Νοέμβριος 7, 2018. 21:10
Προσωπικά, διαβάζοντας το περιεχόμενο της Συμφωνίας, διαπιστώνω ότι δεν απηχεί την κλασική έννοια της διακρατικής συμφωνίας δύο κυρίαρχων κρατών, αλλά καταλήγει σε μια συμφωνία, συμφωνία διαπραγμάτευσης, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ρυθμιστεί ένα νέο κράτος στα σύνορα της Ελλάδας, η «Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο ιστορικός και καθηγητής πανεπιστημίου, Μιχαΐλο Μινόφσκι.
Ο Μινόφσκι εξήγησε ότι από αυτό, θα υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες για την АСНОМ (Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της ‘Μακεδονίας’) που υπάρχει στο σύνταγμα, για την κρατική υπόσταση, τον χαρακτήρα του κράτους, τη συνέχειά του ή την ασυνέχεια.
«Αυτό είναι σε γενικές γραμμές τι συνιστά η συμφωνία. Και το πιο σημαντικό, με αυτήν τη συμφωνία, το κράτος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από την Ελλάδα, αλλά όπως διαφαίνεται όχι μόνο από την Ελλάδα, άλλο τόσο από τη Βουλγαρία και από την Αλβανία», διευκρίνισε ο γνωστός ιστορικός.
Σύμφωνα με τον Μινόφσκι αυτή είναι η ουσία αυτής της πρόκλησης, δηλαδή, οι συνέπειες που θα προέλθουν από τη συμφωνία με την Ελλάδα.
«Η ταυτότητα δεν διατηρείται, μπορεί να ειπωθεί μόνο πλασματικά ότι διατηρείται, αλλά είναι φανερό ότι η εθνική ταυτότητα αλλάζει, δεν θα είναι πλέον εθνική ταυτότητα αλλά ταυτότητα του λαού (ανεξάρτητα της εθνότητάς του).
Και από την άποψη αυτή αποτελεί, επίσης, ένα προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις, δηλαδή ένα ειδικό χαρακτηριστικό μια τέτοιας συμφωνίας που στο σύνολό της δεν είναι γνωστή στις διεθνείς σχέσεις και σε συμφωνίες επίλυσης οποιωνδήποτε ζητημάτων», τόνισε ο Μινόφσκι.
Net Press
—