Ενώ ο Πάνος Καμμένος είχε επιβάλει στο ΚΥΣΕΑ την πλήρη προστασία της Θράκης…
Πρόταση-χαρακίρι» χαρακτηρίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτήν του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για επέκταση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, και στον Έβρο.
Σύγχυση και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δια του αρμόδιου τομεάρχη της Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για επέκταση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, και στον Έβρο.
Ως γνωστόν, για την υλοποίηση της Συμφωνίας που συνάφθηκε το 2016, και ως προϋπόθεση για επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, έχει επιβληθεί ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συνέπεια αυτού είναι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στα νησιά, και υπό προϋποθέσεις, περιορισμένος αριθμός τους να μπορεί να μετακινείται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Καθίσταται λοιπόν σαφές, πως αν εφαρμοστεί η πρόταση που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος γεωγραφικός περιορισμός θα ισχύσει και στον ακριτικό Έβρο.
Ενόψει αυτής της προοπτικής για τη Θράκη, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αντέδρασε έντονα στην πρόταση που κατέθεσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, κάνοντας λόγο για «πρόταση-χαρακίρι».
«Με έκπληξη διάβασα την πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη να περιληφθεί και η περιοχή του Έβρου στη «Συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας»», σημειώνει σε ανακοίνωσή του, και συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν διαβάσει τι προβλέπει η Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είτε δεν καταλαβαίνουν τις προβλέψεις της. Σύμφωνα με τη Δήλωση αυτή, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρέπει να παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί μέχρι την εξέταση της αίτησης ασύλου τους, και αναλόγως, είτε να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε να επιστρέψουν στην Τουρκία. Με την υπογραφή δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιβάλαμε εσωτερικά σύνορα μέσα στη χώρα, με πολύ μεγάλο κόστος για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία με την απόφαση αυτή και επιθυμεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για άγνωστο χρονικό διάστημα;».
Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «ως χώρα έχουμε στη διάθεσή μας και άλλα μέσα, τόσο σε διμερές επίπεδο με το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο και στο ευρωπαϊκό, με την αντίστοιχη συμφωνία, και αυτά θα πρέπει να πιέζουμε να αξιοποιηθούν».
«Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται λογικές προτάσεις και διεθνή συνεργασία», προσθέτει, καλώντας σκωπτικά την αξιωματική αντιπολίτευση, «αντί να κάνει ατυχείς και ανεύθυνες προτάσεις, να πιέσει τον σύμμαχό της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Κρουτς, να σταματήσει να μπλοκάρει την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ αφήνοντας για πάντα τη βασική ευθύνη σε Ελλάδα και Ιταλία ως πρώτες χώρες εισδοχής».
«Είναι χαρακτηριστικό δυστυχώς ότι οι μόνες χώρες που αρνούνται να υπογράψουν το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, είναι η Αυστρία του κ. Κουρτς και η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν, ακολουθώντας τις ΗΠΑ του κ. Τραμπ», σημειώνει κλείνοντας ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν συγχωρείται προχειρότητα και ατολμία σε θέματα που μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πατρίδα μας».
Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 FM», επέμεινε στην πρόταση να επεκταθεί και στον Έβρο η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα, αφού κατά τον ίδιο «με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα αναγκαστεί να φυλάξει αποτελεσματικότερα τα σύνορα της, ενώ η Ευρώπη και ειδικότερα η FRONTEX, θα επικεντρωθούν σε αυτό το σημείο εισόδου μεταναστών στη χώρα μας».