Μαϊντανός, τα οφέλη του μυρωδάτου βοτάνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

maidanos
Ο μαϊντανός συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή βότανα του κόσμου και είναι ένα γνώριμο φυτό στους Έλληνες, αφού προέρχεται από τις χώρες της Κεντρικής Μεσογείου. Το δροσερό άρωμα και η ξεχωριστή γεύση, το έχουν καταστήσει αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής και της Ευρωπαϊκής κουζίνας.

Μπορεί στις μέρες μας ο μαϊντανός να αποτελεί αναντικατάστατο συστατικό στις περισσότερες συνταγές, ωστόσο η εφαρμογή του δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στη μαγειρική.
Υπάρχουν αναφορές πως από τα αρχαία κιόλας χρόνια, ο Ελληνικός και ο Ρωμαϊκός πολιτισμός χρησιμοποιούσαν το βότανο ως έπαθλο, ως αρωματικό, ως τονωτικό και ως παραδοσιακό φάρμακο για όλα, σχεδόν, τα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, στην Νεμέα οι νικητές των αγώνων φορούσαν στέφανα στολισμένα με μαϊντανό, οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το εφάρμοζαν στα κορμιά τους για να καταπραΰνουν την φαγούρα, ενώ οι μονομάχοι της αρένας στην Ρώμη, εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε αμφεταμινές, το μασούσαν προκειμένου να «ντοπαριστούν».
Οι τονωτικές, αποχρεμπτικές, διουρητικές, καταπραϋντικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σπόρων, της ρίζας και των φύλλων του βοτάνου εξακολουθούν να αναγνωρίζονται μέχρι και σήμερα και να αξιοποιούνται από την εναλλακτική ιατρική για την θεραπεία δυσπεψίας, χολολιθίασης, δυσκοιλιότητας, ελκών και άλλων διαταραχών.
Εάν θέλετε λοιπόν, να ενισχύσετε τόσο την υγεία του οργανισμού, όσο και την γεύση στις συνταγές σας, δεν έχετε παρά να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα την κατανάλωση θεραπευτικού και μυρωδάτου μαϊντανού.
Διατροφική αξία
Ο φρέσκος μαϊντανός (ανά 100 γραμμάρια) περιέχει περίπου:
Θερμίδες: 16
Βιταμίνες σε RDA*
Βιταμίνης Α: 15%
Βιταμίνη Β1: 7%
Βιταμίνη Β2: 8%
Βιταμίνη Β3: 9%
Βιταμίνη Β5: 8%
Βιταμίνη Β6: 7%
Βιταμίνη Β9: 12%
Βιταμίνης C: 54%
Βιταμίνης Κ: 554%
Μέταλλα σε RDA*
Ασβέστιο: 14%
Κάλιο: 12%
Μαγνήσιο: 14%
Μαγγάνιο: 8%
Νάτριο: 4%
Σίδηρο: 48%
Φώσφορος: 8%
Ψευδάργυρος: 11%
Επίσης, είναι πηγή πτητικών ελαίων, πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και υδατανθράκων.
*RDA: Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης.
Οφέλη
Ο μαϊντανός παρέχει στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα από οφέλη, με τα πιο σπουδαία να περιλαμβάνουν:
Πηγή αντιοξειδωτικών
Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο φυτό, συμπεριλαμβανομένου του α-καροτένιου, β-καροτένιου, λουτεολίνης και του λυκοπενίου, έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, στην μείωση του οξειδωτικού στρες και στην πρόληψη των φλεγμονών. Έτσι, σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν τακτικά μαϊντανό, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σημείων πρόωρης γήρανσης, καρδιαγγειακών προβλημάτων, νευροεκφυλιστικών και οφθαλμικών παθήσεων, ακόμη και καρκίνου.
Εξισορρόπηση των ορμονών
Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο τόσο για την σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα έμβρυα όσο και για την υγιή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Εκτός όμως από αυτόν τον ρόλο, η συγκεκριμένη χημική ένωση, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εξισορρόπηση των ορμονών και στην μετατροπή ενός επιβλαβούς, για την υγεία, αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη, σε κυστεΐνη. Αυτές οι διαδικασίες βοηθούν στην ενίσχυση της γονιμότητας, στη πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και στην προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές διαταραχές, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.
Ισχυρή όραση και υγιές δέρμα
Τα καροτενοειδή που περιέχει ο μαϊντανός, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α, βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας και την προστατεύουν από την ακμή και τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες. Παράλληλα, ενισχύουν την υγεία των ματιών τόσο στον κερατοειδή, όσο και στον αμφιβληστροειδή και εμποδίζουν την εμφάνιση διαταραχών όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Ασπίδα προστασίας των οστών
Ο ρόλος της βιταμίνης Κ είναι να διατηρεί την πυκνότητα των οστών. Ο μαϊντανός, ως καλή πηγή βιταμίνης Κ και άλλων πολύτιμων ενώσεων συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του μαγνησίου και της βιταμίνης D, ενδυναμώνει τα οστά και προστατεύει από κατάγματα και ραγίσματα.
Βελτιώνει την διαδικασία της πέψης
Τόσο ο φρέσκος μαϊντανός όσο και το αιθέριο έλαιο, συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών, μεταξύ των οποίων είναι το φούσκωμα στην κοιλιά, τα αέρια και η δυσπεψία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι περιέχει συστατικά που προάγουν την έκκριση χολής και άλλων γαστρικών υγρών, τα οποία βοηθούν στην σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα την πρόληψη των δυσάρεστων καταστάσεων που αναφέραμε.
Αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές δράσεις
Ο μαϊντανός έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές δράσεις που το καθιστούν ισχυρό φυσικό θεραπευτικό μέσο για αντιμετώπιση των δερματικών μολύνσεων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στην διατήρηση της υγείας των δοντιών. Η ικανότητα λοιπόν, να εξοντώνει επιβλαβείς μικροοργανισμούς και οσμές, οδήγησες πολλές βιομηχανίες καλλυντικών στην παρασκευή σαπουνιών, απορρυπαντικών και προϊόντων στοματικής υγιεινής με βάση τον μαϊντανό.
Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό συμβαίνει διότι η βιταμίνη C, προάγει την υγεία του εντέρου, μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονών και συμβάλλει στην πρόληψη πολλών σοβαρών παθήσεων συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης (δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες), άσθματος, διαβήτη τύπου 1 και 2, αρθρίτιδας, καρκίνου του παχέος εντέρου, της αναιμίας κ.α.
Όμορφα μαλλιά
Υπάρχουν αναφορές, ότι η συχνή εφαρμογή αλοιφής από σπόρους του βοτάνου στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να καταπολεμήσει τις ψείρες, να ενδυναμώσει τα μαλλιά και να σταματήσει την τριχόπτωση. Αυτές οι ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο μαϊντανός ενισχύει την παραγωγή κερατίνης και κολλαγόνου.
Άλλα οφέλη
Το ρόφημα από τα φύλλα ή την ρίζα του μαϊντανού βοηθά στα εξής:
– Στην αποτοξίνωση των νεφρών και του ήπατος.
– Στην απώλεια των περιττών κιλών.
– Οι διουρητικές δράσεις του είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
– Τα φύλλα του φυτού μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα για να καταπραΰνουν και να θεραπεύσουν τους μώλωπες.
Ο μαϊντανός στην κουζίνα
Ως ένα από τα πιο εύγευστα, υγιεινά και μυρωδάτα βότανα, δε θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί στην μαγειρική. Χρησιμοποιείται είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο ως γαρνιτούρα και ενισχυτικό γεύσης σε:
Σαλάτες
Σούπες
Σάντουιτς
Πατάτες
Πιάτα πουλερικών
Πιάτα θαλασσινών
Πιάτα με ρύζι
Βραστά κατσαρόλας
Ενώ αποτελεί και βασικό συστατικό για παρασκευή σάλτσας, χυμών κ.α.
Παρενέργειες
Ο μαϊντανός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο ασφαλή βότανα. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση ενδέχεται να οδηγήσει σε ορισμένες παρενέργειες, όπως:
– Αλλεργικές αντιδράσεις: Η απευθείας εφαρμογή αιθέριου ελαίου στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα ή ερεθισμό. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει πάντοτε να το αναμιγνύεται με κάποιο άλλο έλαιο (π.χ. ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο).
– Αντιπηκτικά: Όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την πήξη του αίματος ή ταλαιπωρούνται από προβλήματα στην χολή και στους νεφρούς, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ όπως είναι ο μαϊντανός και το σπανάκι. Συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας.
– Εγκυμοσύνη: Ο μαϊντανός έχει εμμηναγωγές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει συστολές τις μήτρας και να δημιουργήσει πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.
– Οξαλικά οξέα: Ο μαϊντανός περιέχει μεγάλα ποσοστά οξαλικών οξέων. Η υπέρμετρη κατανάλωση τους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και νεφρολιθίασης.
Με πληροφορίες από:
wikipedia.org
onmed.gr
medicalnewstoday.com
organicfacts.com
votanonkipos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ