«Το καραντί θα μας μπατάρει» -Εξαιρετικά σπάνιες φωτό από τη δύσκολη ζωή των Ελλήνων ναυτικών στους ωκεανούς [εικόνες]

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλοίο Κορινθία 

Ο Νίκος Καββαδίας, είναι ο ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών. Όταν, το 1979, έντεκα ποιήματά του, μελοποιήθηκαν από τον Θάνο Μικρούτσικο, στον δίσκο «Ο Σταυρός του Νότου», ο κόσμος –και ιδιαίτερα η νεολαία- τον λάτρεψε.

Αν και τα ποιήματα αυτά, περιείχαν πολλές λέξεις ακατανόητες για στεριανούς, λέξεις πρωτάκουστες από την γλώσσα των ναυτικών, ο δίσκος πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και συνεχίζει να πουλάει ακόμη. Αυτό, είναι μια απόδειξη, ότι ο Καββαδίας, μιλά στην ψυχή, αλλά και ότι ο Θάνος Μικρούτσικος, έντυσε τα ποιήματα, με αριστοτεχνικό τρόπο.

Σε μια ανέκδοτη μέχρι σήμερα φωτογραφία του 1957, βλέπουμε το πλοίο ΚΟΡΙΝΘΙΑ, στο οποίο τότε μπάρκαρε ο ποιητής, και δίπλα μέλη του πληρώματος σε Καφενείο, στο λιμάνι της Μασσαλίας. Καθισμένος αριστερά, με τον σκούρο μπερέ, είναι ο Νίκος Καββαδίας. Στο έδαφος, ο Σίμος Τσαπνίδης, ο οποίος τράβηξε και την φωτογραφία του πλοίου. Είναι μια ευτυχής συνάντηση αυτή, διότι, αν ο Καββαδίας είναι ο ποιητής των ναυτικών, ο Τσαπνίδης, είναι ο μοναδικός τους φωτογράφος. Ο Σίμος, για σχεδόν είκοσι χρόνια, με την φωτογραφική του μηχανή, αποτύπωσε εκατοντάδες στιγμιότυπα, που –όπως και τα ποιήματα του Καββαδία- μας δίνουν την πραγματική ζωή, στα καράβια. Η συνέχεια εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ