Τις καλύτερες ψηφιακές επιδόσεις στον πλανήτη έχει η Νότια Κορέα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

digital era1
Ψηφιακές επιδόσεις, που δεν της επιτρέπουν να αγγίξει την κορυφή του κόσμου, καταγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση: στον Δείκτη Διεθνούς Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας για το 2018 την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Νότια Κορέα, με την Ένωση να απέχει ως -σύνολο χωρών-.

Ο δείκτης (International Digital Economy and Society Index-ΙDESI 2018) παρέχει μια συνολική εκτίμηση για το πού βρίσκεται η ΕΕ-28, σε σύγκριση με τις οικονομίες εκτός Ένωσης και συγκεκριμένα σε σύγκριση με 17 άλλες χώρες του κόσμου, στην πορεία προς μια ψηφιακή κοινωνία και οικονομία.
Τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αν και η Ευρώπη έχει –δια μεμονωμένων χωρών- σημαντική εκπροσώπηση στις κορυφαίες θέσεις της αξιολόγησης του ΙDESI 2018, που αναδεικνύει τις πιο ψηφιακές οικονομίες και κοινωνίες του πλανήτη, ο συνολικός μέσος όρος της βρίσκεται μόλις στην 11η θέση κατάταξης.
Πάντως, μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συγκρίνονται με τα παγκόσμια μεγαθήρια, όπως η έχουσα τα πρωτεία Νότια Κορέα. Έτσι, τη δεύτερη θέση -μετά από τη Νότια Κορέα- στον φετινό ΙDESI 2018 καταλαμβάνει η Νορβηγία, με την Ισλανδία να έπεται στην τρίτη θέση και την Ελβετία στην τέταρτη. Ως η πέμπτη πιο ψηφιακή οικονομία και κοινωνία του κόσμου αναδεικνύεται η Ιαπωνία και ακολουθούν, Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Ισραήλ.
Η σημαντική εκπροσώπηση των ευρωπαϊκών κρατών στις πρώτες θέσης της λίστας με τις πιο ψηφιακές οικονομίες και κοινωνίες, παγκοσμίως, αλλά ο χαμηλός μέσος όρος όλων των κρατών-μελών υποδωλένει τις διαφορές μεταξύ του πλέον και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι οι 17 χώρες εκτός ΕΕ, των οποίων οι επιδόσεις συγκρίνονται με αυτές της ΕΕ-28, είναι: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σερβία, Νότια Κορέα, Ελβετία, Τουρκία και ΗΠΑ.
Average scores across all dimensions for I-DESI 2013 to 2016
pinakas idesi
Συνδεσιμότητα
Ο δείκτης iDESI 2018 καταγράφει την πρόοδο των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σε πέντε τομείς: Συνδεσιμότητα, Ανθρώπινο κεφάλαιο, Χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Οι χώρες της ΕΕ για το 2018 παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, καλές επιδόσεις, σε σχέση με τις 17 χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, τις ψηφιακές δεξιότητες και τη χρήση του Διαδικτύου από τους πολίτες. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες είναι, ωστόσο, η μία διάσταση, στην οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σταθερά την τάση να αποδίδουν κάτω από τις 17 μη μέλη της ΕΕ χώρες στον I-DESI.
Στον τομέα Συνδεσιμότητα και πάλι η Νότια Κορέα παίρνει την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με δεύτερη την Ελβετία και τρίτη τη Νορβηγία. Ο δε μέσος όρος της ΕΕ-28 τη φέρνει στην όγδοη θέση παγκοσμίως. Συνολικά, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τα κράτη-μέλη της ΕΕ τείνουν να βελτιώνουν τις τιμές ευρυζωνικών συνδέσεων και την κάλυψη, την κάλυψη του 4G και της κινητής ευρυζωνικότητας.
Normalised performance scores for the Connectivity dimension in 2016
pinakas idesi1
Ανθρώπινο κεφάλαιο
Με βάση τον παράγοντα ανθρώπινο κεφάλαιο και ψηφιακές δεξιότητες την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατακτά η Αυστραλία, ενώ ακολουθεί η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα. Αυτός ο δείκτης μετρά τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει μια ψηφιακή κοινωνία. Το I-DESI συγκρίνει, για παράδειγμα, το επίπεδο απασχόλησης στις βιομηχανίες έντασης γνώσης, τον αριθμό των πτυχιούχων στις ΤΠΕ ή τη χρήση του Διαδικτύου.
Στον τομέα χρήση των υπηρεσιών Internet από τους πολίτες το I-DESI συγκρίνει την ποικιλία των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από τους πολίτες που είναι ήδη συνδεδεμένοι: πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες το διαδικτυακό περιεχόμενο, πόσο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσες συσκευές διαθέτουν και πόσες συναλλαγές πραγματοποιούν online. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η πρώτη θέση στον κόσμο ανήκει σε ευρωπαϊκή χώρα, τη Νορβηγία και ακολουθεί η Ελβετία, η Ισλανδία και η Νότια Κορέα.
Normalised scores for the human capital dimension in 2016
pinakas idesi2
Ενσωμάτωση
Με κριτήριο την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις, την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις πιο ψηφιακές οικονομίες και κοινωνίες του κόσμου καταλαμβάνει η Ελβετία και ακολουθεί η Ισλανδία, η Νορβηγία και ο Καναδάς.
Τέλος, σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μια διάσταση στην οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ υστερούν κατά μέσον όρο έναντι των 17 μη ευρωπαϊκών οικονομιών με πρωταθλήτρια κόσμου την Αυστραλία και στη δεύτερη θέση τη Νότια Κορέα, στην τρίτη τη Νέα Ζηλανδία, στην τέταρτη τον Καναδά και στην πέμπτη τις ΗΠΑ.
Normalised country scores for the business technology integration dimension in 2016
pinakas idesi3
Normalised scores for the public services dimension in 2016
pinakas idesi4
sepe

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ