Ενισχύονται οι Ε.Δ.: Επιτελικές προτάσεις για μια επιπλέον τριετία στους ΟΒΑ Ειδικών Δυνάμεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AB57E9EB-2E01-40C1-9D9A-15A3FFE2E83FΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL
Σκέψεις για επέκταση του χρόνου παραμονής των ήδη υπαρχόντων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης κυρίως των Ειδικών Δυνάμεων, έχουν αρχίσει να εκφράζονται εντός των πυλών του Ελληνικού Πενταγώνου.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης έχουν προσληφθεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων για τρία συναπτά έτη και ύστερα απολύονται μέχρι να υπάρξει απόφαση για νέα προκήρυξη.
Ανάμεσα στις φωνές που φαίνεται πως ακούγεται ως η πλέον ειλικρινής και ψύχραιμη, σημειώνει πως δεν είναι δυνατό αυτά τα νέα παιδιά που θέλησαν να ενταχθούν στις ΕΔ ώστε να αποκατασταθούν και επαγγελματικά, να μην έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν ακόμη περισσότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μέσα σ’ αυτές τις συσκέψεις από την πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε εξασφαλίσει, έχει υποστηριχθεί η επέκταση της σύμβασής των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης για μια επιπλέον τριετία ώστε να υπάρξει σαφώς μεγαλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που έχουν αναπτύξει, συνολικά για έξι χρόνια.

  • Δεν είναι παράλογες αυτές οι σκέψεις και οι προτάσεις μιας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παραδέχεται την άμεση ανάγκη για «νέο αίμα» κυρίως στις Ειδικές Δυνάμεις. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος ακούστηκε τον Σεπτέμβριο να μιλά στον πρωθυπουργό κατά την επίδειξη των ειδικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ και να του εξηγεί πως είναι επιτακτική η ανάγκη για νέες προσλήψεις στον κρίσιμο τομέα των Ειδικών Δυνάμεων.

Από την στιγμή που ήδη έχει υπάρξει μια μικρή «μετάγγιση αίματος» με την πρόσληψη οπλιτών βραχείας ανακατάταξης στις Ειδικές Δυνάμεις, πως είναι δυνατό ύστερα από τα βασικά σχολεία καταδρομών, να ολοκληρώσουν την τριετή θητεία τους και μετά ούτε γάτα ούτε ζημιά. Για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων καταναλώθηκαν εκπαιδευτικές ώρες, έφυγαν χρήματα του Ελληνικού δημοσίου, από τα ταμεία των επιτελείων ώστε να προχωρήσουν πολλά βήματα παραπάνω στην εκπαίδευσή τους και ταυτόχρονα, οι παλαιότεροι βρήκαν την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουν πολύτιμες γνώσεις που έχουν αποκτηθεί μετά από πολλά χρόνια επίπονης εκπαίδευσης.
Αρκεί ν’ αναφέρουμε πως δεν είναι λίγα τα ευρώ όταν έχουμε να κάνουμε για παράδειγμα με εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή, σκεπτόμενοι μόνο τις ώρες που γράφτηκαν στα πτητικά μέσα για να γίνουν τα άλματα, είτε από ελικόπτερα Chinook, είτε από αεροσκάφη C-130, πράγμα που μεταφράζεται σε καύσιμα, ώρες συντήρησης, ανταλλακτικά, αλεξίπτωτα και πολλά άλλα.
Όλα αυτά μετά το πέρας της τριετίας να πάνε στράφι; Αυτό είναι ένα μόνο μικρό μέρος της επιχειρηματολογίας στις διευρυμένες συσκέψεις στελεχών του ΓΕΕΘΑ με τους αρμόδιους Αξιωματικούς των κλάδων.

  • Οι μελέτες δείχνουν τη γήρανση και η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση

Μελέτες με γραφικές παραστάσεις έχουν φτάσει στα γραφεία των Αρχηγών, από τις αρμόδιες διευθύνσεις που ανάμεσα στις αποστολές που έχουν είναι και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για του τι ακολουθεί στο άμεσο μέλλον.
Μέσα από αυτές τις μελέτες προκύπτει πως τα στελέχη που υπηρετούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες- ένας θεσμός που σε πολλά πέτυχε, σε άλλα δεν τα πήγε τόσο καλά- έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας τους, με τους περισσότερους να βρίσκονται από τα 35 έως τα 40 και ορισμένους εμπειρότερους να φτάνουν και τα 43.

  • Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, οι ΕΠ-ΟΠ που επάνδρωσαν επάξια τις Ειδικές Δυνάμεις, απέκτησαν τεράστια τεχνογνωσία που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το νεότερο προσωπικό για να τους περάσουν όλα εκείνα που έχουν μάθει για πληθώρα καταδρομικών τεχνικών κι αυτό όλο συμβαίνει την ώρα που η απέναντι πλευρά έχει αποφασίσει ακόμη και τις δυνάμεις του απλού πεζικού, να τις μετονομάσει σε μονάδες ειδικών δυνάμεων, έστω και με το ίδιο προσωπικό, χωρίς την επιπλέον απαραίτητη εκπαίδευση, η οποία όμως μελλοντικά θα υπάρξει ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως ένα μεγάλο μέρος του Τουρκικού στρατού ήδη έχει αποκτήσει πολεμική εμπειρία.

Απ’ όλα αυτά τα στοιχεία και με δεδομένο την έξοδο από τα μνημόνια, μένει να γίνει η τελική επιλογή από την ηγεσία του υπουργείου άμυνας η τελική απόφαση για την ανανέωση- ανάσα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ