Goji berry, γνωρίστε τα κόκκινα «διαμάντια»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

godgiberry
«Είμαστε ό,τι τρώμε» έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης και αναμφισβήτητα είχε δίκιο, αφού όλες οι σοβαρές ασθένειες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής. Ωστόσο, η ραγδαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση των χρόνιων και ανίατων παθήσεων έχει οδηγήσει στην αναζήτηση μιας υγιεινής διατροφής που θα χαρίσει όχι μόνο την ευεξία και την ενέργεια που απαιτεί η καθημερινότητα, αλλά και την…μακροβιότητα!

Αναπόσπαστο κομμάτι μιας τέτοιας διατροφής είναι και τα superfoods, των οποίων η φήμη τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί. Αυτό συμβαίνει, διότι οι υπερτροφές περιέχουν συμπυκνωμένες όλες τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη ο οργανισμός, προκειμένου να παραμείνει υγιής. Μια από αυτές τις πολύτιμες τροφές είναι και το goji bery.
Ένας μικροσκοπικός εύγευστος κόκκινος καρπός ενός θάμνου που ευδοκιμεί στην Κίνα και στις θερμές περιοχές της Αυστραλίας, της Αμερικής, της Μεσογείου και της Ασίας. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το goji berry με υψηλή διατροφική αξία και ισχυρές ιδιότητες, εφαρμόζεται από την Κινεζική Ιατρική ως ένας εναλλακτικός τρόπος πρόληψης και θεραπείας πολλών δυσάρεστων καταστάσεων, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο «κόκκινα διαμάντια».
Διατροφική αξία
Στα 100gr αποξηραμένου goji berry περιέχονται:
Θερμίδες: 349
Λιπαρά οξέα: 1%
Νάτριο: 13%
Υδατανθράκες: 26%
Φυτικές ίνες: 52%
Πρωτεΐνη: 28%
Βιταμίνη Α: 536%
Βιταμίνη C: 81%
Ασβέστιο: 19%
Σίδηρο: 38%
Οφέλη
Το goji berry παρέχει στον οργανισμό αμέτρητα οφέλη με τα πιο σπουδαία να περιλαμβάνουν:
– Πηγή αντιοξειδωτικών
Κύριο χαρακτηριστικό όλων των υπερτροφών είναι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους. Η υψηλή περιεκτικότητα του goji berry σε πολύτιμα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το β-καροτένιο και το σελήνιο, συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού, αφού προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών, εξισορροπούν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και μειώνουν τις φλεγμονές.
Σύμφωνα με μελέτες, ηλικιωμένοι που λάμβαναν goji berry για 90 ημέρες αύξησαν τα επίπεδα της ζεαξανθίνης κατά 26%, ενώ ενήλικες που κατανάλωναν τον χυμό των καρπών, ενίσχυσαν πάνω από 8% την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
– Κατά του καρκίνου
Η έλλειψη βιταμίνης C και βιταμίνης Α, μπορεί να αποδομήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών και πολλές φορές, ανίατων ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Τ0 goji berry ως καλή πηγή, όχι μόνο βιταμινών αλλά και σπουδαίων χημικών ενώσεων όπως είναι η ζεαξανθίνη, τα καροτενοειδή και οι πολυσακχαρίτες, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο τόσο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, όσο και στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, απλώνει ένα πέπλο προστασίας που αποτρέπει την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος και άλλων χρόνιων παθήσεων.
– Ενισχύει την υγεία των ματιών
Το γλαύκωμα και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας δεν είναι μόνο δύο από τις πιο σοβαρές ασθένειες των ματιών που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των ηλικιωμένων, αλλά αποτελούν τις κύριες αιτίες τύφλωσης. Συχνά, είναι αποτέλεσμα έλλειψης θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και της ζεαξανθίνης, ουσίες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία των ματιών. Το goji berry περιέχει στην σύνθεση του μεγάλα ποσοστά αυτών των συστατικών τα οποία προστατεύουν από την βλάβη που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες, οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Για τον λόγο αυτό, αν θέλετε να έχετε ισχυρή όραση μέχρι τα βαθειά γεράματα, απλά εντάξετε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες την κατανάλωση χυμού από goji berry.
– Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Το goji berry φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους διαβητικούς, καθώς έχει την ικανότητα να ελέγχει τα επίπεδα απελευθέρωσης της γλυκόζης στα αιμοφόρα αγγεία και ταυτόχρονα να εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και χοληστερόλης. Αυτή η ιδιότητα των μούρων τα καθιστά ως ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα ζάχαρης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γλυκών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
– Υγιές ήπαρ
Ο συνδυασμός goji berry με γλυκόριζα, θεωρείται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας του συκωτιού ενάντια σε σοβαρές παθήσεις όπως η αλκοολική ηπατοπάθεια και ο καρκίνος. Επίσης, η συστηματική πρόσληψη του, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλής θεραπείες της εναλλακτικής ιατρικής στη νεφρολιθίαση, ενώ συμβάλλει και στην αποτοξίνωση του αίματος.
– Λαμπερό και νεανικό δέρμα
Το β-καροτένιο εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στη όραση, είναι ιδιαίτερα επωφελές και στην υγεία της επιδερμίδας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα για το δέρμα. Για να επωφεληθείτε των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας πάστα από goji berry και να εφαρμόσετε στο πρόσωπο για 15 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό. Για να είναι εμφανή τα αποτελέσματα της θεραπείας, επαναλάβετε την διαδικασία μια φορά την ημέρα.
Ταυτόχρονα, οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, δρουν ενάντια στην φλεγμονή του δέρματος και βοηθούν τόσο στην πρόληψη των σημείων γήρανσης, όσο και στην θεραπεία της ακμής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο σας είτε χυμό από goji berry, είτε εκχύλισμα και αφού αφήσετε να δράσει για 15 λεπτά, ξεπλύνετε με κρύο νερό.
– Όμορφα μαλλιά
Το goji berry έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C. Η πρώτη διακρίνεται για την ιδιότητά να ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ η δεύτερη βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Ο συνδυασμός τους λοιπόν, εξασφαλίζει όμορφα, υγιή και λαμπερά μαλλιά.
Άλλα οφέλη
Εκτός από τα οφέλη που αναφέραμε, το goji berry βοηθά και στα παρακάτω:
Ενισχύει την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Αυξάνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων.
Ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών.
Μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψη.
Ενδυναμώνει τους μύες.
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.
Τι είναι αυτό που κάνει τα μούρα goji berry τόσο ισχυρά;
Το goji berry αντλεί όλα τα οφέλη και τις ιδιότητες του, από 3 φυτοχημικά συστατικά:
Πολυσακχαρίτες: Καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
Ζεαξανθίνη: Προστατεύει την υγεία των ματιών.
Β-καροτένιο: Ενισχύει την υγεία του δέρματος, των οστών και των κυττάρων.
Goji berry στην διατροφή
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ακριβή υπερτροφή. Ωστόσο, εάν λάβετε υπ όψιν όλα τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, θα οδηγηθείτε στο συμπέρασμα, ότι αξίζει να την προσθέσετε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες.
Μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκα ή αποξηραμένα μούρα goji berry από τα οπωροπωλεία, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων της περιοχής σας.
Μπορείτε να τα γευτείτε σε:
Smoothies.
Σαλάτες
Σάλτσες
Γλυκά
Γιαούρτι
Πλιγούρι βρώμης
Μπορείτε επίσης, να τα καταναλώσετε σκέτα, ως χυμό ή συμπλήρωμα διατροφής.
Παρενέργειες
Αναμφίβολα, το goji berry ως γνήσια υπερτροφή, προσφέρει στο οργανισμό ένα φάσμα από σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση, καθώς και τα συμπληρώματα ενδέχεται να κρύβουν ορισμένους κινδύνους.
Πιο συγκεκριμένα:
– Αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά και φάρμακα κατά του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
– Οδηγεί σε υπέρταση
– Τα άτομα που έχουν αλλεργία στην γύρη είναι πιθανό να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, φαγούρα και συριγμό.
– Αϋπνία
– Πεπτικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, του εμετού κ.α.
Όσον αφορά τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά, οι αναφορές δεν επαρκούν. Για αυτόν τον λόγο, όσοι επιθυμούν να καταναλώσουν goji berry, θα πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.
Με πληροφορίες από:
www.webmd.com
www.medicalnewstoday.com
www.draxe.com
votanonkipos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ