Καλλίμαχος ο Αφιδναίος – Η ψήφος του έμεινε στην ιστορία

mahi marathona1
Ο Καλλίμαχος ο Αφιδναίος (θάν. 490 π.Χ.) ήταν Αθηναίος πολέμαρχος στη μάχη του Μαραθώνα. ο οποίος, αφού πείστηκε από τον Μιλτιάδη, με τη ψήφο του καθόρισε την τελική απόφαση για άμεση επίθεση εναντίον των Περσών. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο κατάγονταν από τις Αφίδνες.

Ο Μιλτιάδης πήγε και βρήκε τον Καλλίμαχο όταν οι γνώμες των δέκα στρατηγών των Αθηναίων που αποφάσισαν τη σύγκρουση της Αθήνας με την αυτοκρατορία των Περσών το 490 π.Χ. μοιράστηκαν στα δύο. Επειδή κι ένας ενδέκατος με το αξίωμα του πολεμάρχου των Αθηναίων είχε δικαίωμα ψήφου, ο Καλλίμαχος είχε δικαίωμα ψήφου που είχε το ίδιο βάρος με την ψήφο των στρατηγών.
Ο Μιλτιάδης κατάφερε να πείσει τον Καλλίμαχο τονίζοντάς του ότι όλα κρέμονται πάνω του. Το όνομά του έμεινε στην ιστορία, γιατί η δική του ψήφος, η ενδεκάτη, έκρινε το αδιέξοδο, όταν ισοψήφισαν οι στρατηγοί, υποστηρίζοντας οι πέντε ότι είναι μάταιο να συγκρουστεί η Αθήνα με τους παντοδύναμους Πέρσες και οι άλλοι πέντε συμφωνώντας με τη γνώμη του Μιλτιάδη να αγωνιστούν στον Μαραθώνα.
Στη Μάχη του Μαραθώνα ο Καλλίμαχος διοικούσε τη δεξιά πτέρυγα του αθηναϊκού στρατού που μαζί με τη αριστερή πτέρυγα που διοικούνταν από τους Πλαταιείς περικύκλωσαν την περσική παράταξη.

mahi marathona poikili stoa
Στην Ποικίλη Στοά, ένα μεγαλόπρεπο δημόσιο κτίσμα στην Αγορά της Αθήνας, υπήρχε μια εντυπωσιακή ζωγραφική σύνθεση με την αναπαράσταση της μάχης, έργο των ζωγράφων Πάναινου και Μίκωνα.

Ο πολέμαρχος Καλλίμαχος σκοτώθηκε σε μάχη κατά την διάρκεια της υποχώρησης των Περσών στα πλοία τους. Οι Αθηναίοι τον απεικόνισαν μαζί με τον Μιλτιάδη ως πρωταγωνιστή στην περίφημη ζωγραφική παράσταση της μάχης, στην Ποικίλη Στοά και ανήγειραν προς τιμήν του το αναθηματικό μνημείο της Νίκης του Καλλιμάχου στον Παρθενώνα.
Ποικίλη Στοά: μία από τις στοές της Αγοράς των Αθηνών. Βρισκόταν στη βόρεια πλευρά της Αγοράς. Χτίστηκε μεταξύ 475-450 π.Χ. και ήταν προσφορά του Πεισιάνακτα, γαμπρού του στρατηγού Κίμωνα. Ονομαζόταν Ποικίλη γιατί ήταν διακοσμημένη με ζωγραφικούς πίνακες. Οι πίνακες απεικόνιζαν μυθικές και ιστορικές μάχες των Αθηναίων.
Το άγαλμα της Νίκης του Καλλιμάχου αποκαταστάθηκε και εμφανίστηκε στις 26 Οκτωβρίου 2010 στο κοινό για πρώτη φορά ως πλήρες μνημείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.
agalma niki kallimahou
Φωτογραφία της Νίκης του Καλλιμάχου από το Μουσείο της Ακρόπολης

wikipedia, culture

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ