Γιορτάζοντας τον Αυθεντικό Μαραθώνιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ancient dromeis
Η Ιδέα της ύψιστης αγωνιστικής προσπάθειας του ανθρώπου να καταστήσει το σώμα του ικανότερο και να επινοήσει τεχνικές με τη βοήθεια του νου αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της άθλησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Ελλάδα ο αθλητισμός και τα διάφορα αγωνίσματα είναι συνυφασμένα με τη ζωή, τους μύθους, τη θρησκεία και την συνείδηση του αρχαίου Έλληνα.

Φωτογραφία: Παράσταση από αττικό μελανόμορφο αγγείο με τρεις νέους δρομείς. Από τη στάση του σώματος συνάγεται ότι συμμετέχουν σε δρόμο σταδίου, έναν αγώνα 190 μέτρων περίπου. Γύρω στο 540 π.Χ. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/TAΠΑ).
Οι αθλητές είναι πρόσωπα εξειδικευμένα σε ένα η περισσότερα αθλήματα και μέλη μιας κοινωνίας που μπορεί να μετατρέψει στο πέρασμα του χρόνου την άμιλλα σε αρετή.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τιμώντας τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου στην Αθήνα την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 και την ιδέα της αθλητικής αγωνιστικής προσπάθειας έχει οργανώσει διαδρομή με θέμα τον αθλητισμό στην αρχαιότητα.
Με τη βοήθεια ειδικού εκπαιδευτικού εντύπου στα ελληνικά και τα αγγλικά, που θα είναι διαθέσιμο στην είσοδο του μουσείου από τις 5 έως τις 12 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες αθλητές του αυθεντικού μαραθωνίου θα μπορούν να περιηγηθούν στο μουσείο και να γνωρίσουν μια σειρά εκθεμάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό (π.χ. προετοιμασία αθλητών, αγώνες, έπαθλα).
Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη για τους 100 πρώτους αθλητές, οι οποίοι θα πρέπει να προμηθευτούν το έντυπο στις Πληροφορίες του Μουσείου, με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής τους στον μαραθώνιο.

ancient dromeis1
Χάλκινο ειδώλιο νέας που συμμετείχε σε αγώνα δρόμου προς τιμή της θεάς Ήρας στην Ολυμπία. Οι νεαρές, ανύπαντρες κοπέλες έτρεχαν φορώντας κοντούς χιτώνες και έχοντας λυτά τα μαλλιά τους. 550-540 π.Χ. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/TAΠΑ).

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213214 4800
Ώρες λειτουργίας (έως 31/3): Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.namuseum.gr
Facebook: www.facebook.com/namuseum/
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ