Η γέφυρα όπου οι Νεράιδες απήγαγαν εκείνους που ερωτεύονταν (βίντεο)

gefyra neraida
Ταξίδι πάνω από την γέφυρα, όπου οι Νεράιδες απήγαγαν εκείνους που ερωτεύονταν. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και εκεί φωτογραφίζονται οι ερωτευμένοι (βίντεο drone)

Εντυπωσιάζει για το μεγάλο μήκος της καθώς περνά πάνω από μια «νέα» λίμνη της βόρειας Ελλάδας που δημιουργήθηκε το 1972 και στον βυθό της κρύβει ένα χαμένο χωριό. Την παλιά Νεραϊδα.
Η υψηλή γέφυρα των Σερβίων, ή αλλιώς η γέφυρα της Νεράϊδας, είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες της Ελλάδας. Έχει μήκος 1.372 μέτρα και ύψος 55 μέτρα από τα νερά της λίμνης Πολυφύτου.
Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο γέφυρες που ενώνονται. Είναι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και η γέφυρα του Ρυμνίου, μικρότερη σε μήκος, που φτάνει τα 615 μέτρα.
Η γέφυρα της Νεράιδας, όπως την αποκαλούν, λόγω του οικισμού που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης, είναι το πιο εντυπωσιακό τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας. Τα έργα της κατασκευής ξεκίνησαν το 1972 και η γέφυρα εγκαινιάστηκε το 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα.
Σύμφωνα με το θρύλο η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις Νεράιδες που εμφανίζονταν στους πρώτους πρόσφυγες της περιοχής που ήρθαν από την Σεβάστεια του Πόντου. Τα ξωτικά της λαϊκής φαντασίας διέσχιζαν το λοφίσκο έξω από το παλαιό χωριό και παρουσιάζονταν μόλις γινόταν η δύση του ηλίου.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, όταν οι νέοι του χωριού περνούσαν την γέφυρα, οι Νεράιδες του ποταμού τους προέτρεπαν να πέσουν μέσα στα νερά και να τις συναντήσουν. Αυτό εξάλλου λέει και η παράδοση για τις πανέμορφες «νηρηίδες» της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας που απήγαγαν εκείνους που ερωτεύονταν.

gefyra neraida1
Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, του ποταμού Αλιάκμονα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πόλη της Κοζάνης και 5 χιλιομέτρων από τα Σέρβια και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Την ονομασία του χωριού την έδωσε ο Δεσπότης Σερβίων – Κοζάνης Μακαριστός Ιωακείμ, που όταν είδε τα πολλά νερά που ανάβλυζαν στην όχθη του ποταμού, ενθουσιάστηκε και πρότεινε στους κατοίκους από Νέα Ηράκλεια να μετονομασθεί σε ΝΕΡΑΪΔΑ.
Στα νερά της έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού. Έχει αναδειχθεί σε σημαντικό τόπο για την ορνιθοπανίδα της, αφού έχουν καταγραφεί 128 είδη πουλιών. Η περιοχή της λίμνης είναι φιλόξενη, καθώς μεταναστευτικά είδη ζώων βρίσκουν το χειμερινό τους καταφύγιο.
Στο βόρειο άκρο της λίμνης χτίστηκε ο νέος οικισμός της Νεράιδας, με εκπληκτική θέα στη γέφυρα και τη λίμνη. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης. Το πάρκο της Νεράιδας έγινε διάσημο και από τα ερωτευμένα ζευγάρια που προτιμούν να φωτογραφίζονται με το φόντο τη Γέφυρα, τη λίμνη και το μαγευτικό φεγγάρι που ξεπροβάλλει από την κορυφογραμμή των Πιερίων.
Δείτε την εντυπωσιακή υψηλή γέφυρα Σερβίων μέσα από το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι στο Youtube Up Drones:
https://youtu.be/OmHj06C13Ro
valueforlife

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ