Η πρώτη χαλύβδινη πεζογέφυρα στον κόσμο που έγινε με 3D εκτυπωτή, είναι έργο της ολλανδικής εταιρίας ρομποτικής MX3D. Έχει μήκος 12 μέτρων και κατασκευάστηκε σε διάστημα τριών χρόνων από ρομπότ.
Τα ρομπότ έξι αξόνων έχτισαν τη δομή πλάτους έξι μέτρων από στρώματα λιωμένου χάλυβα, ενώ υπήρξε προγραμματισμός ρομποτικών βραχιόνων για τον έλεγχο μεγάλων μηχανών συγκόλλησης των κομματιών και της σκυροδέτησης του δαπέδου.
Το φιλόδοξο έργο έχει περάσει από αρκετές επαναλήψεις στη διάρκεια της ανάπτυξης του, ώστε να ενισχύσει τη δομή ενάντια στις ενδεχόμενες προσκρούσει πλοίων και να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του δημοτικού συμβουλίου.
Η MX3D είχε σχεδιάσει, αρχικά, τα ρομπότ για να εκτυπώσουν τη γέφυρα επί τόπου, ξεκινώντας από τα τέσσερα δομικά έδρανα και προχωρώντας τα προς τα μέσα, αλλά το σχέδιο έπρεπε να εγκαταλειφθεί λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού και επειδή ήταν «πολύ επικίνδυνο».
«Έχουμε θέσει ένα όραμα στο οποίο τα ρομπότ θα μπορούν να εκτυπώνουν αυτόνομα 3D υποδομές στις κατασκευές μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, καταφέραμε να δημιουργήσουμε την τεχνολογία που απαιτείται για αυτό το σχέδιο, αλλά δεν έχουμε την άδεια να το κάνουμε από τις Αρχές του Άμστερνταμ».
Η γέφυρα διαθέτει ένα έξυπνο δίκτυο αισθητήρων οι οποίοι θα καταγράφουν την απόδοση της γέφυρας, συλλέγοντας δεδομένα όπως περιστροφή, φορτίο, μετατόπιση και δόνηση.
Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για να δείξουν πόσοι άνθρωποι διασχίζουν τη γέφυρα και με ποια ταχύτητα, τη δομική ακεραιότητα της, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Το έργο, το οποίο περιγράφεται ως η πρώτη τρισδιάστατη γέφυρα του κόσμου, αναμένεται να εγκατασταθεί στο Oudezijds Achterburgwal στην περιοχή κόκκινου φωτός του Άμστερνταμ μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του καναλιού «το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2019».
Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια: Snoopit24