Σιδηρόπουλος από το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης και την Οργανωτική Ομάδα Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης.
Κάποιοι άλλοι νέοι, όπως ο Τίμον Μάριον Άιντιν Τούρμπα από την οργάνωση ΑEGEE του Άαχεν, βλέπουν σε πρώτη φάση τα πράγματα ακόμη πιο απλά. Όπως λέει ο ίδιος ως «Γερμανός που ενδιαφέρεται για την Ελλάδα», θα ήθελε να συμμετάσχει σε περισσότερα ελληνογερμανικά προγράμματα και να υλοποιήσει τα δικά του προσωπικά πρότζεκτ στην Ελλάδα. Και φυσικά πρώτα απ’όλα θέλει να μπορεί να ταξιδεύει στην Ελλάδα, που τόσο αγαπάει.
Δήμητρα Κυρανούδη
DW