Η πρώτη χαλύβδινη γέφυρα με τρισδιάστατη εκτύπωση!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

amsterdam gefyra 3dprint
Η πρώτη χαλύβδινη πεζογέφυρα στον κόσμο που έγινε με 3D εκτυπωτή, είναι έργο της ολλανδικής εταιρίας ρομποτικής MX3D. Έχει μήκος 12 μέτρων και κατασκευάστηκε σε διάστημα τριών χρόνων από ρομπότ.

Τα ρομπότ έξι αξόνων έχτισαν τη δομή πλάτους έξι μέτρων από στρώματα λιωμένου χάλυβα, ενώ υπήρξε προγραμματισμός ρομποτικών βραχιόνων για τον έλεγχο μεγάλων μηχανών συγκόλλησης των κομματιών και της σκυροδέτησης του δαπέδου.
Το φιλόδοξο έργο έχει περάσει από αρκετές επαναλήψεις στη διάρκεια της ανάπτυξης του, ώστε να ενισχύσει τη δομή ενάντια στις ενδεχόμενες προσκρούσει πλοίων και να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του δημοτικού συμβουλίου.
amsterdam gefyra 3dprint1
Η MX3D είχε σχεδιάσει, αρχικά, τα ρομπότ για να εκτυπώσουν τη γέφυρα επί τόπου, ξεκινώντας από τα τέσσερα δομικά έδρανα και προχωρώντας τα προς τα μέσα, αλλά το σχέδιο έπρεπε να εγκαταλειφθεί λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού και επειδή ήταν «πολύ επικίνδυνο».
«Έχουμε θέσει ένα όραμα στο οποίο τα ρομπότ θα μπορούν να εκτυπώνουν αυτόνομα 3D υποδομές στις κατασκευές μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, καταφέραμε να δημιουργήσουμε την τεχνολογία που απαιτείται για αυτό το σχέδιο, αλλά δεν έχουμε την άδεια να το κάνουμε από τις Αρχές του Άμστερνταμ».
Η γέφυρα διαθέτει ένα έξυπνο δίκτυο αισθητήρων οι οποίοι θα καταγράφουν την απόδοση της γέφυρας, συλλέγοντας δεδομένα όπως περιστροφή, φορτίο, μετατόπιση και δόνηση.
amsterdam gefyra 3dprint2
Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για να δείξουν πόσοι άνθρωποι διασχίζουν τη γέφυρα και με ποια ταχύτητα, τη δομική ακεραιότητα της, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Το έργο, το οποίο περιγράφεται ως η πρώτη τρισδιάστατη γέφυρα του κόσμου, αναμένεται να εγκατασταθεί στο Oudezijds Achterburgwal στην περιοχή κόκκινου φωτός του Άμστερνταμ μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του καναλιού «το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2019».
amsterdam gefyra 3dprint3
amsterdam gefyra 3dprint4
Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια: Snoopit24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ