Τροφικές αλλεργίες: 5 κανόνες πρόληψης για να αποφύγετε τον κίνδυνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

allergia food
Η διαχείριση των τροφικών αλλεργιών είναι σύνθετη υπόθεση. Η αντίδραση του οργανισμού σε μια απαγορευμένη τροφή, μπορεί να κυμαίνεται από μια απλή ενόχληση έως δυνητικά θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, γι’ αυτό αν ο οργανισμός σας δεν ανέχεται κάποιες τροφές, πρέπει να βρίσκεστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τις τροφές στις οποίες έχετε ευαισθησία.
Δείτε παρακάτω πέντε tips που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση. Όταν τα συνηθίσετε, η αντιμετώπιση θα σας φαίνεται ρουτίνα.
1. Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες:
Οι ετικέτες των τροφίμων περιλαμβάνουν πλέον σημαντικές πληροφορίες σχετικές με τις αλλεργίες, όπως αν περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος ή παράγωγα σίτου ή εάν μια τροφή παράχθηκε σε εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται ξηρούς καρπούς. Ακόμη και αν έχετε αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν πολλές φορές κατά το παρελθόν, πρέπει να διαβάζετε κάθε φορά την ετικέτα. Οι κατασκευαστές αλλάζουν συχνά τα συστατικά των προϊόντων και είναι πιθανό να έχει προστεθεί κάποιο στο οποίο είστε αλλεργικοί.
2. Προσοχή στο μαγείρεμα:
Εάν στην οικογένεια δεν ακολουθούν όλοι δίαιτα χωρίς αλλεργιογόνα, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαγειρικά σκεύη και μαχαιροπίρουνα, το ένα σετ αποκλειστικά για τα αλλεργικά άτομα, ώστε να μην χρειαστεί π.χ. να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα μαχαίρι με το οποίο ο άλλος άλειψε φυστικοβούτυρο ή κάποιο άλλο τρόφιμο που προκαλεί αλλεργία. Όλα τα σκεύη της κουζίνας πρέπει να πλένονται καλά με ζεστό νερό και σαπούνι.
3. Προσοχή στο φαγητό εκτός σπιτιού:
Όταν παραγγέλνετε φαγητό σε κάποιο εστιατόριο, ενημερώνετε τον σερβιτόρο ή τον σεφ για το είδος της τροφικής αλλεργίας σας. Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν συνήθως μαζί τους ένα έντυπο με όλα τα συστατικά τα οποία πρέπει να αποφεύγουν. Οι καφετέριες και τα καταστήματα με πρόχειρο φαγητό δεν αποτελούν εξαίρεση. Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και ρωτήστε ό,τι πρέπει να ξέρετε πριν αποφασίσετε τι θα φάτε και τι θα πιείτε.
4. Να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αλλεργίας:
Να έχετε στο μυαλό σας τα βήματα που πρέπει να κάνετε αν κατά λάθος καταναλώσετε τροφές στις οποίες είστε αλλεργικοί.
5. Ιατρικό βραχιόλι:
Μην ξεχνάτε να φοράτε ένα ιατρικό βραχιόλι που θα ενημερώνει για την αλλεργία σας. Βεβαιωθείτε ότι αναγράφει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την τροφική σας αλλεργία. Πάντοτε να έχετε μαζί σας το φάρμακό σας, ιδανικά δύο δόσεις. Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα έκτακτης ανάγκης, μην ξεχνάτε να τα έχετε πάντοτε μαζί σας. Κάποιοι άνθρωποι λαμβάνουν για το λόγο αυτό αντιισταμινικά.
Πηγή: health.harvard.edu
onmed

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ