8.327 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα, από παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ανάμεσα τους ένα παιδί. Αυτό συμπεραίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία και τα αποτελέσματα ειδικής εφαρμογής που μετρά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων.
Πρόκειται για τα μικροσωματίδια PM2.5, που έχουν απειροελάχιστη διάμετρο και εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας δυνητικά σοβαρές βλάβες.
Η εφαρμογή του ΠΟΥ, δείχνει πως στην Αθήνα, η μέση συγκέντρωση PM2.5 φτάνει τα 23 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ποσότητα 2.3 φορές πάνω από το διεθνές όριο ασφαλείας (το οποίο έχει οριστεί στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Αντίστοιχη συγκέντρωση αναφέρεται στην Πάτρα.
Στον Πειραιά, καταγράφονται συγκεντρώσεις διπλάσιες από το όριο ασφαλείας, στην Ελευσίνα σημειώνεται υπέρβαση κατά 50%, στη Λυκόβρυση 60%, στη Θεσσαλονίκη 20%. Από τις ελληνικές περιοχές που έχει μετρήσει η εφαρμογή, μόνο η Αγία Παρασκευή έχει συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων εντός του ασφαλούς ορίου.
9 στα 10 παιδιά αναπνέουν μολυσμένο αέρα
Ο Οργανισμός υπολογίζει πως 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 χρόνων σε όλο τον κόσμο αναπνέουν μολυσμένο αέρα και πως σε ετήσια βάση, 600.000 παιδιά πεθαίνουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις που οφείλονται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόλυνση του αέρα επηρεάζει σημαντικά τη διανοητική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ ακόμη και όταν η έκθεση είναι μικρή, μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική τους λειτουργία.
Εκτιμάται ότι η οικιακή και εξωτερική ρύπανση ευθύνεται για τουλάχιστον 50% των αναπνευστικών λοιμώξεων και 10% των θανάτων στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή
Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το τέλος του χρόνου όλες οι χώρες θα κοινοποιήσουν τους στόχους για το 2030, ενώ μέσα σε αυτό το μήνα θα παρουσιαστεί η ευρωπαϊκή στρατηγική για την κλιματική αλλαγή ως το 2050.
onmed