Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

1 στους 2 Έλληνες χρησιμοποιεί υπηρεσίες e-government

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

e goverment1
Σταθερά αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των Ελλήνων, που συναλλάσσονται με το ελληνικό Δημόσιο ηλεκτρονικά (σε όποιες περιπτώσεις βέβαια αυτό είναι εφικτό). Ένας στους δύο Έλληνες και συγκεκριμένα το 49,7% των πολιτών ηλικίας 16-74 ετών, χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τη χρονική περίοδο Απριλίου 2017-Μαρτίου 2018.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 4,9% σε σχέση με αυτό που καταγράφηκε ένα έτος πριν.
Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν κάθε συναλλαγή με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου: υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση), επίσημα έγγραφα (ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης), υπηρεσίες εκπαίδευσης (εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς).
Όπως δείχνει η έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018, από όσους δεν έκαναν χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (π.χ. online φορολογική δήλωση) το 98% δήλωσε ότι η υποβολή έγινε, για λογαριασμό του, από άλλα πρόσωπα, το 8,1% ότι δεν είχε τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσει την αντίστοιχη ιστοσελίδα και το 0,3% ότι ανησυχεί για την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
8 στους 10 επιλέγουν mobile
Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σε γενικές γραμμές, πάντως, αποτυπώνει τον υψηλό βαθμό χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της, περίπου 8 στους 10 Έλληνες, που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του 2018 (το 76,5%), συνδέθηκαν από φορητή συσκευή, ποσοστό αυξημένο κατά 1,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Απ’ όσους συνδέθηκαν εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας με κινητή συσκευή, το 72,2% χρησιμοποίησε κινητό ή smartphone, το 16,5% φορητό υπολογιστή, το 12,7% tablet και το 0,9% άλλη συσκευή (π.χ. media player, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, smart ρολόι).
Σύμφωνα με την έρευνα, συνολικά, σήμερα, 8 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι τους (ποσοστό 76,5%). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό την τελευταία δεκαετία (2009 – 2018) αυξήθηκε κατά 100,8%, ενώ σε σχέση με το 2018 καταγράφεται άνοδος 7,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ευρυζωνική σύνδεση χρησιμοποιεί το 76,1% του συνόλου των νοικοκυριών. Περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες (το 72,2%) ηλικίας 16 – 74 ετών έκαναν χρήση του Διαδικτύου το 1ο τρίμηνο του 2018, ποσοστό αυξημένο κατά 3,3% σε σχέση με το 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χρήση του Διαδικτύου σε τακτική βάση, δηλαδή, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάνει το 96,6% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του 2018. Περισσότερες από δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο το 90,5% των τακτικών χρηστών. Η συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο για πρόσβαση είναι το κινητό, καθώς ποσοστό 81,2% του πληθυσμού με πρόσβαση στο Διαδίκτυο το επέλεξε για να συνδεθεί.
Θέματα ασφάλειας
Η έρευνα αποκαλύπτει και κάποιες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων, κατά τη χρήση του Διαδικτύου. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, 6 στους 10 πολίτες (το 59,1%), που χρησιμοποίησαν smartphone, έχουν στο κινητό τους εγκατεστημένο λογισμικό ασφαλείας (antivirus, antispam, firewall), είτε αυτό είναι εγκατεστημένο αυτόματα (42,5%), είτε το εγκατέστησαν με δική τους πρωτοβουλία και ενδεχομένως, κατέβαλαν αντίτιμο γι’ αυτό (16,6%). Ποσοστό 5,3% όσων χρησιμοποίησαν “έξυπνο” κινητό ανέφερε ότι έχει χάσει πληροφορίες, έγγραφα ή άλλου είδους δεδομένα από το τηλέφωνο, λόγω ιών ή προγραμμάτων “εχθρικού” τύπου.
Περισσότεροι από 4 στους 10 (43,5%), απ’ όσους χρησιμοποίησαν “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο, έχουν επιλέξει, τουλάχιστον μία φορά, περιορισμένη ή καμία πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα (όπως για παράδειγμα στην τοποθεσία τους ή στις επαφές τους) κατά τη χρήση ή εγκατάσταση μίας εφαρμογής.
Εφαρμογές τύπου Airbnb
Αναφορικά με τους λόγους χρήσης του Διαδικτύου στην Ελλάδα, η έρευνα διαπιστώνει ότι, κατά το 2018, η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών είναι ο πρώτος κατά σειρά λόγος χρήσης με ποσοστό 89,4%. Έπεται η αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (75,3%), η συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (73,4%), η μουσική (72%), η αναζήτηση πληροφοριών υγείας (65,2%), η πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων, με χρήση web κάμερας μέσω του Διαδικτύου (61,1%), η παρακολούθηση δωρεάν video (59,3%), η πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών (37,8%), τα παιχνίδια (31,2%), η παρακολούθηση προγράμματος διαδικτυακής τηλεόρασης (17,1%), η παρακολούθηση video on demand (10,6%), το κλείσιμο ραντεβού online με γιατρό (9,8%), η πώληση μέσω δημοπρασιών (4,6%).
Η έρευνα δείχνει μια σταδιακή άνοδο της χρήσης εφαρμογών τύπου Airbnb. Ήδη 1 στους 10 πολίτες (το 9,6%) χρησιμοποιεί πλατφόρμες (ιστοσελίδες ή εφαρμογές), προκειμένου να εξασφαλίσει κατάλυμα από άλλον ιδιώτη. Επίσης, 1 στους 25 (4,2%) διευθέτησε τη μεταφορά/μετακίνησή του (π.χ. με αυτοκίνητο) από άλλον ιδιώτη.
Σε σχέση με τα στοιχεία του 2017, καταγράφεται αύξηση 88,2% στη χρήση ιστοσελίδων ή εφαρμογών για την εξασφάλιση καταλύματος από άλλον ιδιώτη και αύξηση 133,3% στη χρήση ιστοσελίδων ή εφαρμογών για τη διευθέτηση μεταφοράς/μετακίνησης από άλλον ιδιώτη.
sepe

ΔΗΜΟΦΙΛΗ