Ο Ζάεφ ακυρώνει τις Πρέσπες: Θα καταθέσει στη Βουλή τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος με σημεία που καταστρατηγούν στην συμφωνία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 960

Μετά την συνάντηση που είχε με τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την πρόταση του στην ψηφοφορία ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι στα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος θα συμπεριληφθούν και κάποιες από τις προτάσεις των οκτώ αυτών βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Δηλαδή τις προτάσεις αυτές που καταστρατηγούν την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών. Εάν ο Ζάεφ λοιπόν της συμπεριλάβει στα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, παραβιάζει την ίδια την συμφωνία, και το βασικότερο σημείο της: Το Erga Omnes.

Διαβάστε:

Παραβιάζουν την συμφωνία των Πρεσπών οι όροι που απεδέχθη ο Ζάεφ για τους «8»

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 21, 2018

img 8813Τέσσερις όρους σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιεύματα έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια στον πρωθυπουργό τους για να υπερψηφίσουν την έναρξη των συνταγματικών αλλαγών, έτσι ώστε η κυβέρνηση των Σκοπίων να φτάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 80 βουλευτών.

Οι δύο από τους τέσσερις όρους όμως τους οποίους ο Ζόραν Ζάεφ απεδέχθη, συνιστούν καταστρατήγηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η μία ανάγνωση λέει ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός απεδέχθη αυτούς τους όρους προσωρινά ώστε να μην αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες και να κερδίσει χρόνο, αφού η δεύτερη ψηφοφορία που μεσολαβεί είναι με απλή πλειοψηφία και όχι αυξημένη. Και ότι στην τρίτη ψηφοφορία που θα χρειαστεί πάλι αυξημένη πλειοψηφία, εκεί θα προσπαθήσει να τους μεταπείσει να άρουν αυτούς τους όρους.

Η δεύτερη ανάγνωση όμως λέει ότι τουλάχιστον δύο από τους οκτώ βουλευτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν την μη τήρηση των όρων από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων. Οπότε στην αυξημένη πλειοψηφία η θα πρέπει να αντικατασταθούν η αλλιώς οι συνταγματικές αλλαγές δεν θα είναι δυνατό να περάσουν.

Μετά την πρώτη μεγάλη νίκη του Ζάεφ, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει το πλεονέκτημα κινήσεων αλλά έχει να ξεπεράσει ακόμα πάρα πολλά εμπόδια, εκτός από τους όρους των βουλευτών τους οποίους αν δεχθεί ακυρώνει ουσιαστικά την συμφωνία των Πρεσπών, έως την άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές. Τίποτα λοιπόν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ