7/05/2021

Φίλιππος Καρβελάς -Πρωτοπόρος της γυμναστικής

souidiki gymnastiki
Ο Φίλιππος Καρβελάς (Αθήνα 1877 – Αθήνα 7 Νοεμβρίου 1952) ήταν Έλληνας αθλητής της γυμναστικής. Ήταν από τους πρωτοπόρους αθλητές μαζί με τους Ι. Χρυσάφη και τον Ι. Φωκιανό που δίδαξαν σουηδική γυμναστική σε αντίθεση με το Γερμανικό σύστημα πού ίσχυε στην Ελλάδα τότε.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από παλιά γηγενή οικογένεια με προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Μετά το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών γράφεται στη σχολή γυμναστών όπου αργότερα δίδασκε και ο ίδιος γυμναστική σε σχολεία της Αττικής. Το 1899 με κρατική υποτροφία μετέβη στην Σουηδία και διδάχτηκε το Σουηδικό σύστημα γυμναστικής.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 που έγιναν στην Αθήνα ενώ ακόμα ήταν σπουδαστής πήρε μέρος στη γυμναστική με την ομάδα του Εθνικού Γ.Σ. Αθηνών . Στο ομαδικό του δίζυγου ήταν τρίτος μαζί με τους Ι. Χρυσάφη, Ι. Μητρόπουλο και Δ. Λούνδρα, είχε συμμετάσχει και στους παράλληλους ζυγούς χωρίς να διακριθεί.
Το καλοκαίρι του 1909 κλήθηκε μαζί με τον Ι. Χρυσάφη από το Υπουργείο παιδείας να διδάξουν το νέο σύστημα (Σουηδικό).
Το 1929 μετά από προσπάθειες δικές του και του Χρυσάφη ψηφίστηκε ο νόμος 4371 που έβαζε τη φυσική αγωγή στα σχολεία. Το 1932 ήταν ο συνεργάτης του Χρυσάφη όταν αυτός ανέλαβε διευθυντής φυσικής αγωγής στο υπουργείο παιδείας.
Πέθανε στην Αγία Παρασκευή της Αθήνας στις 7 Νοεμβρίου 1952.
wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ