Αποκάλυψη WSJ: Ο Σόιμπλε ενορχήστρωσε συνομωσία για να ανατρέψει τη Μέρκελ

img 1155Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη κάνει η Wall Street Journal, η οποία φέρνει στο φως μια επιχείρηση ανατροπής της Μέρκελ από την κομματική ηγεσία, πριν καν η καγκελάριος γνωστοποιήσει την απόφασή της να μην είναι υποψήφια στο προσεχές συνέδριο της CDU.

«Εγκέφαλος» της συνωμοσίας, σύμφωνα με την διεθνούς κυκλοφορίας εφημερίδα, είναι ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εργαζόταν επί εβδομάδες, επικεφαλής μιας μικρής ομάδας στελεχών του κόμματος, προκειμένου να ανατρέψει την Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον επόμενο μήνα. 

Η Μέρκελ έμαθε εγκαίρως τα σχέδια των συνωμοτών κι αποδείχθηκε πιο γρήγορη από αυτούς, τραβώντας τους το «χαλί» με την ανακοίνωση της μη υποψηφιότητάς της.

Μέρκελ και Σόιμπλε συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η καγκελάριος πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιβιώσει στο κομματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Πίσω από αυτό το συνωμοτικό μπράντεφερ, κρύβεται η επιθυμία της ομάδας περί τον Σόιμπλε να αλλάξουν ρότα στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη από εκείνη που είχε επιβάλλει η Μέρκελ. Απλώς σήμερα, είναι πολύ δύσκολο, επισημαίνει η WSJ, να προβλέψει κανείς την κατεύθυνση και το μέγεθος των αλλαγών.

Η συνωμοσία προέβλεπε να ενημερωθεί με τελεσίγραφο η Μέρκελ χθες, Κυριακή 4 Νοεμβρίου, και να της ζητηθεί να παραδώσει τα κομματικά ηνία. 

Οι συνομιλητές του Σόιμπλε πρόσθεταν ότι το σχέδιο προέβλεπε η Μέρκελ να προβάλει αντίσταση σε αυτά τα σχέδια. Όλα αυτά όμως ακυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Μέρκελ, την επόμενη μέρα των εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης.

Τώρα, η εσωκομματική μάχη μεταφέρεται στο γήπεδο των δελφίνων. Η Γραμματέας του κόμματος και εκλεκτή της Μέρκελ βρίσκεται ελάχιστα πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον υποστηριζόμενο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Οι υπόλοιποι δέκα υποψήφιοι φαίνεται ότι δεν έχουν ελπίδες. Το ζήτημα είναι ποια πολιτική θα κερδίσει την ηγεσία της CDU, άρα της Γερμανίας, άρα σε μεγάλο βαθμό της Ευρώπης: Της Μέρκελ, ή του Σόιμπλε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ