Γιατί ο Τραμπ είναι ο μεγάλος νικητής των ενδιάμεσων εκλογών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 0035Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Ας δούμε μαζί τους λόγους που έκαναν χθες τον Τραμπ να πανηγυρίζει με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών και γιατί οι Δημοκρατικοί κάναν μιάτρύπα στο νερό που κέρδισαν μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

α) Ναι μεν οι Δημοκρατικοί μπορούν τώρα να μπλοκάρουν νομοσχέδια στη Βουλή αλλά ο Τραμπ μπορεί να τα περάσει με Προεδρικά Διατάγματα. Κάποιοι αντιλέγουν εδώ ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει μόνιμη ισχύ και μπορεί να το ακυρώσει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά ο Τραμπ πιστεύει ότι θα είναι πάλι αυτός. 

β) Επιπλέον ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή ψηφίσουν πρόταση για αποπομπή του Τραμπ,προκειμένου να ισχύσει πρέπει να την εγκρίνουν τα 2/3 της Γερουσίας και η Γερουσία από χθες έχει πάλι πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων και μάλιστα αυξημένη (53-47).

γ) Nικητής είναι ο Τραμπ εκτός της Γερουσίας και στις εκλογές των κυβερνητών πολιτειών όπου οι Ρεπουμπλικάνοι πέτυχαν να εκλέξουν τους περισσότερους και να κερδίσουνπολιτείεςκλειδιά όπως το Τέξας και η Φλόριντα. Η εκλογή αρκετών Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών δείχνει ότι ο Τραμπ μπορεί να επαναλάβει το 2020 το θαύμα που πέτυχε το 2016 και ναεπανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

δ) Ο Τραμπ αυτή τη στιγμή από τους τρεις πυλώνες του αμερικάνικου κράτους ελέγχει το Λευκό Οίκο που είναι η εκτελεστική εξουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο (που την προεδρία του ανέλαβε ο Μπρετ Κάβανο, εκλεκτός του Τραμπ) που είναι η δικαστική εξουσία και το μισό Κογκρέσο που είναι η νομοθετική εξουσία καθώς έχασε μεν τη Βουλή αλλά κέρδισε τη Γερουσία. Δηλαδή έχει 2,5 στα 3 συν την πλειοψηφία στους κυβερνήτες πολιτειών. Γι’ αυτό ίσως ένοιωσε αρκετά δυνατός μόλις έμαθε τα αποτελέσματα των εκλογών ώστε να απομακρύνει τον Τζεφ Σέσιονς από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και να τοποθετήσει στη θέση του τον Ματ Γουίτακερ. Με τον Γουίτακερ ο Τραμπ θα προσπαθήσει να κάνει ρελάνς στις κατηγορίες των Δημοκρατικών ότι οι Ρώσοι επηρέασαν την εκλογή του καθώς ο νέος Γενικός Εισαγγελέας θα αναδείξει πραγματικά σκάνδαλα που αφορούν τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του 2016.

Το τουήτ του ίδιου του Τραμπ στις 7 Νοεμβρίου το ξεκαθαρίζει. “Αν οι Δημοκρατικοί σκέφτονται να δαπανήσουν λεφτά των φορολογούμενων για να κάνουν έρευνες σε βάρος μας στη Βουλή, τότε θα είμαστε εξίσου υποχρεωμένοι να ερευνήσουμε τους ίδιους για όλες τις διαρροές των Απορρήτων Πληροφοριών, και για πολλά περισσότερα, στο στίβο της Γερουσίας. Δύο μπορούν να παίξουν καλύτερα το παιχνίδι!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ